....

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΣΤΑ 67 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δικαίωμα για σύνταξη γήρατος την ημέρα που κλείνουν τα 67 χρόνια τους θα μπορούν να θεμελιώνουν από φέτος οι αγρότες καθώς, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, οι κανόνες συνταξιοδότησής τους εξομοιώνονται με εκείνους όλων των υπόλοιπων ασφαλισμένων.

Μέχρι πρόσφατα, το δικαίωμα στη σύνταξη για τους αγρότες ενεργοποιούνταν τον Ιούλιο του έτους που συμπλήρωναν το 67ο έτος της ηλίας τους, ανεξάρτητα από την ημέρα και το μήνα της γέννησής τους.  

 

Το καθεστώς αυτό ίσχυσε για τελευταία φορά πέρυσι και οι τελευταίοι για τους οποίους εφαρμόστηκε ήταν οι γεννηθέντες το 1951 οι οποίοι συμπλήρωσαν το 2018 τα 67 τους χρόνια- οπότε η συνταξιοδότησή τους ξεκίνησε από τον Ιούλιο με τις συντάξεις να πληρώνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου (έστω κι αν η καταβολή τους ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω των εκκρεμμοτήτων με την εκκαθάριση των εισφορών).  

Πλέον, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι αγρότες θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη τον επόμενο μήνα από αυτόν που κλείνουν τα 67 έτη, με την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουν ότι έχουν υποβάλει την σχετική αίτηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι πρώτοι για τους οποίους θα πρέπει να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς είναι οι γεννηθέντες το 1952 που συμπληρώνουν φέτος τα 67 έτη..

Σημειώνεται ωστόσο ότι πλέον οι αγρότες που βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές μέχρι και τη διακοπή της ασφαλιστέας ιδιότητας (π.χ. μέχρι τον Απρίλιο, εφόσον βγαίνουν στη σύνταξη το Μάιο) αντί για μέχρι τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου από τη συνταξιοδότηση έτους (δηλαδή μέχρι τις 31/12/2017, όπως ίσχυσε για τους  γεννηθέντες το 1951).

To πιθανότερο πάντως είναι το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει εγκύκλιο μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να εξειδικεύσει τις λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος συνταξιοδότησης για τους αγρότες.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments