....

ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ: ΑΓΡΟΤΗ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΤΙΜΗ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΡΟΚΟΠΗ, ΤΙ ΤΙΜΕΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην πρώιμη ποικιλία συμπύρηνου ροδάκινου της ποικιλίας Κατερίνα και της Α37, ενώ αυτές τις ημέρες συγκομίζονται τα Μιρέλ. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η Άνδρος που έχει και τα περισσότερα στρέμματα.

Κάθε χρόνο οι πρώιμες ποικιλίες συγκομίζονται με ανοικτές τιμές. Και αφού πάρει η μεταποίηση το προϊόν θα δώσει την τιμή που θέλει στον παραγωγό και εκείνος θα αναγκαστεί να την πάρει, αφού δεν μπορεί πια να κάνει κάποια διαπραγμάτευση. Το συμπύρηνο δεν πάει για νωπή κατανάλωση οπότε δεν έχει σχέση με την αγορά επιτραπέζιου.

Για να δούμε φέτος όμως παραγωγή και τιμές. Μεταποίηση και παραγωγοί συμφωνούν ότι πέρυσι είχαμε μια μεγάλη παραγωγή, ενώ φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή σε σχέση πέρυσι. Διαφωνούν για το ποσοστό της μείωσης αλλά είναι δεδομένη και για τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά τα αποθέματα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, πέρυσι τιμολογήθηκαν περίπου 450.000 τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου. Όμως από τα περίπου 14 εκατ. χαρτοκιβώτια κομπόστας που παράγαμε συνήθως πέσαμε πέρυσι στα 11 εκατ. χαρτοκιβώτια.

Αυτό οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας και την απουσία της από την παγκόσμια αγορά αλλά και την μειωμένη προσφορά από την πλευρά της Χιλής, που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη ζήτηση για χυμό ροδάκινου.

Επίσης σύμφωνα με το κ. Αποστόλου στον χυμό λόγω της αυξημένης ζήτησης τα αποθέματα είναι αυτήν τη στιγμή ελάχιστα. Στην κομπόστα, παρά τις μειωμένες ποσότητες, υπάρχει ένα μικρό στοκ αλλά δεν προβληματίζει την μεταποίηση.

Άρα συμπέρασμα φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή και λίγα αποθέματα. Θα περιμέναμε από αυτό να έχουμε αύξηση της τιμής. Όμως οι δηλώσεις λένε άλλα.

Δεν περιμένουμε σε συσκέψεις να αποφασιστούν τιμές γιατί είναι παράνομο. Περιμένουμε όμως να αναρτηθούν τιμές στις εισόδους του κάθε εργοστασίου (όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα βιομηχανικά προϊόντα).

Οι δηλώσεις της ΕΚΕ είναι ότι φέτος η τάση των τιμών είναι στα περσινά επίπεδα με αφετηρία τα 33 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι το 2021 (πρόπερσι) η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 42 - 45 λεπτά.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η τιμή παραγωγού που θέλει να δώσει φέτος η μεταποίηση για τα ροδάκινα που θα παραδοθούν μέχρι 6 Αυγούστου είναι στα 35 λεπτά το κιλό. Μετά τις 7 Αυγούστου είναι στα 37 λεπτά το κιλό και στις όψιμες ποικιλίες και ορεινές περιοχές θα δώσει 38 λεπτά. Μιλάμε τελικά για τιμές που δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς.

Αυτό που θα πρέπει να αναζητήσει το ΥπΑΑΤ είναι με ποια τιμή πουλά το χαρτοκιβώτιο την κομπόστα το εργοστάσιο για να γίνει σύγκριση των τιμών παραγωγού με μεταποίηση. Επίσης καλό είναι να πει το Υπουργείο αν θα πρέπει τα τιμολόγια, με αξία πάνω από 500 ευρώ, να συνοδεύονται με ιδιωτικά συμφωνητικά, που θα κατατεθούν στην εφορία, στα οποία θα αναγράφουν τιμή πώλησης παραγωγού.

Πάντως με αυτή την τακτική είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας, αφού κανένας παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργεί αν δεν έχει εισόδημα. Επίσης όταν έχεις μειωμένη παραγωγή και δεν έχεις τιμές δεν κερδίζει προστιθέμενη αξία η ποιότητα στο προϊόν, αφού τώρα όλα μαζί πάνε στην παράδοση. Χαμένοι αυτοί που ξόδεψαν χρήματα για την καλλιέργεια. Μάθαμε ότι αυξηθήκαν οι πωλήσεις στα αλυσοπρίονα σε περιοχές καλλιέργειας συμπύρηνων. Καλό είναι το ΥπΑΑΤ να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών γιατί αναμένεται ρεκόρ αιτήσεων. 

 

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, δηλαδή μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με πέρυσι που τα εργοστάσια κάνανε «στάση παραλαβών».

Πάντως, ακολουθώντας την «παράδοση» των προηγούμενων ετών, οι βιομηχανίες ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τιμοκαταλόγους. Μιλάμε βέβαια για τους παίκτες που απορροφούν τις μεγάλες ποσότητες. 

Μένουμε στις δηλώσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) για τιμή στα περσινά επίπεδα, στα 33 λεπτά την καλή ποιότητα και 10 λεπτά χαμηλότερα τα κλαρίσια. Αυτές οι τιμές βέβαια είναι απαγορευτικές για το κόστος παραγωγής και δεν τις δέχονται οι παραγωγοί.

Επίσης δεν μπορούν να έχουν σχέση με την προσφορά και ζήτηση αν δεχτούμε την φετινή μείωση της παραγωγής. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μείωση, κατά 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. Τώρα μιλάνε για πάνω από 40% μείωση.

Στην πράξη αν δεν βρεθούν ποσότητες θα αναγκαστούν οι μεταποιητές να ανεβάσουν την τιμή.

Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλους κλάδους (ελιές Καλαμών, αιγοπρόβειο κ.α.). Η μεταποίηση χαμηλώνει υπερβολικά τον πήχη των τιμών και όταν δεν βρίσκει πρώτη ύλη τον ανεβάζει. Έτσι όμως στην τελική απαξιώνεται το προϊόν και εξουθενώνονται οικονομικά τους παραγωγούς. 

Αναμένουμε να πάρει θέση το ΥπΑΑΤ και να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Ο ρόλος του είναι να έχει στοιχεία για το πόσες ποσότητες συμπύρηνου μπορούν να απορροφούν οι βιομηχανίες και τι εξαγωγές κομπόστας κάνουν, πόσες ποσότητες παράγει η χώρα και πόσες εκτάσεις θα πρέπει να αλλάξουν καλλιέργεια γιατί δεν είναι βιώσιμες. Χωρίς εισόδημα κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει και αυτό το γνωρίζει το εμπόριο.  

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΕΘΕΑΣ, το πρωί της Πέμπτης (27/7), στην Μελίκη της Ημαθίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου, με σκοπό να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή και τη διάθεση του συμπύρηνου ροδακίνου στους μεταποιητές της κονσερβοποιίας, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των τιμών.

Ο κ. Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας και στην Εθνική Επιτροπή Συμπύρηνων Ροδακίνων της ΕΘΕΑΣ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μείωση της παραγωγής φέτος πάνω από 40% και αυξημένο κόστος που ξεπερνά τα 43 λεπτά».  

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου, αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα, 27 Ιουλίου 2023, συνεδρίασε η επιτροπή στα  γραφεία του Α.Σ. Μελίκης. Mετά την ενημέρωση του προέδρου κου Φαρμάκη για τις εξελίξεις των επαφών με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ). 

Συζητήθηκε και αναλύθηκαν οι νέες συνθήκες που επιβεβαιώνουν τις πολύ μειωμένες ποσότητες βιομηχανικών ροδακίνων. 

Αναθεωρούνται όλες οι προηγούμενες προβλέψεις για μείωση παραγωγής με νέα υπόθεση πρόβλεψης για μείωση πλέον του 40%.

Επίσης, εξετάστηκε το υπέρογκο κόστος παραγωγής, το οποίο εκτοξεύτηκε, κατά 40% με 50% τα τελευταία δύο χρόνια για τους παραγωγούς.

Οι τελικές ποσότητες, που θα μεταποιηθούν το 2023, προβλέπουμε ότι θα είναι μικρότερες από το 2021. 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν όλα τα περιθώρια να διεκδικήσουν από την αγορά ανάλογες αξίες τιμών όπως το 2021. Συμπερασματικά καταλήξαμε ότι οι τιμές για φέτος της αγοράς της πρώτης ύλης πρέπει να κυμανθούν στα επίπεδα των τιμών τουλάχιστον του 2021.

Η βιομηχανία αναλογιζόμενη με μεγάλη ευθύνη το παρόν και μέλλον της καλλιέργειας πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες τιμών για την συνέχεια  της καλλιέργειας. Πρέπει να κατανοήσει την αναγκαιότητα της χρονιάς προκειμένου να υπάρξει ελπίδα».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments