....

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΣΟΒΟΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η φρουρά της Βουλής απαγόρευσε στον συνήγορο του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλα, να προβεί σε δηλώσεις από το περιστύλιο της Βουλής, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για συνέχεια του αντιδημοκρατικού κατήφορου της κυβέρνησης.

 

Παρόλο που στην προηγούμενη επίσκεψή του στη Βουλή -προκειμένου να καταθέσει το αίτημα του πελάτη του για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τους Αντώνη Σαμαρά, Ελένη Ράικου και Γιάννη Αγγελή- είχε επιτραπεί στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ να παραχωρήσει δηλώσεις στις κάμερες από το περιστύλιο της Βουλής, σήμερα η φρουρά του το απαγόρευσε με πρόφαση τον άτυπο κοινοβουλευτικό κανόνα, ο οποίος ορίζει ότι μόνο μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας μπορούν να προβούν σε δηλώσεις.

 

Μάλιστα, ενώ την προηγούμενη φορά το γραφειοκρατικό ζήτημα λύθηκε σχεδόν ακαριαία από τους αρμόδιους, σε αυτήν την περίπτωση τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας στάθηκαν ισχυρό εμπόδιο στην πρόθεση του κ. Τσοβόλα να μιλήσει δημόσια! Προφανώς, όπως επισημαίνουν πηγές με χρόνια κοινοβουλευτική εμπειρία, η φρουρά της Βουλής δεν πήρε κάποια πρωτοβουλία, αλλά εκτέλεσε εντολές ανωτέρων.

 

«Συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος»

 

Σχολιάζοντας το περιστατικό, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για αντιδημοκρατικό κατήφορο και πρακτικές φίμωσης. Συγκεκριμένα, σημειώνουν τα εξής:

«Συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Βουλής εφαρμόζει αδιανόητα αυταρχικές πρακτικές, όπως να απαγορεύσει στον Δ. Τσοβόλα, συνήγορο υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, που ερευνάται από ειδική επιτροπή της βουλής, να προβεί σε δηλώσεις σε ΜΜΕ στο Περιστύλιο.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Τσοβόλας ανταποκρινόμενος στο αίτημα των Μέσων να τους ενημερώσει τον πλησίασε άνδρας από την ασφάλεια του Κοινοβουλίου και του απαγόρευσε τις δηλώσεις κατ’ εντολήν του Προέδρου της Βουλής. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι απαγορεύεται σε μη πολιτικά πρόσωπα να κάνουν δηλώσεις στο Περιστύλιο, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη σχετική διάταξη.

Η ενεργοποίηση αυτή εφαρμόζεται σε έναν από τους πρωταγωνιστές μίας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία έχει ήδη παρουσιάσει θεσμικές ρωγμές και αντισυνταγματικές πρακτικές από την πλειοψηφία. Για να μην υπάρξει δε καμία αμφιβολία για την μεθόδευση αμέσως μετά το επεισόδιο προέβη σε δηλώσεις ο κ. Πλεύρης μεταφέροντας τις θέσεις της πλειοψηφίας.

Οι πρακτικές φίμωσης από την πλειοψηφία δεν πρόκειται να καταφέρουν την συγκάλυψη της αλήθειας».

Τριανταφυλλίδης: Αδιανόητη η απαγόρευση έκφρασης του Δημήτρη Τσοβόλα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, δήλωσε σχετικά για το θέμα: «Πλέον ο αντιδημοκρατικός και αντικοινοβουλευτικός κατήφορος δεν έχει όρια. Έχουν ξεφύγει. Η απαγόρευση του δικαιώματος της έκφρασης της άποψης του συνηγόρου υπεράσπισης μπροστά στο Ναό της Δημοκρατίας αποτελεί επιλογή αδιανόητη. Βιώνουμε το αδιανόητο.

Η απαγόρευση δεν αφορά μόνο και πρώτα τον κ.Τσοβόλα. Πρώτα απ’ όλα η απαγόρευση αφορά τους εκπροσώπους του τύπου και των μέσων ενημέρωσης που ζήτησαν από τον κ.Τσοβόλα τις σχετικές με την προανακριτική δηλώσεις.

Αδήριτη υποχρέωση όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ κ.ά.) να καταδικάσουν άμεσα και αναντίρρητα αυτού του είδους τις αδιανόητες πρακτικές και να καλύψουν άμεσα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που υπέστησαν την απαγόρευση».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments