....

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ

 

 

Νέες απώλειες για το εθνικό νόμισμα της γειτονικής μας χώρας με το «καλημέρα». Συσπειρώνεται η αντιπολίτευση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν που «βλέπει» οικονομικό πόλεμο αγνοώντας τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης. Πολίτες ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αιμορραγεί η τούρκικη λίρα που υποχωρεί και σήμερα Τετάρτη προς νέο χαμηλό ρεκόρ ενώ αυξάνεται η ανησυχία για εκτίναξη του πληθωρισμού. Χθες το εθνικό νόμισμα της γείτονας τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά μέχρι και 15% μετά από δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων.

Από την αρχή του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου 43% της αξίας της με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υπερασπίζεται τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας και δεσμεύεται να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο», υπάρχει εκτεταμένη κριτική από εκείνους που ζητούν δράση για να αντιστραφεί η διολίσθηση του νομίσματος, μεταξύ άλλων από κορυφαίους οικονομολόγους.

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα επειγόντως, το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση» ανέφερε ο οικονομολόγος Χακάν Κάρα.

Πολλοί οικονομολόγοι χαρακτήρισαν απερίσκεπτες τις μειώσεις επιτοκίων, ενώ πολιτικοί της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για άμεσες εκλογές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ακύρωσε τις επισκέψεις του στις επαρχίες Γκαζιάντεπ και Σανλιούρφα, συγκαλώντας σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του κόμματός του.  Από την πλευρά της η Μεράλ Ασκενέρ πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο του κόμματός της.

Κινητικότητα παρατηρείται και στο στρατόπεδο του πρώην στενού συμμάχου του προέδρου, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Ερντογάν. «Δεν πρόκειται, πλέον, για άγνοια, αλλά για προδοσία» έγραψε στο Twitter σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις.

Ο Νταβούτογλου, μάλιστα, είχε και συνάντηση με τον Κιλιντσάρογλου, με τους δύο πολιτικούς να πραγματοποιούν κοινή εμφάνιση και δηλώσεις, ζητώντας άμεσα εκλογές.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (συν-αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP), από τη φυλακή, ενστερνίστηκε το αίτημα για συσπείρωση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης συστρατευμένος με το μέτωπο εναντίον του Ερντογάν.

Η καταβαράθρωση της λίρας οδήγησε αρκετούς πολίτες στο να βγουν στους δρόμους με διαδηλώσεις να καταγράφονται στην Άγκυρα αλλά και στην Κωνσταντινούπολη με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments