....

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΒΑΡΡΟΪΚΗΣ ΑΚΑΡΙΑΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Ανάπτυξης της Μελισσοκομίας στη Π.Ε. Πέλλας στα πλαίσια της Βελτίωσης της ποιότητας και εμπορίας Μελισσοκομικών Προϊόντων.

 

Δράση: Μαζική και Συντονισμένη καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών μελισσών

 

Όλοι οι μελισσοκόμοι  που έχουν στη κατοχή τους έστω και ένα μελίσσι καλούνται  να προβούν σε καταπολέμηση τις Βαροϊκής Ακαρίασης  (ψείρας των μελισσών) από την Δευτέρα έως την Παρασκευή 11-1 έως 15-1 πριν γονέψει το μελίσσι, για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.href="http://tinypic.com?ref=51ehhk" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic

Αναγκαιότητα συντονισμένης καταπολέμησης

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τις Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας προχωράει στη υλοποίηση της δράσης “Μαζική και Συντονισμένη καταπολέμηση της Βαρροϊκής Ακαρίασης” ασθένεια που πλήττει τα μελίσσια κάθε εποχή, με σκοπό την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων μέλισσας άκρος  ανταγωνιστικών. Η καταπολέμηση της Βορροϊκής ακαρίασης είναι αναγκαία να γίνεται συντονισμένα από όλους τους μελισσοκόμους το ίδιο χρονικό διάστημα για τους ακόλουθους λόγους:

1. Η βαρροϊκή ακαρίαση είναι εχθρός των μελισσών που οφείλεται στο άκαρι Varroa το οποίο παρασιτεί στις ενήλικες μέλισσες και το γόνο, και είναι δύσκολο να εξοντωθεί.

2. Η προσβολή από βαρρόα στο μελίσσι έχει ως αποτέλεσμα, την γέννηση ασθενικών η ανάπηρων μελισσών, την μείωση του μέσου όρου ζωής αυτών και  την αναποτελεσματικότητα κατά την συλλογή.

3. Η αυξημένη προσβολή  από το άκαρι Varroa  επιφέρει, το θάνατο των νυμφών, τη μείωση του γόνου και γενικότερα του πληθυσμού τους, την ευαισθησία των μελισσών και την προσβολή αυτών και από άλλους παθογόνους παράγοντες και τέλος  την εξόντωση αυτών, σε περίπτωση μεγάλης προσβολής.

4. Μελίσσια τα οποία έχουν υποστεί αγωγή και είναι  υγιή δυστυχώς ξανά προσβάλλονται από γειτονικά ασθενή μελίσσια.

5. Καταπολέμηση την περίοδο που δεν υπάρχει γόνος για να επέλθει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

6. Ακολουθεί ο έλεγχος  αποτελεσματικότητας καταπολέμησης  της Βορροϊκής  Ακαρίασης στα μελισσοκομία της Π.Ε. Πέλλας.

Για την εφαρμογή της συντονισμένης καταπολέμησης, στη περιοχή της Έδεσσας της Αριδαίας και της Σκύδρας υπεύθυνη είναι η ΤΕ Γεωπόνος Αικ. Καλαϊτζίδου και για την περιοχή των Γιαννιτσών υπεύθυνος είναι ο Γεωπόνος κ. Αλέκος Ουγγρίνος. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2381351398 6997026331 & 2381352318.                                                                                                                 

Σχόλια - Facebook Comments