WWW.TASTV.GR

ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΚΟΥ : Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΠΟΓΟΤΗΤΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ

Μια απογοητευτική πρώτη εικόνα...

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 συνεδρίασε για πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας, μετά τις πρόσφατες. Η εικόνα που παρουσιάσαμε στην πόλη ήταν μάλλον απογοητευτική. Πέρα από τις αναμενόμενες μικροπαραστάσεις που δώθηκαν από ζητούντες τα φώτα της δημοσιότητας, και από τις εκρήξεις και τις προσωπικές αντεγκλήσεις κάποιων άλλων που φανερώνουν αδυναμία χαρακτήρα και προσωπική εμπάθεια, φαίνεται να υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα που απειλεί να τινάξει στον άερα την λειτουργία της πόλης.

Το πρόβλημα ξεκινάει από την βαθιά απέχθεια του δημάρχου, και μερικών (αλλά όχι όλων ευτυχώς) συνεργατών του για τον σύγχρονο δημοκρατικό τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των θεσμών. Φαίνεται να μπερδεύει o δήμαρχος και κάποιοι συνεργάτες του τον "δεξιό" με τον "αριστερό" τρόπο διοίκησης, θεωρώντας ότι η συναίνεση και η δημοκρατική συνδιοίκηση είναι "αριστερές" έννοιες. Αγνοούν βέβαια, εκούσια ή ακούσια, ότι τις παραπάνω έννοιες και τον αναλογικό τρόπο διοίκησης των τοπικών κοινωνιών τις επέβαλε η ευρωπαϊκή φιλελεύθερη και δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και όχι κάποια "῾δεξιά" ή κάποια "αριστερά".

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της πιο πάνω αρτηριοσκληρωτικής και παλαιωμένης αντίληψης είναι να θεωρεί ο Δήμαρχος ότι μπορεί να ασκήσει διοίκηση μόνο όταν έχει την απόλυτη εξουσία στα πάντα, π.χ. σε όλες τις επιτροπές του Δήμου. Αυτό εξηγεί την εικόνα που έδωσε ο ίδιος όσο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών χλευάζοντας με απαράδεκτο τρόπο την συγκρότηση κάποιων σημαντικών γνωμοδοτικών επιτροπών του Δήμου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ο ίδιος να είχε ξεκινήσει με την αντιπολίτευση την συζήτηση για την συγκρότηση των επιτροπών αυτών, ψάχνοντας ικανά και κατάλληλα άτομα ακόμη και πέρα από τον συνδυασμό του. Όμως, από ότι φαίνεται, την συναίνεση την προτάσει μόνο όταν έχει την απόλυτη εξουσία. Αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στο κατά πόσο είναι πλεόν επαρκής να λειτουργήσει τον Δήμο στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν. Αυτός είναι ο μεγάλος προβληματισμός μου και ο ο μεγάλος κίνδυνος για την πόλη τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο δήμαρχος, εκτίθεται πολιτικά με την δήλωσή του αφήνοντας υπονούμενα για δήθεν μυστικές συναλλαγές των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Προφανώς και ΔΕΝ υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα πρέπει όμως να καταλάβει ότι οι εποχές της απόλυτης εξουσίας πέρασαν ανεπιστρεπτί. Είναι στο χέρι του να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρέπει για την σωστή και δημοκρατική λειτουργία του Δήμου τα επόμενα 4 χρόνια, και είμαι βέβαιος ότι η "Κοινωνία σε Κίνηση", σαν υπεύθυνη δημοτική κίνηση, θα αναποκριθεί σε τέτοιες προσπάθειες για το καλό της πόλης.

Υ.Γ.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν σχολίαζα και κάτι θετικό που έγινε στην αρχή της συνεδρίασης. Η πιο ουσιαστική στιγμή της συνερίασης ήταν η πρόταση της "Κοινωνίας σε Κίνηση" για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την συγκοινωνιακή απομόνωση της Έδεσσας. Ο δήμαρχος,
προς τιμή του, και οι άλλες παρατάξεις, δέχθηκαν με χαρά την πρόταση με την οποία ελπίζουμε να αναδείξουμε ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου Έδεσσας αυτή την περίοδο. Είναι κρίμα που αυτή η καλή στιγμή γρήγορα ξεχάστηκε στον αχό των κραυγών και της φασαρίας που ακολούθησε..

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments