Το κλίμα εντός της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πολεμικό». Παλιότερα στελέχη λένε χαρακτηριστικά στο in ότι δεν ήταν έτσι «ούτε στο συνέδριο της διάσπασης του 2010», κατά το οποίο αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ.

Μεγάλη ένταση προκάλεσε το γεγονός ότι υποστηρικτές του προέδρου, που δεν είναι μέλη της ΚΕ, παρέμειναν να ακούσουν τον πρόεδρο, πάρα τις υποδείξεις του προεδρείου να αποχωρήσουν.

Φίλης: Αίσχος και ντροπή

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρόεδρος απέσπασε χειροκροτήματα μόνο από τους υποστηρικτές του, ενώ ήταν έντονη η αποδοκιμασία από τους υπολοίπους.

Η αναφορά του στην «πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ», που απευθυνόταν στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Φίλη, ο οποίος φώναξε «αίσχος» και «ντροπή», μαζί με άλλα μέλη της ΚΕ, με τον Πάνο Λάμπρου να σηκώνεται εξαγριωμένος από τη θέση του και να φωνάζει.

 

«Όλοι εμείς που θα ξεκινήσουμε σήμερα είμαστε πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε ένα κοινό: Κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της ΝΔ.» ήταν για την ακρίβεια η φράση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Βήμα πίσω και τελεσίγραφο

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε διορία μιας εβδομάδας στην Επιτροπή Δεοντολογίας ώστε να αποφανθεί για τις διαγραφές των τεσσάρων, λέγοντας «δεν έχω κανένα πρόβλημα (αν δεν γίνει αυτό) να προχωρήσω σε δημοψήφισμα».

Το αρνητικό κλίμα εις βάρος του Στέφανου Κασσελάκη δεν παρατηρείται μόνο από την Ομπρέλα και την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και από παλιά, ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Νέα ένταση με Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

Οι τόνοι ανέβηκαν πολύ κατά την ομιλία της Εφης Αχτσιόγλου που ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για το ζήτημα του δημοψηφίσματος και αναίρεση της πρότασης Κασσελάκη πριν συνεχιστεί η συνεδρίαση. Το αίτημα στήριξε και ο Διονύσης Τεμπονέρας στον οποίο το προεδρείο δεν επέτρεψε να μιλήσει.