..

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ: ΝΕΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΙΚΟ ΟΞΥ

Επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών με παθήσεις του παχέος εντέρου.


Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια συχνή, μακροχρόνια λειτουργική διαταραχή του εντέρου, που εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από 2.000.000 Έλληνες, (20% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΕΛΙΓΑΣΤ), με τις γυναίκες να είναι διπλάσιες σε αριθμό από τους άντρες.
 
Συνήθη συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι το κοιλιακό άλγος, η κοιλιακή διάταση – τυμπανισμός και αλλαγές στην συνήθη λειτουργία του εντέρου, με την εμφάνιση διάρροιας, δυσκοιλιότητας είτε εναλλαγή αυτών. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά εικάζεται ότι συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία του εντέρου, έπειτα από κάποια λοίμωξη ή στρεσογόνο κατάσταση. 
 
Τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των ανθρώπων. Συνήθως είναι χειρότερα μετά το φαγητό και τείνουν να επιδεινώνονται, σε περιόδους στρες ή μετά από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή ροφημάτων. Ωστόσο, συχνά όταν κάποιος αποφεύγει τροφές λόγω της νόσου, δεν λαμβάνει απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και μπορεί να εμφανίσει υποθρεψία.
 
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, και οι συστάσεις αφορούν σε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.
  • Εντοπισμός τροφών / ροφημάτων που προκαλούν συμπτώματα
  • Αλλαγή στην ποσότητα φυτικών ινών
  • Ενίσχυση της άσκησης και μείωση των επιπέδων στρες
Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Φιλικά βακτήρια, εκτιμάται ότι αποκαθιστούν τη φυσιολογική ισορροπία των βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου, σε περίπτωση διαταραχής, ειδικά μετά από χρόνια επεισόδια διάρροιας και δυσκοιλιότητα.
 
Ορισμένες φορές συνταγογραφούνται φάρμακα για τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς- αντισπασμωδικά για τον πόνο, καθαρτικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ανασταλτικά περισταλτισμού για μείωση της συχνότητας κενώσεων.
 

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και στη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Αρκετοί ασθενείς, σύμφωνα με την καθοδήγηση του ιατρού τους ακολουθούν αγωγή με αντικαταθλιπτικά ή συμπεριφοριστική  θεραπεία.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments