....

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΜΕ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Θ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ Δ/ΤΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ

Συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου είχε την Παρασκευή 3-4-2015 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη,

σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Έδεσσας - Αλμωπίας στις 27-3-2015 και των θεμάτων αρμοδιότητάς της που τέθηκαν εκεί από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη.

Η κ. Φωτίου ενημέρωσε την κ. Τζάκρη για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που ψηφίστηκε στις 11-3-2015 στην Βουλή και πιο συγκεκριμένα την υλοποίηση των τριών δράσεων του νομοσχεδίου, του οποίου η σχετική Κ.Υ.Α. βρίσκεται στην φάση της συλλογής υπογραφών. 

 Έτσι, από το τέλος Απριλίου και μέσα σε προθεσμία ενός μήνα οι πολίτες που θέλουν να ωφεληθούν από κάποια δράση ή και από τις τρεις και τελούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας (σύμφωνα με το φορολογικό εισόδημα του 2014 ήτοι οικονομικού έτους 2013) μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την δήλωσή τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας. Τα στοιχεία διασταυρώνονται από το taxis και στην συνέχεια μέσα από το σύστημα μοριοδότησης (με πρώτη προτεραιότητα το κριτήριο της οικογενειακής κατάστασης  και τον αριθμό των παιδιών) γίνεται για ένα μήνα η επεξεργασία των στοιχείων και μέσα στον Ιούνιο ανακοινώνονται τα ονόματα των ωφελουμένων των προγραμμάτων.

Όσον αφορά την πρώτη δράση, ήτοι την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος για όλο το 2015, έως 300 KWh ανά μήνα, στους πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας (ήτοι κάτω από 4.800 ευρώ ετήσιο εισόδημα) που έχουν δηλώσει ότι έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος από την ΔΕΗ, εφόσον κάποιος έχει επιλεγεί ως ωφελούμενος από το πρόγραμμα αυτό, η σύνδεση με την ΔΕΗ γίνεται αμέσως. Η ΔΕΗ παρέχει το ρεύμα (ως και 1200 KW το τετράμηνο) και το κόστος καλύπτεται απευθείας από το Υπουργείο Εργασίας.

Όσον αφορά την δεύτερη δράση, ήτοι την επιδότηση ενοικίου για έως και 30.000 νοικοκυριά μέσα από ένα αρχικό, πιλοτικό, πρόγραμμα, με ποσό ενοικίου το οποίο δεν θα ξεπερνάει τα 70 ευρώ ανά άτομο και τα 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συνολικού ύψους 40.000.000 ευρώ, η κ. Φωτίου ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι εφόσον επιλεγεί ο μισθωτής, ο εκμισθωτής παίρνει τα χρήματα απευθείας από την δράση για χρονικό διάστημα 9 μηνών. Γι’ αυτόν τον λόγο στην δήλωση εκτός από το μισθωτήριο συμβόλαιο πρέπει να δηλώνεται το όνομα και το iban του εκμισθωτή, ο οποίος και τυγχάνει φοροαπαλλαγής για τα χρήματα που παίρνει από την δράση αυτή. 

Και όσον αφορά την τρίτη δράση, ήτοι την παροχή κάρτας σίτισης σε φυσικά πρόσωπα τα οποία διαβιώνουν κάτω από το επίπεδο της ακραίας φτώχειας, η κ. Φωτίου ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι πρόκειται για μια prepaid card, την οποία θα δίνει η τράπεζα στην οποία έχει αποσταλεί ο κατάλογος των ωφελουμένων από την δράση αυτή, θα είναι ονομαστική, θα χορηγείται στον αρχηγό της οικογένειας και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε όλα τα καταστήματα για αγορά τροφίμων μέχρι 220 ευρώ μηνιαίως με επίδειξη της ταυτότητας του ωφελουμένου και στο τέλος του μήνα το Υπουργείο θα πληρώνει απευθείας την τράπεζα.

            Επίσης η κ. Τζάκρη είχε συνάντηση την Μεγάλη Δευτέρα με την Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Μ. Καραμεσίνη για τα θέματα που της τέθηκαν στην σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Έδεσσας - Αλμωπίας και άπτονται των αρμοδιοτήτων της και συγκεκριμένα:

1. Όσον αφορά στην επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, η κ. Καραμεσίνη ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι ο Υπουργός Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεσμεύτηκε για την επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και την ενσωμάτωση με κάποιο τρόπο σε αυτόν και των προγραμμάτων που υλοποιούνταν από την Εργατική Εστία και ότι ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας βρίσκονται στην φάση της επεξεργασίας σχεδίου για την επαναλειτουργία του πολύ σημαντικού αυτού Οργανισμού.

2. Όσον αφορά την νομοθετική πρόβλεψη της δυνατότητας σε όσους έχουν πάρει δάνεια από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ή Εργατική Κατοικία να μπορούν να εξοφλούν το δάνειο αυτό με έκπτωση 40% ή 50% επί του κεφαλαίου μέσα στις προθεσμίες που θα ορίζει ο νόμος, όπως συνέβη και κατά το παρελθόν, η κ. Καραμεσίνη θα συζητήσει την δυνατότητα αυτή με τους αρμόδιους Υπουργούς κατά την προετοιμασία του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια».

3. Όσον αφορά τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, έτσι ώστε όσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας να  δικαιούνται να επιδοτούνται κάθε χρόνο και να καταργηθεί ο νόμος που θέτει τον φραγμό των 450 ημερών επιδότησης ανεργίας στα τελευταία 4 χρόνια που ισχύει από 1-1-2013, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Καραμεσίνη ενημέρωσε την  κ. Τζάκρη ότι στα πλαίσια της εξέτασης της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ επεξεργάζονται σχέδιο και για την συνολική αναθεώρηση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και την αύξηση αυτού.

4. Όσον αφορά την ίδρυση σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Έδεσσα, η κ. Τζάκρη εξήγησε στην κ. Καραμεσίνη ότι στην παρούσα συγκυρία θεωρεί την ίδρυση της συγκεκριμένης σχολής επιβεβλημένη, καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών από το Νομό Πέλλας μετακινείται αναγκαστικά κυρίως προς την Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν Σχολές ΟΑΕΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους και για την ταλαιπωρία των ιδίων των μαθητών. Η Ίδρυση Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Έδεσσα θα μπορούσε να είναι ειδικότερα προσανατολισμένη προς τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, εξαιτίας του έντονα αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα του νομού Πέλλας καθώς και στον τομέα των Τουριστικών Επαγγελμάτων (ξενοδοχοϋπάλληλοι & επισιτιστικά επαγγέλματα).

            Η κ. Καραμεσίνη ζήτησε από την κ. Τζάκρη για την προώθηση του αιτήματος αυτού την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας που να αιτιολογεί ειδικότερα την αναγκαιότητα της ίδρυσης της συγκεκριμένης σχολής στην Έδεσσα και τις ειδικότητες που ταιριάζουν στο προφίλ της περιοχής και θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την προοπτική και την βιωσιμότητά της. Η κ. Τζάκρη μάλιστα προτίθεται να δει και τον Δήμαρχο Έδεσσας για το θέμα αυτό και να ζητήσει την συνδρομή του και για την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας και για την προώθηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος της ίδρυσης Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Έδεσσα.-

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments