....

ΣΥΡΙΖΑ: ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης  36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ερωτούν τι θα γίνει με την εφαρμογή νυχτερινού τιμολογίου στην αγροτική παραγωγή. Είναι μία ερώτηση που ενδιαφέρει και τους Αυτοδιοικητικούς καθώς υποθέτουμε ότι σε κάποιο σημείο της διαδικασίας εφαρμογής, πιθανά το μπαλάκι να περάσει και από αυτούς.

Διαβάστε την ερώτηση:


Προς τους Υπουργούς :
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής

Θέμα: Σχεδιάζει η κυβέρνηση νέες επιβαρύνσεις στην αγροτική παραγωγή μέσω της αύξησης της χρέωσης του αγροτικού ρεύματος;

Με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παροχή νυχτερινού ρεύματος στους αγρότες και την εγκατάσταση νέου τύπου μετρητών για την πρόσβαση στο νυχτερινό τιμολόγιο, ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική στο αγροτικό ρεύμα. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η κατάργηση του αγροτικού ρεύματος έχει ήδη προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2013, ενώ και η κυβέρνηση έχει εισαγάγει αντίστοιχη ρύθμιση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 ως «διαρθρωτική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της ανάπτυξης».
Εντούτοις, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο κόστος τόσο των αγροτικών όσο και των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών προϊόντων. Το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται στον αγροτικό τομέα κυρίως για την άρδευση των δυναμικών και ποτιστικών καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι.

Το κόστος της καλλιέργειας του καλαμποκιού ανέρχεται περίπου στα 170-200 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό το κόστος διαμορφώνεται από τα λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρια, τις διάφορες κατεργασίες (άροση, σπορά κτλ) αλλά και το κόστος άρδευσης που οφείλεται στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα αντλητικά συγκροτήματα. Το καλαμπόκι, μαζί με το βαμβάκι, είναι ένα φυτό που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

Απαιτεί να αρδεύεται κάθε 3-7 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο άρδευσης (τεχνητή βροχή, κατάκλιση, στάγδην άρδευση) αλλά και τον τύπο του εδάφους (ελαφρύ, μέσω, βαρύ , χαλικώδες κτλ).

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας με την υπάρχουσα τιμή (0,06412 ευρώ/κιλοβατώρα) για την άρδευση ανέρχεται στα 50-60 ευρώ ανά στρέμμα. Για παράδειγμα, η χρέωση του ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ για το καλαμπόκι ανέρχεται στο 60 ευρώ/στρέμμα και στο βαμβάκι στα 42 ευρώ/στρέμμα. Αυτό σημαίνει πως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη διαμόρφωση του τελικού κόστους για το καλαμπόκι αντιστοιχεί περίπου στο 30-40%. Σε πολλά άλλα προϊόντα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμα πολύ μεγαλύτερο, όπως για παράδειγμα στην πτηνοτροφεία και ιδιαίτερα στα εκκολαπτήρια που έχουν κλωσσομηχανές.

Επίσης, η άρδευση στις αρδευόμενες καλλιέργειες γίνεται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου. Η αρδευτική περίοδος στις αρδευτικές καλλιέργειες (καλαμπόκι, βαμβάκι, τριφύλλι, ζαχαρότευτλα, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κτλ) αρχίζει από το Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η άρδευση των καλλιεργειών δεν μπορεί να γίνεται μόνο την νύχτα και αυτό γιατί τεχνικά είναι αδύνατον.

Η μέχρι τώρα χρέωση του αγροτικού τιμολογίου από τη ΔΕΗ είναι 0,06412 ευρώ/κιλοβατώρα. Η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ είναι 0,06610 τόσο για το οικιακό, όσο και το βιομηχανικό και εμπορικό. Με δεδομένο ότι σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος είναι χαμηλότερη από την τιμή της κιλοβατώρας του νυχτερινού ρεύματος,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:


Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην προβεί στην αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες μέσα από την εφαρμογή του νυχτερινού τιμολογίου για αυτούς;


Σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες;

 

http://www.airetos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments