....

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ

Σήμερα 21-Μαρτίου 2016 κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα Γιαννιτσά Πέλλας στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος  Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης για το σοβαρό θέμα της προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων-μεταναστών στο Δήμο Πέλλας.

Ο Δήμαρχος Πέλλας τόνισε ότι θα συνδράμουμε στην επίλυση του προβλήματος αλλά όχι απεριόριστα και ανεξέλεγκτα

«Ο δήμος Πέλλας, με τη συνδρομή  των στελεχών του και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς που μέχρι σήμερα έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, θα υποστηρίξει το κέντρο υποδοχής που θα φιλοξενήσει πολύ σύντομα αυτούς τους ανθρώπους».  Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος στην κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το πρωί της Δευτέρας, στο Δημαρχείο, στα Γιαννιτσά, με τον βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη για την «προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων- μεταναστών στο δήμο Πέλλας».

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι «ο δήμος Πέλλας συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος αλλά όχι απεριόριστα και ανεξέλεγκτα, συνδράμει στο βαθμό που του αναλογεί και ίσως και πέρα από αυτόν. Γιατί όπως είπε, «το διαπιστώνετε κι εσείς, ότι από τον αρχικό σχεδιασμό για δημιουργία μεγάλων σχημάτων κέντρων υποδοχής, επιπέδου κωμοπόλεων, τώρα περνάμε σε μικρότερα σχήματα». Ενώ κατέστησε σαφές ότι,  « ο πρώην βιομηχανικός χώρος που επιλέχθηκε μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων, 700 ίσως και 800, αλλά μας ενδιαφέρει κυρίως η πληθυσμιακή σύνθεση αυτού του μεσαίου χωριού που πρόκειται να δημιουργηθεί», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια ανησυχία  και καλό θα ήταν να έρθουν εδώ μανάδες με παιδιά, δηλαδή ολόκληρες οικογένειες».

Ο κ. Στάμκος δήλωσε ότι, σε συνεργασία με τον στρατό ο χώρος προετοιμάζεται διαρκώς και καταλλήλως, υπογραμμίζοντας ότι «στην εποχή που ζούμε, των περιορισμένων οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να υπάρξει ένας καλός συντονισμός προκειμένου να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και αυτό τον πληθυσμό, με τις κατάλληλες και απαραίτητες υποδομές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι επιπλέον υποχρεώσεις που δεν πρέπει να μας βγάλουν από τον προγραμματισμό και δεν πρέπει να απορυθμιστούν οι υπηρεσίες του δήμου μας».

Τέλος, κάνοντας μια μικρή αναδρομή, κατέθεσε επίσης τι έγινε μέχρι σήμερα σχετικά με την επιλογή του χώρου για την προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων- μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα ακούστηκαν υπερβολές, κάποιες φορές και ανακρίβειες σχετικά με αυτό το θέμα και ότι μετά τις ατυχείς επιλογές που έγιναν αρχικά και μετά από υπόδειξη πιθανών χώρων, επιλέχθηκε αυτός ο εγκαταλελειμμένος βιομηχανικός χώρος προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες- μετανάστες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτυχή εφαρμογή των λύσεων για το προσφυγικό ζήτημα, σε συνεργασία πάντα με την Πολιτεία, μπορεί να είναι καθοριστική».

 

Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ότι με πρωτοβουλίες των στελεχών του και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς που μέχρι σήμερα έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, θα υποστηρίξει το κέντρο υποδοχής που θα φιλοξενήσει πολύ σύντομα αυτούς τους ανθρώπους».

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Πέλλας ξεκαθάρισε παράλληλα με απόλυτη σαφήνεια ότι «ο δήμος Πέλλας συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος αλλά όχι απεριόριστα και ανεξέλεγκτα, συνδράμει στο βαθμό που του αναλογεί και ίσως και πέρα από αυτόν. Γιατί», όπως είπε, «το διαπιστώνετε κι εσείς, ότι από τον αρχικό σχεδιασμό για δημιουργία μεγάλων σχημάτων κέντρων υποδοχής, επιπέδου κωμοπόλεων, τώρα περνάμε σε μικρότερα σχήματα».

Επίσης ο δήμαρχος Πέλλας στην τοποθέτησή του κατέστησε σαφές ότι «αυτός ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων, 700 ίσως και 800, αλλά ενδιαφέρει επίσης και η πληθυσμιακή σύνθεση αυτού του μεσαίου χωριού που πρόκειται να δημιουργηθεί», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια ανησυχία για αυτό το θέμα και καλό θα ήταν να έρθουν εδώ μανάδες με παιδιά, δηλαδή οργανωμένες οικογένειες».

Ο δήμαρχος Πέλλας δήλωσε ότι σε συνεργασία με τον στρατό ο χώρος προετοιμάζεται διαρκώς και καταλλήλως, υπογραμμίζοντας ότι «στην εποχή που ζούμε, των περιορισμένων οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να υπάρξει ένας καλός συντονισμός προκειμένου να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και αυτό τον πληθυσμό, με τις κατάλληλες και απαραίτητες υποδομές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι επιπλέον υποχρεώσεις που δεν πρέπει να μας βγάλουν από τον προγραμματισμό και δεν πρέπει να απορυθμιστούν οι υπηρεσίες του δήμου μας».

Ο δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος, κάνοντας μια μικρή αναδρομή, κατέθεσε επίσης τι έγινε μέχρι σήμερα σχετικά με την επιλογή του χώρου για την προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων- μεταναστών, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα ακούστηκαν υπερβολές, κάποιες φορές και ανακρίβειες σχετικά με αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι μετά τις ατυχείς επιλογές που έγιναν αρχικά και μετά από υπόδειξη πιθανών χώρων, επιλέχθηκε αυτός ο εγκαταλελειμμένος βιομηχανικός χώρος προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες- μετανάστες.

Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, αφού έκανε μια γενικότερη αναφορά στο προσφυγικό πρόβλημα και στη πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ότι η Πέλλα καλείται να αναλάβει την ευθύνη της, όπως και πολλές πλέον περιοχές της χώρας, βάζει πλάτη στο τεράστιο εθνικό θέμα με τους πρόσφυγες που έχουν έλθει στην χώρα μας, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν πέσει θύματα διακινητών και γλύτωσαν από τον πνιγμό που κάποιοι συμπατριώτες τους δεν απέφυγαν.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα μετά από τις αρχικές επιλογές για τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο δήμο Πέλλας, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να ιδρύσει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα πρώην Δημοτικά σφαγεία Γιαννιτσών, στον οποίο πλέον δεν έχει κάποια άλλη χρήση πλην, τα τελευταία χρόνια, της μεταφόρτωσης της ανακύκλωσης.

Όπως τόνισε, ο χώρος αυτός, που προτάθηκε ως πρώτη επιλογή από τον ίδιο, κρίθηκε τελικά ο καταλληλότερος για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών, προσφύγων που καιρό τώρα ταλαιπωρούνται στην Ειδομένη σε πραγματικά απάνθρωπες συνθήκες.

Η απόφαση ελήφθη μετά από στενή συνεργασία του Γιάννη Σηφάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο και τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη. Ο πρώτος στόχος αυτή την ώρα είναι η αποσυμφόρηση της Ειδομένης.

Όπως είπε ο βουλευτής σχετικά με τον συγκεκριμένο χώρο που διαμορφώνεται, «σε δυο με τρεις μέρες θα είμαστε απολύτως έτοιμοι, με ρεύμα, νερό, με μια παιδική χαρά, καθώς έχουν στηθεί περίπου 120 σκηνές, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα εξεταστεί και το συγκοινωνιακό προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μεταφέρονται όπου επιθυμούν», προσθέτοντας:

«Ετοιμάζονται σήμερα, αύριο, μεθαύριο να έρθουν στο κέντρο φιλοξενίας των Γιαννιτσών και η κοινωνία της Πέλλας θα οργανώσει την αλληλεγγύη της για την ανακούφιση των ταλαίπωρων αυτών ανθρώπων. Η Πέλλα να ακουστεί επιτέλους σε αυτό το ζήτημα θετικά στο πανελλήνιο, μπορούμε και θα το κάνουμε».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «απαιτείται ενίσχυση του δήμου Πέλλας αλλά και των άλλων δήμων και σε προσωπικό για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες κυρίως καθαριότητας, αποκομιδής σκουπιδιών κλπ. και για αυτό, όπως είπε, υπάρχουν προγράμματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σηφάκης σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε επιστολές σε όλους τους δήμους για την υπόδειξη αντίστοιχων χώρων προσωρινής φιλοξενίας και δομές εγκατάστασης 1000 περίπου προσφύγων.

Σχετικά με το πόσο θα μείνουν οι πρόσφυγες επισήμανε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες εξελίξεις», προσθέτοντας ότι, «ο αρχικός σχεδιασμός είναι για πέντε μήνες αλλά αυτή η προσωρινή διαδικασία φιλοξενίας, με εναλλαγές των φιλοξενουμένων προσώπων, να τραβήξει μέχρι ένα ή δύο χρόνια».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments