....

ΣΥΡΙΖΑ : “ΚΟΡΩΝΟ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ: Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΧΤΥΠΗΣΕ ΞΑΝΑ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ”

Στ. Αραχωβίτης, Ολ. Τελιγιορίδου: “Κορωνο-ενίσχυση πατατοπαραγωγών: Η προχειρότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ χτύπησε ξανά με μαζικούς αποκλεισμούς”

 

Αυτή τη φορά τα θύματα των “αρίστων”  ήταν οι παραγωγοί επίσπορης πατάτας! Από τις 20 Ιουνίου, που έπειτα από σχετική ανακοίνωση άρχισε η καταβολή των ενισχύσεων για την πανδημία COVID, μια μικρή μερίδα τους μόνον έλαβε τις ενισχύσεις, ενώ δεν πληρώθηκε κανένας παραγωγός από όσους είχαν δηλώσει την καλλιέργεια στις δηλώσεις των καλλιεργειών (ΔΚΕ) στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης!

Το πόσο νοιάζεται και το πόσο σοβαρά παίρνει υπόψη της αυτή η κυβέρνηση τα προβλήματα του παραγωγικού κόσμου αποδεικνύεται κάθε φορά που επιχειρεί να “επιλύσει” κάποιο από αυτά. Η προχειρότητα, οι αστοχίες και τα λάθη αποτελούν πλέον  τον κανόνα.  Οι διεκπεραιωτικοί χειρισμοί, έχουν σαν συνέπεια τα διαρκή και μαζικά φαινόμενα αποκλεισμών. Η Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δίνει αποσπασματικές και καθυστερημένες λύσεις αλλά και όταν εντέλει κάνει το παραμικρό, το κάνει με τόση προχειρότητα και αδιαφορία, που εν τέλει οι αποκλεισμοί αποτελούν τον κανόνα κι όχι την εξαίρεση.

Ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και η βουλεύτρια Καστοριάς και Αν. Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης Ολ. Τελιγιορίδου κατέθεσαν σήμερα σχετική ερώτηση για να διορθωθούν άμεσα οι νέοι άδικοι αποκλεισμοί, αυτήν τη φορά των παραγωγών πατάτας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

01/07/2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

       Προς τον κ. Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Άδικοι αποκλεισμοί πατατοπαραγωγών από τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων»

Σύμφωνα με σχετικό Δ.Τ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 20/6/2022, ξεκίνησε η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την επικράτεια για την επίσπορη και βιομηχανική πατάτα, σε εφαρμογή της ΚΥΑ 395/67916/23-3-2022 (ΦΕΚ Β΄1332).

Δέκα μέρες μετά, το γεγονός είναι ότι δεν έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί που καλλιέργησαν επίσπορη και βιομηχανική πατάτα για το έτος 2020. Μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν πληρώθηκε κανένας παραγωγός που είχε δηλώσει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυση (Ε.Α.Ε.)  του 2020 τις παραπάνω καλλιέργειες, αλλά μόνο όσοι δήλωσαν τις επίσπορες καλλιέργειες στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, μετά το πέρας της διαδικασίας δηλώσεων στο ΟΣΔΕ του 2020.

 

Επειδή, η πανδημία κατά το 2020 και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ επηρέασαν τη διάθεση, τις τιμές και άρα το εισόδημα των πατατοπαραγωγών, στον Oργανισμό «ξέχασαν» και πως γίνονται οι δηλώσεις των καλλιεργειών (ΔΚΕ) στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυση, και ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ 5435/72617/24.6.2016, προβλέπονται ειδικά για τις επίσπορες, επιπλέον της ΔΚΕ στην αντίστοιχη ΕΑΕ,  και  συμπληρωματικές δηλώσεις στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.

 

Επειδή, οι διεκπεραιωτικοί χειρισμοί,  οι συνεχόμενες αστοχίες και λάθη που έχουν σαν συνέπεια τα διαρκή και μαζικά φαινόμενα αποκλεισμών, αποδεικνύουν την  αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα του παραγωγικού κόσμου.

 

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Πως σκοπεύει να λύσει το ΥΠΑΑΤ, το πρόβλημα του άδικου αποκλεισμού πατατοπαραγωγών που το ίδιο δημιούργησε;

 

  1. Τι ποσό απαιτείται για την στήριξη, όσων αγροτών δήλωσαν επίσπορη  και βιομηχανική πατάτα, μέσω της διαδικασίας του ΟΣΔΕ;

 

  1. Πότε, σκοπεύει να ολοκληρώσει τις διορθωτικές διαδικασίες και να γίνουν οι νέες πληρωμές;

 

Οι  Ερωτώντες Βουλευτές

 

Αραχωβίτης Σταύρος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments