....

ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ: Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΕΡΝΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ

 

 
Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, δηλαδή μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με πέρυσι που τα εργοστάσια κάνανε «στάση παραλαβών».

 

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, δηλαδή μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με πέρυσι που τα εργοστάσια κάνανε «στάση παραλαβών».

Πάντως, ακολουθώντας την «παράδοση» των προηγούμενων ετών, οι βιομηχανίες ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τιμοκαταλόγους. Μιλάμε βέβαια για τους παίκτες που απορροφούν τις μεγάλες ποσότητες. 

Μένουμε στις δηλώσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) για τιμή στα περσινά επίπεδα, στα 33 λεπτά την καλή ποιότητα και 10 λεπτά χαμηλότερα τα κλαρίσια. Αυτές οι τιμές βέβαια είναι απαγορευτικές για το κόστος παραγωγής και δεν τις δέχονται οι παραγωγοί.

Επίσης δεν μπορούν να έχουν σχέση με την προσφορά και ζήτηση αν δεχτούμε την φετινή μείωση της παραγωγής. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μείωση, κατά 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. Τώρα μιλάνε για πάνω από 40% μείωση.

Στην πράξη αν δεν βρεθούν ποσότητες θα αναγκαστούν οι μεταποιητές να ανεβάσουν την τιμή.

Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλους κλάδους (ελιές Καλαμών, αιγοπρόβειο κ.α.). Η μεταποίηση χαμηλώνει υπερβολικά τον πήχη των τιμών και όταν δεν βρίσκει πρώτη ύλη τον ανεβάζει. Έτσι όμως στην τελική απαξιώνεται το προϊόν και εξουθενώνονται οικονομικά τους παραγωγούς. 

Αναμένουμε να πάρει θέση το ΥπΑΑΤ και να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Ο ρόλος του είναι να έχει στοιχεία για το πόσες ποσότητες συμπύρηνου μπορούν να απορροφούν οι βιομηχανίες και τι εξαγωγές κομπόστας κάνουν, πόσες ποσότητες παράγει η χώρα και πόσες εκτάσεις θα πρέπει να αλλάξουν καλλιέργεια γιατί δεν είναι βιώσιμες. Χωρίς εισόδημα κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει και αυτό το γνωρίζει το εμπόριο.  

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΕΘΕΑΣ, το πρωί της Πέμπτης (27/7), στην Μελίκη της Ημαθίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου, με σκοπό να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή και τη διάθεση του συμπύρηνου ροδακίνου στους μεταποιητές της κονσερβοποιίας, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των τιμών.

Ο κ. Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας και στην Εθνική Επιτροπή Συμπύρηνων Ροδακίνων της ΕΘΕΑΣ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μείωση της παραγωγής φέτος πάνω από 40% και αυξημένο κόστος που ξεπερνά τα 43 λεπτά».  

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου, αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα, 27 Ιουλίου 2023, συνεδρίασε η επιτροπή στα  γραφεία του Α.Σ. Μελίκης. Mετά την ενημέρωση του προέδρου κου Φαρμάκη για τις εξελίξεις των επαφών με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ). 

Συζητήθηκε και αναλύθηκαν οι νέες συνθήκες που επιβεβαιώνουν τις πολύ μειωμένες ποσότητες βιομηχανικών ροδακίνων. 

Αναθεωρούνται όλες οι προηγούμενες προβλέψεις για μείωση παραγωγής με νέα υπόθεση πρόβλεψης για μείωση πλέον του 40%.

Επίσης, εξετάστηκε το υπέρογκο κόστος παραγωγής, το οποίο εκτοξεύτηκε, κατά 40% με 50% τα τελευταία δύο χρόνια για τους παραγωγούς.

Οι τελικές ποσότητες, που θα μεταποιηθούν το 2023, προβλέπουμε ότι θα είναι μικρότερες από το 2021. 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν όλα τα περιθώρια να διεκδικήσουν από την αγορά ανάλογες αξίες τιμών όπως το 2021. Συμπερασματικά καταλήξαμε ότι οι τιμές για φέτος της αγοράς της πρώτης ύλης πρέπει να κυμανθούν στα επίπεδα των τιμών τουλάχιστον του 2021.

Η βιομηχανία αναλογιζόμενη με μεγάλη ευθύνη το παρόν και μέλλον της καλλιέργειας πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες τιμών για την συνέχεια  της καλλιέργειας. Πρέπει να κατανοήσει την αναγκαιότητα της χρονιάς προκειμένου να υπάρξει ελπίδα».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments