....

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΈΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΩΝ -& ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων  και τη χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους της Τοπικής αυτοδιοίκησης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντας την κυβέρνησης ότι δεν δίνει καμία απάντηση στις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους στους Δήμους και την στήριξη των ΟΤΑ.

 

Γιατί η κυβέρνηση αποκρύπτει τον λογαριασμό που βαραίνει τα ταμεία των 332 δήμων; Σημείωνει ειδικότερα ο Τομεάρχης εσωτερικών του Χρ. Σπίρτζης του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του και προσθέτει:

Έχοντας καταθέσει έγκαιρα, από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοΐου τις 70 + 1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των ΟΤΑ, των εργαζομένων σε Δήμους και Περιφέρειες, των μικρο-μεσαίων επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών θα περιμέναμε τρεις μήνες μετά την καραντίνα σε κάτι απ’ όλα αυτά να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Μάταια, όμως…

Υπενθυμίζουμε ότι στις προτάσεις που είχαμε αποστείλει περιλαμβάνονταν η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων προκειμένου να καλυφθούν μεταξύ άλλων:

1. Η απαλλαγή των καταστημάτων εστίασης από τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων. Η ρύθμιση της κυβέρνησης για απόδοση πρόσθετων κοινόχρηστων χώρων δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών και δεν απέτρεψε να μην ανοίξουν 100.000 καταστήματα με συνέπεια την απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας.

 

2. Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ως το τέλος του χρόνου.

3. Ρυθμίσεις για την πληρωμή των μισθωμάτων από τον Μάρτιο ως το Δεκέμβριο 2020, τους επόμενους 24 μήνες.

4. Επίδομα στους εργαζόμενους της Τοπικής αυτοδιοίκησης, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

5. Κινητές μονάδες υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο των εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

6. Θεσμοθέτηση απαλλαγών των πολιτών από τροφεία Παιδικών Σταθμών για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί, από δίδακτρα σε διάφορες δομές των Δήμων και των Νομικών του Προσώπων, όπως Δημοτικά Ωδεία, Δημοτικές Σχολές Χορού, Εργαστήρια, κλπ.

7. Οικονομική κάλυψη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), με τους οποίους συνεργάζονται οι Δήμοι για την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού λαϊκού αθλητισμού και προγραμμάτων στις Λέσχες Πολιτισμού.

8. Οικονομική κάλυψη του προσωπικού ΙΔΟΧ που αμείβεται με αντίτιμο (π.χ. μέρος των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου, καθηγητές των εργαστηρίων της Δημοτικής Πινακοθήκης) και των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου δεν απάντησε ούτε σε μία από τις παραπάνω προτάσεις.

Σε αντίθεση με όσα είχε πρόσφατα πει ο κ. Μητσοτάκης στα διαγγέλματα και τις ομιλίες του, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση. Όχι μόνο επίδομα δεν προβλέπεται αλλά συνεχίζεται σε υψηλούς ρυθμούς η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών, όπως της καθαριότητας.
Στο έλεος των χρεών και των υποχρεώσεων έχει αφεθεί και η μεσαία τάξη. Οι καταστηματάρχες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σωρεύουν χρέη, οι τράπεζες παραμένουν ερμητικά κλειστές απέναντι τους και οι κυβερνητικές προβλέψεις είτε αφορούν ελάχιστους είτε δεν υλοποιούνται.

Πρόσθετα στα παραπάνω στην απάντηση της χθεσινής επίκαιρης ερώτησης ο Υφυπουργός παρέβλεψε να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες των 332 δήμων της χώρας μας. Εν ολίγοις, παρέβλεψε το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία διεκδικεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ανταποκριθεί αφ’ ενός στην τεράστια ζημία από τις πρόσθετες έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοΐου, αφ’ ετέρου στην τεράστια απώλεια εσόδων, από τη μη είσπραξη τελών και μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων.

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αποκρύπτουν ακόμη και σήμερα το ύψος των δαπανών που έχουν κάνει οι 332 δήμοι για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες για την προστασία των συμπολιτών μας από το κορωνοΐό, παρότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν κάθε 15η του μηνός τα στοιχεία των δαπανών που σχετίζονται με τον κορωνοΐό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι δεν επαρκεί η έκτακτη επιχορήγηση των 75 εκατ. ευρώ, που έχει κατανεμηθεί στους 332 δήμους της χώρας, ενώ τα έσοδα των Δήμων εξαιτίας των μηδενικών εσόδων, καταρρέουν .

Ό,τι δεν απάντησε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα περιμένουμε να το απαντήσει την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και να μην αρκεστεί σε μια επικοινωνιακή φιέστα της μετονομασίας του προγράμματος «Φιλόδημος» σε «Αντώνης Τρίτσης».

Τώρα είναι η ώρα ευθύνης όλων!

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments