....

ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΚΟΥ: ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Η αισιοδοξία της θέλησης μας ως απάντηση στην απαισιοδοξία της πραγματικότητας

Φίλες και φίλοι,

Δεν χρειάστηκα πολύ σκέψη για να δεχθώ να συμμετάσχω, με μεγάλο ενθουσιασμό, στην τελευταία 6η και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα για τις εκλογές της 21ης Σεπτεμβρίου.  Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις που με οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση.

 

Αρχίζοντας, θα ήθελα να ομολογήσω ότι δεν είναι εύκολο, ούτε για μένα ούτε για κανέναν άλλο,  να υπερασπιστούμε απόλυτα την δικαιολογημένη κριτική για την 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, πολλοί από εμάς, ανάμεσά τους και εγώ, είχαμε από νωρίς διαισθανθεί ότι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε αρκετή αστάθεια ως αμπαλάρισμα τάσεων, ιδεών και αντιλήψεων. Έτσι, διαφαίνονταν σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία στην επαφή του με την κυβερνητική πραγματικότητα. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι κρίνουμε και συγκρίνουμε ένα διάστημα 7 μηνών σε σχέση με τις πολλές δεκαετίες  διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.Image and video hosting by TinyPic

 

Με βάση τα παραπάνω, φίλες και φίλοι, έχω την πεποίθηση ότι σήμερα δεν είναι ο καιρός της κριτικής και της ομφαλοσκόπησης. Η ιστορία προχωρά αδυσώπητα προς τα εμπρός και μας θέτει αμείλικτα ερωτήματα. Καλούμαστε στις 20 Σεπτεμβρίου, όλοι μαζί και ο καθένας από εμάς, να πάρουμε την μεγάλη και γενναία απόφαση για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και της χώρας ολόκληρης.

 

Η ερώτηση είναι απλή: θα γυρίσουμε πίσω ή θα δώσουμε μια ευκαιρία στην ελπίδα;

 

Πίσω είναι η γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή της διαπλοκής και της διαφθοράς. Τα φθαρμένα πρόσωπα και τα γνωστά μεγαλοσυμφέροντα. Τα ίδια  πολιτικά τζάκια και οι γνωστοί τοπικοί παραγοντίσκοι. Είναι σίγουρο ότι όλοι οι παραπάνω είναι οι απόλυτοι εγγυητές για την ομαλή συνέχεια της τωρινής  κατάστασης των χαμηλών προσδοκιών και των κοινωνικών ανισοτήτων. Και είναι επίσης αλήθεια ότι η συσσωρευμένη γνώση για την πορεία της Χώρας τα τελευταία αρκετά χρόνια τείνει να μας σπρώξει στην απαισιόδοξη αντίληψη ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει καλύτερο,  οδηγώντας μας στον συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση.

 

 

Εδώ όμως, φίλες και φίλοι, έρχονται η θέληση και η πίστη μας να σκορπίσουν τα σκοτεινά σύννεφα της απαισιοδοξίας. Ας αναρωτηθούμε ειλικρινά: είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε, όπως το έχουμε κάνει ξανά και ξανά, με την κατάσταση που βιώνουμε γύρω μας, με την αναξιοκρατία, την διαπλοκή και τις κοινωνικές ανισότητες που επιβάλλει ο ανελέητος κοινωνικός δαρβινισμός του νεοφιλελευθερισμού; Είμαστε εντάξει με τους εαυτούς μας να αφήσουμε να περάσει για ακόμη μια φορά από μπροστά μας μια ευκαιρία αλλαγής, ανανέωσης και προόδου χωρίς να την αδράξουμε; Είμαστε τελικά τόσο φοβισμένοι ώστε να παρατήσουμε, με την πρώτη δυσκολία, την μεγάλη μάχη για κοινωνική και πνευματική ανάταση του Τόπου μας; Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοί;

 

Η θέληση για ένα καλύτερο αύριο, και η πίστη σε μια Πατρίδα που μπορεί να γίνει καλύτερη οδηγεί, φίλες και φίλοι, στην επιλογή να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να γίνει καλύτερος. Μετά από μια δύσκολη αλλά καθαρτική διάσπαση, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένας καινούργιος χώρος, με πιο ξεκάθαρες ιδέες και αντιλήψεις. Είναι ο μοναδικός χώρος που μπορεί να εξελιχθεί στον μεγάλο χώρο μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κέντρο-Αριστεράς, ο οποίος είναι και ο φυσικός χώρος στον οποίον ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι ο μοναδικός χώρος που μπορεί να διαχειριστεί με έντονο κοινωνικό πρόσημο την αδιαπραγμάτευτη Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μέσα σε μια νεοφιλελεύθερη, επί του παρόντος, Ευρώπη.

 

Με τις παραπάνω λοιπόν σκέψεις επέλεξα να στηρίξω με την παρουσία μου το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα. Και δεν θα μείνω μόνο στην πρόσκαιρη στήριξη και παρουσία. Χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες θα συνεχίσω να οραματίζομαι και να εργάζομαι για έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο του, ο οποίος α) θα δίνει στις τοπικές κοινωνίες λόγο και θέση στα κεντρικά του όργανα, β) θα αναδεικνύει νέους και ικανούς ανθρώπους  ανεξαρτήτως ιδεολογικών τοποθετήσεων, γ) θα προάγει την ακομμάτιστη αξιοκρατία και δ) δεν θα φοβάται να αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτή θα είναι η νέα Ελληνική Ευρωπαϊκή Αριστερά που ονειρευόμαστε, αυτός θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου δεν γυρίζουμε πίσω. Θέλουμε, πιστεύουμε, μπορούμε να πάμε μόνο μπροστά!

 

Τάσος Πέτκου

Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής ΑΠΘ

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments