....

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ: ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Η αδυναμία συμφωνίας μεταξύ των αντιπροσωπειών κατά την διάρκεια της συζήτησης της έκδοσης κοινών

συμπερασμάτων σχετικά με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, σημάδεψε την πρώτη ημέρα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16 Ιουνίου), προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των οργανώσεων των γαλακτοπαραγωγών. Η προσαρμογή στην περιεκτικότητα βουτύρου σε λίπος και η διαχείριση κρίσεων στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων μετά τη λήξη των ποσοστώσεων το 2015, παραμένουν έτσι ανοικτά ζητήματα. Αντιθέτως έκδοση κοινών συμπερασμάτων είχαμε στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε η Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την «εφαρμογή των διατάξεων για τις οργανώσεις παραγωγών, τα επιχειρησιακά ταμεία και τα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των οπωροκηπευτικών μετά τη μεταρρύθμιση του 2007».

Οι Υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών και την αύξηση του βαθμού οργάνωσής τους με στόχο τη βελτίωση της θέσης τους στην εμπορική αλυσίδα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.
Η ελληνική προεδρία κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις δέκα κρατών μελών, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση της Επιτροπής για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή, πριν το τέλος του 2018.

Ειδικότερα το Συμβούλιο Υπουργών για τον τομέα των οπωροκηπευτικών ενέκρινε τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Το Συμβούλιο χαιρετίζει την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 2007 στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Το Συμβούλιο συμμερίζεται την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η μεταρρύθμιση έχει οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου της συνολικής αξίας των φρούτων της ΕΕ και της παραγωγής λαχανικών στην αγορά από τις Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) και τις Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ). Το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι οργανώσεις παραγωγών που εργάζονται μέσω βιώσιμων επιχειρησιακών προγραμμάτων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της κοινής γεωργικής πολιτικής για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών.

Οι Υπουργοί συμμερίζονται επίσης την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι ο βαθμός οργάνωσης των παραγωγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ή είναι ανύπαρκτος σε ορισμένα κράτη μέλη και ότι υπάρχουν διαφορές ως προς το βαθμό της οργάνωσης μεταξύ παραγωγών στα κράτη μέλη αλλά και σε διαφορετικές περιοχές του κάθε κράτους μέλους. Αν και αναγνωρίζουν τις διαφορετικές συνθήκες που ισχύουν μεταξύ των κρατών μελών, μπορούν να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η λειτουργία και η ελκυστικότητα των ΟΠ, με στόχο να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα.

2. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο θεωρεί ότι η σημερινή διαδικασία για τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας αναγνωρισμένης ΟΠ, που να μπορεί να έχει πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ για το επιχειρησιακό της πρόγραμμα, είναι πολύπλοκη και με νομικά προβλήματα. Επιπλέον, θεωρεί ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διοικητική εργασία και γραφειοκρατία, που στερεί από τους παραγωγούς τα οφέλη που προσφέρει η μεταρρύθμιση.

Το Συμβούλιο πιστεύει ότι μπορεί να γίνουν περισσότερα για μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των κανόνων και διαδικασιών, έτσι ώστε οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς και καλεί την Επιτροπή να επανεξετάσει τις προτάσεις που έγιναν για το σκοπό αυτό από τα κράτη μέλη.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης τα οφέλη από την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τη συμβολή των υφιστάμενων οργανώσεων στην ανάπτυξη του τομέα. Οι όροι που εφαρμόζονται σε αυτές τις οργανώσεις παραγωγών, χρήζουν περαιτέρω προσεκτική εξέταση υπό το φως των προτάσεων των κρατών μελών.

3. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η παραγωγή των φρούτων και των λαχανικών είναι απρόβλεπτη, ότι τα προϊόντα είναι ευπαθή και ότι ακόμη και μικρά πλεονάσματα μπορούν να διαταράξουν σοβαρά την αγορά. Πιστεύει ότι τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ, για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, παρέχουν μια αποτελεσματική δράση σε επίπεδο ΕΕ. Θα πρέπει όμως να υπάρξει «ευαισθητοποίηση» των παραγωγών, για να γίνουν αποτελεσματικά και παράλληλα θα πρέπει γίνουν σαφέστερα και περισσότερα απλοποιημένα, ώστε να επιτρέπουν στους παραγωγούς να επωφεληθούν πλήρως.

4. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να αναλύσει τα βαθύτερα αίτια και τις πιθανές βελτιώσεις για την καλύτερη επίτευξη των στόχων που θέτει η ΚΑΠ στον τομέα των οπωροκηπευτικών και, μετά από μια κατάλληλη περίοδο εφαρμογής της πρόσφατης μεταρρύθμισης της ΚΟΑ, κατά περίπτωση, να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Καλεί επίσης την Επιτροπή να λάβει υπόψη τις απόψεις όλων των κρατών μελών όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο για τον τομέα, με σκοπό την αναγγελία, πριν από το τέλος του τρέχουσας οικονομικής περιόδου, των μελλοντικών προθέσεών της για την διαμόρφωση του τομέα των οπωροκηπευτικών μετά το 2020.

Δηλώσεις Επιτρόπου Γεωργίας

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας του Συμβουλίου Υπουργών, ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, εξέφρασε τη λύπη του για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο, επειδή οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει πραγματικά να έχουν ασφάλεια κατά τον προγραμματισμό των επενδύσεών τους όσο το δυνατόν συντομότερα. Επίσης, επανέλαβε ότι οποιαδήποτε προσαρμογή στο λίπος βουτύρου είναι ισοδύναμη με μια αλλαγή στις ποσοστώσεις - και ως εκ τούτου, μια αλλαγή στη συμφωνία του 2008 - πρέπει να αποφασιστεί με ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών. Ακόμα κι αν αυτό είναι ένα θέμα αρμοδιότητας της Κομισιόν, δεν είναι σκόπιμο να γίνει μια τέτοια αλλαγή χωρίς τουλάχιστον ειδική πλειοψηφία, τόνισε ο Επίτροπος.

Copa Cogeca: Δυσαρέσκεια για την αδυναμία λήψης μέτρων στο γάλα

Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης του θέματος από τους υπουργούς Γεωργίας οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους για την αδυναμία λήψης μέτρων που θα ανακούφιζαν την πίεση που ασκείται στους γαλακτοπαραγωγούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το γάλα, κ. Mansel Raymond, τόνισε ότι «οι ευρωπαίοι παραγωγοί γαλακτοκομικών περίμεναν ένα σαφές μήνυμα από τους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εξελίξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται και χρειαζόμαστε έναν ισχυρό τομέα που μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Η παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπεται μεσοπρόθεσμα θετική, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3% ετησίως έως το 2020. Οι αγρότες πρέπει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις εν λόγω αυξανόμενες ευκαιρίες της αγοράς. Αλλά υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα αποκατάστασης της χρηματοδοτικής ροής του τομέα, η οποία έχει αντίκτυπο στο εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών. Προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες της αγοράς, θέλαμε να ανακουφιστεί η πίεση για τους παραγωγούς. Θέλαμε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα από την εισφορά για το γάλα θα διατηρηθούν στον κλάδο και ότι θα ληφθούν μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος για τους παραγωγούς γάλακτος, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακτήσουν την ρευστότητά τους. Είμαστε απογοητευμένοι από την σημερινή έλλειψη απόφασης για το θέμα από τους υπουργούς.

Επίσης, κατά την διάρκεια συνάντησης με την ελληνική προεδρία, ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, κ. Pekka Pesonen τόνισε την ακραία αστάθεια των τιμών που επηρεάζουν τους ευρωπαίους παραγωγούς γάλακτος και δήλωσε πως είναι ζωτικής σημασίας θέμα να διατηρηθούν τα τρέχοντα εργαλεία αντιμετώπισης της αυξημένης αστάθειας της αγοράς, όπως η δημόσια παρέμβαση. Επίσης, επισήμανε πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω το πώς θα αντιμετωπιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών με προσανατολισμένους προς την αγορά τρόπους, και συμπληρωματικά με τις διατάξεις του «πακέτου γάλακτος» του 2012.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments