....

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΣΑΝ: 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Η επιστροφή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι πάντα δύσκολη, ειδικά για τους μικρούς μας φίλους που έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς! Οι γονείς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία των παιδιών τους, όχι μόνο αγοράζοντας τον απαραίτητο σχολικό εξοπλισμό (τετράδια, τσάντες, μολύβια κλπ) αλλά και προετοιμάζοντας τους ψυχολογικά!

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν το παιδί τους, κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στα θρανία:

 

Ενισχύστε την υπευθυνότητα

Είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί να είναι ανεξάρτητο και υπεύθυνο. Προετοιμάστε το για τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβει κατά τη διάρκεια της σχολικής του χρονιάς από απλά πράγματα όπως να φτιάξει την τσάντα του μέχρι να είναι συνεπής στην ολοκλήρωση μιας εργασίας. Μπορείτε να ενισχύσετε απλές δεξιότητες, όπως το δέσιμο των κορδονιών και την ικανότητα του να διαχειρίζεται βασικές ανάγκες χωρίς να εξαρτάται από ενήλικες.

 

Καθιερώστε τον χώρο και τον χρόνο

Δημιουργήστε την ρουτίνα του παιδιού καθιερώνοντας την ώρα και τον χώρο όπου θα κάνει το διάβασμα του. Φροντίστε και εσείς οι ίδιοι να είστε εκείνη την ώρα διαθέσιμοι ώστε αν χρειαστεί να μπορέσετε να το βοηθήσετε στη σχολική του εργασία ή να ελέγχετε την πρόοδο του.

 

Θέστε κανόνες

Εξηγήστε του ότι τώρα που ξεκινάει η σχολική χρονιά θα υπάρχει περιορισμός στην τηλεόραση και στα βιντεοπαιχνίδια. Καθιερώστε μία ώρα όπου θα μπορεί να κάνει το διάλειμμα του, αξιοποιώντας το όπως επιθυμεί και φροντίστε να μην ξεπερνάει το χρονικό περιθώριο που του έχετε ορίσει.

 

Επικοινωνία με τους δασκάλους

Έχετε μία συχνή επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού σας, μία φορά την εβδομάδα. Ερωτήσεις που μπορείτε να τους κάνετε είναι αν παρακολουθεί την ώρα του μαθήματος, αν παίζει με τα άλλα παιδιά στο διάλλειμα, αν είναι επικοινωνιακό, αν είναι συνεπή στις σχολικές του εργασίες κλπ. Σύμφωνα με όσα σας πει ο δάσκαλος/α εξακριβώστε την απόδοση του παιδιού σας, δηλαδή εάν ανταποκρίνεται σύμφωνα με το διάβασμα που κάνει στο σπίτι. Αφήνετε τον δάσκαλο να σας μιλήσει για την πρόοδο του παιδιού σας, χωρίς να επηρεάζετε την κρίση του.

 

Συμβουλή Ειδικού:

Η περίοδος προσαρμογής είναι απαραίτητη για όλους. Είναι σημαντικό να δείξετε υπομονή και να φροντίσετε το παιδί σας να νιώσει ότι μπορεί να μιλήσει σε εσάς για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του. Εάν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, παρατηρήσετε ότι το παιδί σας συνεχίσει να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί ή δεν θέλει να πηγαίνει στο σχολείο είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση από Ειδικό.

Σχόλια - Facebook Comments