....

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΧΑΚΕΡ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το μεγαλύτερο χτύπημα κατά της διαδικτυακής πειρατείας έκανε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του zougla.gr, oι άνδρες της Δίωξης εισέβαλαν σε σπίτι-εργαστήριο στην περιοχή της Γλυφάδας και συνέλαβαν τον 37χρονο διαχειριστή της ιστοσελίδας DVD movies online (dvdmovies.gr).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα διακίνησης κινηματογραφικών ταινιών, αφού οι χρήστες μπορούσαν να δουν απευθείας online ταινίες χωρίς να τις κατεβάζουν (downloading). Στον συγκεκριμένο ιστότοπο ο χρήστης μπορούσε να δει έργα τα οποία είτε δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμα επίσημα στους κινηματογράφους είτε προβάλλονταν παράλληλα στα σινεμά.
Τουλάχιστον 500.000 χρήστες τον μήνα έβλεπαν δωρεάν ταινίες και σειρέςΚατασχέθηκαν τέσσερις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίοι θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε κατάσταση με χρηματικά ποσά, από όπου προκύπτουν έσοδα από διαφημίσεις στην εν λόγω ιστοσελίδα, με το ύψος τους να εκτιμάται στις αρκετές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις δήλωσης των εσόδων αυτών στην εφορία.
Πηγές της ΕΛΑΣ εξηγούν στο zougla.gr ότι το συγκεκριμένο site είχε τουλάχιστον 500.000 Έλληνες χρήστες κάθε μήνα, οι οποίοι έβλεπαν δωρεάν ταινίες και σειρές. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η ιστοσελίδα κατείχε τη 2η θέση πανελληνίως σε επισκεψιμότητα ανάμεσα σε ιστοσελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο.
Ο 37χρονος διατηρούσε κι άλλο σπίτι-εργαστήριο στο Καβούρι. To zougla.gr κατάφερε και εντόπισε στην περιοχή της Γλυφάδας το σπίτι όπου διέμενε ο 37χρονος. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, το συγκεκριμένο σπίτι το χρησιμοποιούσε και ως εργαστήριο. Πρόσωπα από το συγγενικό του περιβάλλον ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν για τις δραστηριότητές του, ενώ πιστεύουν ότι κάποιοι τον έμπλεξαν. «Ήρθαν περίπου 10 άνδρες με πολιτικά, μπήκαν στο σπίτι, τον συνέλαβαν και τον πήγαν στη ΓΑΔΑ. Δεν μας εξήγησαν για ποιο λόγο τον πήραν» ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα συγγενής του συλληφθέντα που ήταν παρών στη σύλληψη. 130 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή
Άνδρες της επιχείρησης διευκρινίζουν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι η φοροδιαφυγή από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπολογίζεται από την αρχή της λειτουργίας της στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το κόστος από πνευματικά δικαιώματα εκτιμάται στα 18 εκατομμύρια ευρώ.
Ξεκίνησε το σαφάρι κατά ιστοσελίδων που φοροδιαφεύγουν
Η οργανωμένη επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μέσω διαδικτύου, μια διαδικασία στην οποία συνεργάζεται το ΣΔΟΕ, η αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας που συνελήφθη δεν δρούσε μόνος του. Είχε τουλάχιστον 10 συνεργάτες, οι οποίοι αναζητούνται από τις αρχές.
Ο ίδιος παραπέμφθηκε για κακούργημα, ενώ τη Δευτέρα θα οδηγηθεί στον 16ο τακτικό ανακριτή. Παράλληλα, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα ενημερωθούν για να διερευνήσουν τη νομιμότητα των εσόδων αυτών και για τον καταλογισμό τυχόν διοικητικών κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Διαδηλώσεις συμπαράστασης από χρήστες. Xρήστες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας άρχισαν να αντιδρούν με τον δικό τους τρόπο μετά τη σύλληψη του διαχειριστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οργανώνουν διαδήλωση τη Δευτέρα έξω από τα δικαστήρια, ενώ παράλληλα δημιουργούν διάφορες σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά των εν λόγω επιχειρήσεων.
H επίσημη ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μεγάλη υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία
Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 37χρονου, ο οποίος παρείχε παράνομα πρόσβαση σε οπτικοακουστικά έργα, μέσω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο
Με τον τρόπο αυτό, προκλήθηκε σημαντική απώλεια εσόδων τόσο για τους νόμιμους δικαιούχους, ύψους 1.400.000 ευρώ περίπου, όσο και για το Κράτος, από τη μη είσπραξη των αντίστοιχων φόρων
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο επιχειρησιακών δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξιχνιάστηκε υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και φοροδιαφυγής.

Για την υπόθεση συνελήφθη χθες (12-03-2015) στην Αθήνα, 37χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Προηγήθηκαν ψηφιακές καταγγελίες σε βάρος συγκεκριμένης ιστοσελίδας, διότι καθιστούσε προσιτά στο κοινό μέσω διαδικτύου και διέθετε, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις (αγορά - πώληση - ΦΠΑ - φορολογία - πνευματικά δικαιώματα), οπτικοακουστικά έργα πάσης φύσεως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο δράστης συγκέντρωνε παράνομα διαδικτυακούς συνδέσμους (urls), που αντιστοιχούσαν σε οπτικοακουστικά έργα (κινηματογραφικές ταινίες και σειρές) και τα παρείχε, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των νόμιμων δικαιούχων, στους χρήστες της εν λόγω ιστοσελίδας, προτρέποντάς τους σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα.

Με τον τρόπο αυτό, προκλήθηκε, σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοαουστικών Έργων, σημαντική απώλεια εσόδων για τους νόμιμους δικαιούχους, ύψους 1.400.000 περίπου, καθώς και για το Κράτος από τη μη είσπραξη των αντίστοιχων φόρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η εν λόγω ιστοσελίδα είχε υψηλή επισκεψιμότητα και βάσει στατιστικών στοιχείων, κατείχε τη 2η θέση πανελληνίως ανάμεσα σε ιστοσελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο, περιέχοντας περισσότερους από 66.000 συνδέσμους (urls) και αριθμώντας περί τους 400.000-500.000 χρηστές.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ακολούθησε εκτεταμένη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από αλληλογραφία με τις αρμόδιες αρχές και τις εμπλεκόμενες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, προέκυψε ως διαχειριστής της προαναφερθείσας ιστοσελίδας ο ανωτέρω 37χρονος συλληφθείς.

Κλιμάκιο Αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε χθες (12-03-2015) νομότυπη έρευνα στην οικία του ανωτέρω, όπου και ταυτοποιήθηκε ότι αυτός τυγχάνει ο διαχειριστής της ιστοσελίδας.

Κατά την έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις (4) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίοι θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε κατάσταση με χρηματικά ποσά, από όπου προκύπτουν έσοδα από διαφημίσεις στην εν λόγω ιστοσελίδα, με το ύψος τους να εκτιμάται στις αρκετές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις δήλωσης των εσόδων αυτών στην εφορία.

Ο ανωτέρω δράστης, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, θα ενημερωθούν για να διερευνήσουν τη νομιμότητα των εσόδων αυτών και για τον καταλογισμό τυχόν διοικητικών κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

www.zougla.g

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments