....

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ: Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε προεκλογικό ρυθμό εξελίχθηκε και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικεντρώνεται στο άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γίνει το 2020.

Οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών., όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Συγκεκριμένα:

- Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).

- Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).

Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ' αυτή την πρώτη ψηφοφορία.

"Θρίλερ" με το άρθρο 3

Σε θρίλερ κατέληξε η ψηφοφορία γαι το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο αφορά στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Αρχικώς, και σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο έμενε εκτός των αναθεωρητέων διατάξεων, Τελικώς, και μετά από νέα καταμέτρηση, το άρθρο 3 "πέρασε" με 151 ψήφους...  

«Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης», σχολίασει το Μέγαρο Μαξίμου προσθέτοντας πως «ποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης, που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα».

Το άρθρο 3 αναφέρει:

«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».

Πως ψήφισαν ΔΗΣΥ και ΚΚΕ  

«Ναι» στην πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 32 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με αποσύνδεση από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και όχι σε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους, είπε η ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, η ΔΗΣΥ στήριξε στην το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, την εκλογή 5 βουλευτών από τον απόδημο ελληνισμό, την καθολική πρόσβαση στην υγεία, την ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασίας ανεξάρτητα από την ηλικία. 

Καταψήφισε το ουδετερόθρησκο, τα δημοψηφίσματα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που προβλέπει αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εκλογές, καταψήφισε την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθώς και την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Δήλωσε παρών στην καθιέρωση του πολιτικού όρκου.

Από τις προτάσεις της ΝΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος που ήταν ο μόνος βουλευτής της ΔΗΣΥ που ψήφισε, η ΔΗΣΥ είπε «ναι» στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και «όχι» στο 24 για το περιβάλλον. Υπερψήφισε ακόμη, την πρόταση για τους βουλευτές του απόδημου ελληνισμού, καθώς και την πρόταση της για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας. Επίσης υπερψήφισε το άρθρο που δίνει το δικαίωμα στην μειοψηφία να συστήνει εξεταστικές επιτροπές, καθώς και το ασυμβίβαστο δικαστών.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για το άρθρο 32 ψήφισαν Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς.

Από την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ υπερψήφισε συνολικά 15 διατάξεις, από την αρχική πρόταση και 5 από τις συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν άνω των 50 υπογραφών και αφορούν συνολικά 11 άρθρα του Συντάγματος.

Oι απόντες από την ψηφοφορία

Συνολικά, από την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απουσίασαν 26 βουλευτές.

Πρόκειται για 18 από τους 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως είχε ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος θα ψήφιζε μόνο ένας ώστε να φανεί πως τάσσεται η κοινοβουλευτική ομάδα σε κάθε μια από τις προτάσεις και οι υπόλοιποι θα απέχουν για να μην σχηματιστεί ο αριθμός 180 σε καμία πρόταση ώστε να μην δοθεί λευκή επιταγή στην πλειοψηφία της αναθεωρητέας Βουλής.

Έτσι ψήφισε από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς ψήφισε εξ ονόματος της ΔΗΣΥ μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Απουσίαζαν ακόμη ο Πάνος Καμμένος, ο Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων: Μάριος Γεωργιάδης, Δημήτριος Καβαδέλλας κι Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αριστείδης Φωκάς και Στάθης Παναγούλης.

Τι προβλέπει η σχετική διαδικασία

Η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, διενεργείται σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα.

Αντικείμενο της ψηφοφορίας είναι οι διατάξεις του Συντάγματος που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Αναθεώρησης που υποβλήθηκαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από την ΚΟ της ΝΔ καθώς και από μέλη του Σώματος που φέρουν 50 και άνω υπογραφές βουλευτών.

Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια: Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Β' Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Συγκρούσεις κορυφής και στο...βάθος εκλογές

Οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για το ποιος θα επικρατήσει στις εθνικές εκλογές, πυροδότησαν εκ νέου σενάρια για πρόωρες εκλογές, τον ερχόμενο Μάιο.

Το σενάριο της τριπλής κάλπης ενισχύεται από τις φωνές που βγαίνουν από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, που τάσσονται υπέρ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από πλευράς του, επανάλαβε χθες ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, όμως τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να τις πάρει μέχρι τις αρχές Μαρτίου, σταθμίζοντας πρώτα όλα τα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες θα στηθούν για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, στις 19 και 26 Μαΐου, αντίστοιχα και αυτό που μένει είναι η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, αρμόδιος Υπουργός, δήλωσε ότι «το υπουργείο είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα».

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύεται, επίσης, από τη «βροχή» νομοσχεδίων που αναμένεται να έρθει στη Βουλή, μετά τη σημερινή ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης. Μεταξύ τους, θα βρίσκονται νομοσχέδια με μέτρα ανακούφισης. Στόχος είναι κάθε μέτρο στήριξης να έρχεται ξεχωριστά προς ψήφιση, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, αναγκάζοντάς την να τα υπερψηφίσει, όπως συνέβη και στην περίπτωση του κατώτατου μισθού.

Σε αυτό το φόντο συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στη συνεδρίαση αυτήν δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα του ανασχηματισμού, αφού μέσα από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες Τσίπρα για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. Η κίνηση αυτή, όμως, περιέχει πολλά «αγκάθια» όσο αφορά στα πρόσωπα που θα επιλεγούν για το νέο υπουργικό συμβούλιο, με τον Νίκο Φίλη να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και ούτε πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ» στέλνοντας μήνυμα προς το Μαξίμου ενόψει ανασχηματισμού.

Στη Νέα Δημοκρατία, την ίδια ώρα, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δε θα αντέξει μετά την άνοιξη. Στην «Στις 26 Μαΐου θα έχουμε εκλογές και οι πολίτες θα κρίνουν τη στάση του καθενός μας σήμερα. Θα δουν ποιος είναι με μια προοδευτική συνταγματική αντίληψη του Κράτους Δικαίου. Και ποιος τελικά συμβιβάζεται με τη στασιμότητα που νομοτελειακά οδηγεί τη χώρα σε συνθήκες θεσμικής παράλυσης» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά στην χθεσινή ομιλία του στη Βουλή.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments