Για νομοθέτημα έκτρωμα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση για το γεγονός πως στις αλλαγές που φέρνει στον ποινικό κώδικα περιλαμβάνεται διάταξη που απαγορεύει την αυτεπάγγελτη δίωξη τραπεζικών στελεχών που υποπίπτουν σε οικονομικά αδικήματα.

Πυρ και μανία στο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική απόφαση να σταματήσουν οι διώξεις κατά των τραπεζικών στελεχών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε νομοσχέδιο με τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα. Ανάμεσα σε αυτές είναι πως πλέον ο εισαγγελέας δεν θα μπορεί αυτεπάγγελτα να ασκήσει δίωξη όταν διαπιστώσει απιστία τραπεζικού στελέχους, ακόμη και στην περίπτωση που η τράπεζα έχει εμφανώς ζημιωθεί. Για να ασκηθεί δίωξη θα πρέπει η ίδια η τράπεζα να υποβάλει μήνυση σε βάρος του τραπεζικού στελέχους της που διέπραξε το αδίκημα της απιστίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την άμεση απόσυρση της διάταξης, ενώ κατηγορούν ην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό πως με αυτό τον τρόπο «ξεπλένει» τις υποθέσεις διαφθοράς που βαραίνουν τραπεζικά στελέχη, όπως τα «θαλασσοδάνεια» σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ΜΜΕ. Μάλιστα συνδέουν αυτή την εξέλιξη με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - τραπεζιτών

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από τόση λάσπη της Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή έγκριτων νομικών και ακαδημαϊκών για την εμβληματική μεταρρύθμιση στον Ποινικό Κώδικα, επιτέλους μπορούν όλοι να καταλάβουν τι είναι αυτό που πραγματικά είχε ενοχλήσει τη Ν.Δ. και το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης χθες χαρακτήρισε "ιδεοληψίες".

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν υπέκυψε ποτέ στις πιέσεις να κάνει δώρο στους τραπεζίτες και να ξεπλύνει όλες τις υποθέσεις διαφθοράς.

Η Ν.Δ., με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο στα στελέχη των τραπεζών για υποθέσεις απιστίας. Με λίγα λόγια, καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και ο εκάστοτε τραπεζίτης θα μπορεί να διωχθεί ποινικά μόνο εάν ο ίδιος κάνει μήνυση στον... εαυτό του!

Δεν φτάνει που ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει πόσες φορές έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες για τα θαλασσοδάνειά τους μέσα στην κρίση, τώρα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να ξεπλύνει όλες τις υποθέσεις των τραπεζιτών, αφού, αν αυτό το νομοθετικό έκτρωμα τεθεί σε ισχύ, έστω και για μία ημέρα, ακυρώνονται όλες οι ποινικές διώξεις σε τραπεζίτες. Όπως αυτές για τα θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, στα Μέσα Ενημέρωσης και, φυσικά, και στον Κήρυκα Χανίων του κ. Μητσοτάκη.

Περιμένουμε μια απάντηση: τη διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή τη "φύτεψε" ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;

Καλούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να νομοθετήσει αυτό το έκτρωμα. Οφείλει να το αποσύρει άμεσα.