ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΚΙΚΙΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ
Σύννεφα στις σχέσεις Μαξίμου με Κικίλια μετά τη μεγάλη φωτιά - Ψάχνει εξιλαστήριο θύμα ο Μητσοτάκης - Documento
Κάτι πάνω από βαρύ είναι το κλίμα στο Μαξίμου μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε για 40 ώρες την Βορειανατολική Αττική έχοντας σαν αποτέλεσμα μία γυναίκα να χάσει την ζωή της, πάνω από 100 χιλιάδες στέμματα να καούν και περιουσίες να καταστραφούν.
Μετά από την πρωτοφανή καταστροφή όπου οι φλόγες εισέβαλαν στον αστικό ιστό, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την πολιτική φθορά ψάχνοντας το «εξιλαστήριο θύμα», που εν προκειμένω έχει το όνομα, Βασίλης Κικίλιας.
Εάν και από το Μαξίμου διαψεύδονται τα σενάρια περί απομάκρυνσης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, φαίνεται ότι το γυαλί έχει ραγίσει για τα καλά, καθώς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την απόλυτη απογύμνωση της κυβέρνησης, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Από το «κράτος είναι παρών» που είχε πει ο Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (1/7), φτάσαμε στις αγωνιώδεις ερωτήσεις των πολιτών, όπου μέσα στις φλόγες έλεγαν «που είναι το κράτος;»
Ο Κικίλιας και τα «ανυπέρβλητα προβλήματα»
Από την μεριά του ο Βασίλης Κικίλιας αντί να αναλάβει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη για τις πρωτόγνωρες εικόνες που είδαμε στην Αττική είπε για την φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στο Βαρνάβα ότι «ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της πυροσβεστικής», χωρίς ωστόσο να δίνει καμία εξήγηση για το πως η φωτιά έφτασε να καίει σπίτια στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια.
Την ίδια στιγμή είπε ότι «παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση -το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν – όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο», συμπληρώνοντας ότι «δεν μιλάμε δηλαδή για μια απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε».
Πολιτικά υπεύθυνος ο Μητσοτάκης
Αυτό που ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ονομάζει «ανυπέρβλητο πρόβλημα» πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός δεν μπορούν να εγγυηθούν το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη οποιασδήποτε σύγχρονης κοινωνίας. Με λίγα λόγια η απόλυτη πολιτική ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αντί να κάνει τα πάντα, ώστε να συγκροτηθεί ένα σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, εξαντλήθηκε για άλλη μία φορά στην επικοινωνία.
Η εξευτελιστική υποχώρηση Μητσοτάκη για τον Κικίλια στις πλημμύρες της Θεσσαλίας
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που εμφανίζεται το σενάριο της απομάκρυνσης του Βασίλη Κικίλια από το συγκεκριμένο υπουργείο, καθώς η ίδια συζήτηση είχε ανοίξει για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Τότε, αφού ο Βασίλης Κικίλιας πέταξε πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου το γάντι περί… οικειοθελούς αποχώρησης απειλώντας να «ανοίξει το στόμα του», οδήγησε τον ο Κυριάκο Μητσοτάκη σε άτακτη και εξευτελιστική υποχώρηση.
Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον Ant1 ο Βασίλης Κικίλιας (13/9/2023) είχε αναφέρει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παραίτησής του ότι «εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σίγουρα δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας, διαχειριζόμενος την πανδημία, και μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, και βεβαίως ούτε τώρα, στις μεγαλύτερες πλημμύρες και πυρκαγιές που έχει βιώσει η χώρα τουλάχιστον για δεκαετίες».
Η συνύπαρξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια φαίνεται να είναι δύσκολη, όσο και εάν οι κύκλοι του Μαξίμου διαρρέουν το αντίθετο. Σημειώνεται για την ιστορία… ότι ο κ. Κικίλιας μαζί με τη σύζυγό του παρακολουθούνταν από το Predator.
https://www.documentonews.gr/article/apokaidia-stis-sxeseis-maximoy-me-k...
Σχόλια - Facebook Comments