....

ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΤΟΥ Ε9

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9),

καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Μαΐου. Πρόκειται, ίσως, για τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση, επειδή βάσει του Ε9 θα υπολογιστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που αντικαθιστά το «χαράτσι», μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Ποιοι υποβάλλουν Ε9

Σημειώνεται ότι Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν φέτος μόνο όσοι είχαν κατά τη διάρκεια του 2013 μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν με τα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2013, αλλά και όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά ακίνητα πέρυσι.

Βέβαια, και οι φορολογούμενοι των οποίων δεν μεταβλήθηκε η περιουσιακή κατάσταση θα πρέπει να ελέγξουν αν είναι σωστά τα στοιχεία των ακινήτων τους που θα ληφθούν υπ' όψιν για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, η εκκαθάριση όλων των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψουν θα πρέπει να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις).

Ο γρίφος των ημιυπαίθριων

Τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων «τακτοποίησε» τους ημιυπαίθριους χώρους και τα αυθαίρετα, που αποτελούν δύο ξεχωριστές κατηγορίες ακινήτων του Ε9.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;

- κατ' αρχάς, υποβάλλουν Ε9 όλοι όσοι νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους το 2013, όπως και όσοι «τακτοποίησαν» ημιυπαίθριους ή αυθαίρετα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν τα δήλωσαν στο Ε9 τα συγκεκριμένα έτη

- τα ακίνητα θα πρέπει να δηλωθούν στην πραγματική τους κατάσταση, όπως, δηλαδή, αυτή διαμορφώθηκε μετά τις νομιμοποιήσεις

- οι ημιυπαίθριοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης θα πρέπει να προστεθούν στους κύριους χώρους του ακινήτου: για παράδειγμα, σε διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων με κλειστό τακτοποιημένο χώρο 10 τ.μ., η ένδειξη της επιφάνειας θα πρέπει να αλλάξει από 60 σε 70 τ.μ., όσο δηλαδή είναι το άθροισμα των κύριων χώρων και του ημιυπαίθριου

- για χώρους που νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο 4178/2013 επιβάλλεται φόρος ακινήτων μειωμένος κατά 50% υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για υπόγεια, σοφίτες και εσωτερικούς εξώστες.

http://www.zougla.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments