....

ΤΕΧΝΗΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ - ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΄Η ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ???

Η τροποποίηση καιρού είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές χώρες. Μια μέθοδος ‘νόμιμη’, αλλά… είναι και ηθική; Γιατί το πρώτο δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και το δεύτερο…


Πριν πούμε ο,τιδήποτε πάνω στο θέμα αυτό, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων πως δεν θα μιλήσουμε για τους γνωστούς χημικούς αεροψεκασμούς και το HAARP που συμβάλλουν στην χειραγώγηση καιρικών συνθηκών δημιουργώντας πολλές φορές ακραία φαινόμενα, αλλά για την μικρής κλίμακας γεωμηχανική, που ονομάζεται ‘Τροποποίηση Καιρού”.

Η μέθοδος της ξεκινάει από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα για να προσφέρει τις ‘υπηρεσίες’ της, κάποια στιγμή ‘οπλοποιείται’ (πόλεμος Βιετνάμ) κατόπιν απαγορεύεται ως όπλο, αλλά γίνεται θεσμός ως ‘βελτιωτικό’ του καιρού. Βέβαια… τον τελευταίο καιρό μας έχουν φάει τ’ αυτιά για την κλιματική αλλαγή ενώ γίνονται αμέτρητα ντιμπέιτ για το πόσο είναι αληθινή ή κατασκευασμένη για διάφορες σκοπιμότητες, ή πιο είναι το αληθινό της μέγεθος και που πραγματικά οφείλεται. Κι ενώ όλες οι συζητήσεις συνεχίζονται παραλληλα με ακραία φαινόμενα -που εμείς πιστεύουμε ότι πολλά από αυτά είναι αποτέλεσμα συστημάτων υψηλής τεχνολογίας όπως το HAARP- ουδείς από τους προπαγανδιστές της κλιματικής αλλαγής δεν βάζει το ερώτημα: Βρε μπας και φταίει που τις τελευταίες δεκαετίες παίζουμε με το κλίμα;

Την ερώτηση δεν την βάζουν γιατί ξέρουν την απάντηση… ΝΑΙ! Οι κάθε είδους χειραγώγηση του κλίματος, μικρή ή μεγάλη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη φύση να συνεχίσει την αέναη ισορροπία της…“Τροποποίηση καιρού ονομάζεται η σχεδιασμένη επέμβαση του ανθρώπου σε συγκεκριμένα νέφη…Η πιο γνωστή μέθοδος τροποποίησης καιρού είναι η σπορά των νεφών, η οποία εφαρμόζεται για να επιτευχθεί αύξηση βροχής και χιονιού, καταστολή χαλαζιού και διάλυση ομίχλης.”

Εισαγωγή από την έκθεση του ΕΛ.ΓΑ.

 

Τροποποίηση καιρού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί μα αυξανόμενη πορεία αυτές τις πρακτικές. Τα προγράμματα, τα επίσημα τουλάχιστον που γνωρίζουμε, γίνονται μέσω του ΕΛ.ΓΑ. και σε συνεργασία με την 3Δ Α.Ε. Όπως γράφει η εταιρεία στο ιστολόγιο της: “Η 3Δ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1976 και αρχικά, η κύρια ενασχόληση της εταιρείας ήταν οι αεροψεκασμοί με αεροπλάνα. Στη συνέχεια και με την αποκόμιση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας καθώς και ιδιόκτητου εξοπλισμού, η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλες δραστηριότητες όπως την τροποποίηση καιρού (…)

Σήμερα η 3Δ Α.Ε. παρέχει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών με εξειδίκευση στον τομέα εφαρμογών τροποποίησης καιρού. Είναι ενεργό μέλος του Weather Modification Association (WMA) και συμμετέχει σε προγράμματα τροποποίησης καιρού σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, η 3Δ Α.Ε. συνάπτει, κυρίως, κυβερνητικές συμβάσεις και ασχολείται ενεργά με προγράμματα αύξησης βροχοπτώσεων και καταστολής χαλαζιού από το 1981. Ο συνολικός χρόνος πτήσης κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων τροποποίησης καιρού από το 1981 έως το 2009 ανέρχεται στις 4.133 ώρες.” (Για από εκεί και πέρα δεν έχει στοιχεία. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΛ.ΓΑ η περίοδος 2004-2008 σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία στη Θεσσαλία παρουσιάζει αύξηση κατανάλωσης υλικού (ιωδιούχου αργύρου) 215% αύξηση!)

Με πρωτοβουλία του ΟΓΑ άρχισε και η τεχνολογία τροποποίησης καιρού το 1981. Το πρόγραμμα ήταν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα σποράς νεφών με εναέρια μέσα. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ιωδιούχος άργυρος (όχι και τόσο αθώο υλικό) και ξηρός πάγος. Το Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας γίνεται σε διάφορες περιοχές, κύρια Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία. Καλύπτει συνολικά εκτάσεις 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων, εκ των οποίων 2,7 εκατ. στρέμματα περίπου στη Μακεδονία και 2,4 εκατ. στρέμματα περίπου στην Κεντρική Ελλάδα.

Όμως πολλά ερωτήματα που γεννιούνται από αυτή τη συνήθεια, όχι μόνο δεν βρίσκουν απάντηση, αλλά βρίσκουν ένα καθεστώς, έναν θεσμό που κανένας δεν ξαναβάζει πάνω στο τραπέζι προς συζήτηση. Μην ξεχνάμε πως και το DTT ήταν κάποτε νόμιμο, αλλά κατόπιν επανεξέτασης απαγορεύτηκε. Μήπως τώρα ήρθε η ώρα και για την καθιερωμένη τροποποίηση καιρού;

Πόσο αποτελεσματικό είναι το πρόγραμμα αυτό, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά; Ποια θα ήταν η συμπεριφορά του καιρού αν δεν ψεκαζόταν; Πόσο λιγότερο ή περισσότερο χαλάζι θα έπεφτε; Τι επιπτώσεις έχουμε στο νερό και το ph της γης; Και ποιές οι επιπτώσεις στις γύρω περιοχές από κείνες που δέχονται την ‘θεραπεία’;

Το Διάσελλο, ένα ορεινό χωριό των Τρικάλων, όπου οι κάτοικοι του, που είναι κύρια κτηνοτρόφοι, θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Με το σκεπτικό να διαλύσουν το χαλάζι για την προστασία των αγροτών στον κάμπο (κι εδώ μπαίνουν πολλά ερωτηματικά αν αυτή παρέχεται επιτυχώς και με τι κόστος από κάθε πλευρά) διαλύουν τα σύννεφα από τα ορεινά ή τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές.

 


Σύμφωνα με το agrotypos.gr τη μέρα που επισκεφτήκαν το Διάσελλο ήταν και η μέρα έναρξης του Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα. Αναφέρει ακόμα: “Η στατιστική αξιολόγηση του Προγράμματος έδειξε ποσοστά επιτυχίας από 35% έως και 72% στις παραμέτρους, όπως η μέση διάμετρος χαλαζοκόκκου, η κινητική του ενέργεια κ.ά., ενώ η οικονομική αξιολόγηση ότι τα ποσά αποζημιώσεων που καταβάλλονται για ζημιές από χαλάζι στις αγροτικές καλλιέργειες περιορίζονται κατά 58,2% και οι πληγείσες εκτάσεις κατά 30,3%.”


 
 
Ο ΕΛΓΑ κάνει τροποποίηση καιρού σε επιλεγμένες περιοχές για χαλαζική προστασία, με τα αεροπλάνα της 3Δ, Η πιο γνωστή μέθοδος τροποποίησης καιρού είναι η σπορά των νεφών, η οποία εφαρμόζεται για να επιτευχθεί αύξηση βροχής και χιονιού, καταστολή χαλαζιού και διάλυση ομίχλης”. 
Τροποποίηση καιρού στην Ελλάδα Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί αυτήν την πρακτική. Τα προγράμματα, γίνονται μέσω του ΕΛ.ΓΑ. και σε συνεργασία με την 3Δ Α.Ε. Όπως γράφει η εταιρεία στο ιστολόγιο της: “Η 3Δ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1976 και αρχικά, η κύρια ενασχόληση της εταιρείας ήταν οι αεροψεκασμοί με αεροπλάνα. Στη συνέχεια και με την αποκόμιση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας καθώς και ιδιόκτητου εξοπλισμού, η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλες δραστηριότητες όπως την τροποποίηση καιρού (…) Σήμερα η 3Δ Α.Ε. παρέχει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών με εξειδίκευση στον τομέα εφαρμογών τροποποίησης καιρού. Είναι ενεργό μέλος του Weather Modification Association (WMA). Συνάπτει, κυρίως, κυβερνητικές συμβάσεις και ασχολείται ενεργά με προγράμματα αύξησης βροχοπτώσεων και καταστολής χαλαζιού από το 1981. Με πρωτοβουλία του ΟΓΑ άρχισε και η τεχνολογία τροποποίησης καιρού το 1981: “Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και σε τμήμα των Νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας μία έκταση 2.350.000 στρεμμάτων, στη χρονική περίοδο από 15 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου”, αναφέρει ο ΕΛΓΑ. 
 
 
Η Αμφισβήτηση της μεθόδου:
Απόσπασμα άρθρου απο  https://www.aerikes-epoxes.com 
----------------------------------------------------------------------
Τα μέλη του Κινήματος Επιβιώνουμε (τότε ως ομάδα SaveGeaGroup), είχαν ασχοληθεί με το θέμα Τροποποίησης Καιρού στην Ελλάδα και ακτιβιστές είχαν εκφράσεις ποικιλοτρόπως τους φόβους και τις αντιρρήσεις τους, ακόμα και με διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ. Ωστόσο, η πρακτική συνεχίζεται με υψηλό οικονομικό κόστος, με αναποτελεσματικότητα και με ισχυρές ενδείξεις ότι όχι μόνο δεν ωφελούνται οι αγρότες, αλλά τελικά το περιβάλλον καταστρέφεται, μαζί και οι καλλιέργειες. Η Ιωάννα Χαραλαμποπούλου, μέλος του Κ.Επ. και υπεύθυνη για τον αγροτικό τομέα, έκανε μια έρευνα για τον αριθμό των φετινών χαλαζοπτώσεων. Ρίχνοντας απλά μια ματιά στα ΜΜΕ, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απογοητευτικό: “Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι από το 2013 ως τώρα, εκτός από την Άνοιξη, και κατά τους θερινούς μήνες -Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο- έχουμε πολλές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα”, σχολιάζει η ίδια. “Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι πάρα πολλά από τα φαινόμενα χαλαζοπτώσεων, πλήττουν κυρίως περιοχές της χώρας με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργητικών εκτάσεων. 
 
 Και επειδή έχουμε βομβαρδιστεί κυριολεκτικά αυτά τα χρόνια με ανακοινώσεις του τύπου ότι διανύουμε το Θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών -κάθε χρόνο- και επειδή η μνήμη και η νοημοσύνη μας βάλλεται από παντού, αναρωτιόμαστε: Το καλοκαίρι στην χώρα μας είχε διάρκεια μόνο δύο μηνών και με εικόνες Αποκάλυψης σε τακτά χρονικά διαστήματα; Με κάνα δυό μίνι καύσωνες τον Ιούλιο και ξανά οι θερμοκρασίες οι χαμηλότερες για την εποχή της Νότιας Ευρώπης; Είναι οι χρονιές που ζήσαμε τα “θερμότερα καλοκαίρια” των τελευταίων ετών σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε;” Και όχι μόνο το χαλάζι πλήττει κυρίως περιοχές με καλλιέργειες, αλλά πλήττει εκείνες τις περιοχές όπου γίνεται (υποτίθεται) χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα. Το 2015, η Allnewz είχε σχετικό άρθρο: Μεγάλες οι καταστροφές στις περιοχές όπου ψεκάζει ο ΕΛΓΑ. Κι από τότε, τα πράγματα χειροτέρεψαν ???

Ο ΕΛΓΑ, τα ασφάλιστρα και οι ψεκασμοί “Το από αέρος πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ υλοποιείται κάθε χρόνο από τις 20 Μαρτίου, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, κοστίζει 3,5 εκατ. ευρώ και καλύπτει 5.200.000 στρ. στον κάμπο της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα οι πτήσεις σποράς προστατεύουν τμήματα των νομών Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και ένα πολύ μικρό κομμάτι της Φθιώτιδας”, γράφει σε πρόσφατο άρθρο του το Έθνος, σε μια προσπάθεια προβολής της εταιρείας 3Δ. Έτσι βλέπουμε ότι ολοένα το πρόγραμμα επεκτείνεται τόσο σε διάρκεια όσο και σε περιοχές. Κι εδώ αρχίζει το παιγνίδι με τα ασφάλιστρα. 
 
Τον περασμένο Μάιο παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, έγινε ημερίδα με θέμα την«ενεργητική προστασία αγροκαλλιεργειών από τον ΕΛ.Γ.Α και η καταβολή αποζημιώσεων» την οποία διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου. Η ημερίδα είχε ως βασικούς άξονες την ανάδειξη των παθογενειών και των στρεβλώσεων της ενεργητικής προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών, της παθητικής προστασίας μέσω αποζημιώσεων αλλά και τις προτάσεις για τρόπους εξάλειψης ή θεράπευσης αυτών. Μεταξύ των ομιλητών και εκπρόσωπος της εταιρίας για την χαλαζιακή προστασία με εναέρια μέσα (αεροπλάνα και drones) και ο πρόεδρος της 3Δ (η οποία έχει κάνει την σύμβαση με τον ΕΛ.Γ.Α για την νέα ΚΑΠ) αναφέρει το thraki.com.gr. Σκοπός να προστεθούν κι άλλες περιοχές. 
 
Ο ΕΛΓΑ ωστόσο, έχει και προγράμματα ενεργητικής προστασίας με δίχτυα και μεμβράνες και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για φέτος, στις… αρχές Ιουνίου! Τόσο αργά; ΕΔΩ η ανακοίνωση και η απίστευτη γραφειοκρατία. Περίεργο δημοσίευμα αφήνει υπονοούμενα για… “παράγωγα καιρού”; Τα παράγωγα καιρού είναι χρηματοοικονομικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εταιρίες, οργανισμούς ή φυσικά πρόσωπα ως τμήμα μιας στρατηγικής για τη διαχείριση και τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με ανεπιθύμητα ή απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα. 
 
Ακριβώς όπως τα παραδοσιακά παράγωγα, των οποίων τα κέρδη εξαρτώνται από την τιμή ενός υποκείμενου τίτλου, ένα παράγωγο καιρού μπορεί να έχει για υποκείμενο τίτλο τα εξής: βροχόπτωση, θερμοκρασία, ξηρασία, υγρασία ή χιονόπτωση. 
 
Μεγάλες ζηµιές – γενναίες ανακατατάξεις, είναι η προσέγγιση βάσει της οποίας η διοίκηση του ΕΛΓΑ επιχειρεί να απαντήσει στις νέες ανάγκες των καιρών, µιας και η κλιµατική αλλαγή -όπως επιµένουν οι επιστήµονες- είναι εδώ και η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής δεν µπορεί να παραµένει εγκλωβισµένη σε ένα κρατικοδίαιτο πελατειακό σύστηµα, το οποίο θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση των περιστάσεων για προσέγγιση της λαϊκής ψήφου. «Οι φετινές ζηµιές στην αγροτική παραγωγή είναι αποτέλεσµα άκαιρων, θα λέγαµε, ακραίων καιρικών φαινοµένων, τα οποία εντοπίζονται ωστόσο σε συγκεκριµένες περιοχές και ζώνες καλλιέργειας, δεν παρουσιάζουν δηλαδή εικόνα γενίκευσης σε όλη την χώρα και µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα είναι ελεγχόµενου κόστους», δηλώνει αποκλειστικά στην Agrenda o πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεµπές.
 
 «Θα µπορούσαµε να πούµε ότι οι φετινές ζηµιές, παρά το θόρυβο που έχει γίνει, είναι κατά τι µικρότερες απ’ ότι το πρώτο εξάµηνο του 2016» επιµένει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, «κάτι που θα µπορεί να τεκµηριωθεί µε ακρίβεια στο τέλος του µήνα, όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία των εκτιµήσεων και συνταχθεί το αίτηµα αναπροσαρµογής του προϋπολογισµού, ώστε ο Οργανισµός να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πρόσθετες ανάγκες». 
 
Σηµειωτέον ότι πέρσι τέτοιο καιρό η διοίκηση του ΕΛΓΑ είχε ζητήσει µια αύξηση της πρόβλεψης για αποζηµιώσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων έλαβε ως κρατική συνεισφορά περίπου τα µισά), ενώ φέτος η αντίστοιχη αύξηση της γραµµής χρηµατοδότησης δεν θα είναι µεγαλύτερη των 20 εκατ. ευρώ. Αυτά κι άλλα πολλά αναφέρει το agronews.gr, με τις απορίες μας να παραμένουν εδώ και χρόνια οι ίδιες: Αφού οι ψεκασμοί δεν εξασφαλίζουν 100% χαλαζική προστασία γιατί δεν δίνεται περισσότερη έμφαση σε εκείνη με τα δίχτυα και τις μεμβράνες; Ποιος εγγυάται ότι η χειροτέρευση του κλίματος, η “κλιματική αλλαγή”, η “ανθρωπογενής”, όπως αρέσκονται να την ονομάζουν, δεν οφείλεται στη συνεχή τροποποίηση του καιρού, η οποία μάλιστα απαγορεύθηκε με μορατόριουμ του ΟΗΕ το 2010 – ένα μορατόριουμ που δεν σεβάστηκε κανείς! Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, το pH της γης, στο νερό και στην ποιότητα των καλλιεργειών; Η μια και μοναδική μελέτη που έγινε από πανεπιστήμιο χρονολογείται από το… 1995! όταν οι ψεκασμοί ήταν πολύ λιγότεροι, το ίδιο και η περίοδος ψεκασμών. 
 
Έχουν πραγματικά οφέλη οι αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι στις γύρω περιοχές; Μερικές απαντήσεις ίσως βρείτε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο: “Ποια αλήθεια κρύβει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, για την εναέρια χαλαζική προστασία της Καβάλας και της Δράμας” Όπως καταλαβαίνετε, παίζεται χοντρό παιγνίδι σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, με τα ασφάλιστρα και με την χαλαζική προστασία, ενώ στον αγροτικό κόσμο επικρατεί το χάος και το γνωστό διαίρει και βασίλευε.
 
Ωστόσο αν μας ρωτήσει κάποιος τι θα προτιμούσαμε, τα χρήματα να τα πάρουν οι εταιρείες που προσφέρουν προστασία με δίχτυα ή εκείνες που ψεκάζουν με τοξικό ιωδιούχο άργυρο, σαφώς και η απάντηση θα ήταν ξεκάθαρα οι πρώτοι! Όμως σώζονται τελικά οι αγρότες; Η απάντηση είναι όχι και την δίνουν πιο εύκολα οι κτηνοτρόφοι των Τρικάλων, που εδώ και χρόνια τους κλέβουν τη βροχή και την πάνε βόλτα στους αγρούς, όπου πέφτει πολλές φορές… ως χαλάζι! Το 2013, δυο εκπρόσωποι της Allnewz επισκέφτηκαν ένα ορεινό χωριό των Τρικάλων, όπου οι κάτοικοι του, που είναι κύρια κτηνοτρόφοι, θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Σύμφωνα με το agrotypos.gr τη μέρα που πήγε στο Διάσελλο ήταν και η μέρα έναρξης του Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα. 
 
 Αναφέρει ακόμα: “Η στατιστική αξιολόγηση του Προγράμματος έδειξε ποσοστά επιτυχίας από 35% έως και 72% στις παραμέτρους, όπως η μέση διάμετρος χαλαζοκόκκου, η κινητική του ενέργεια κ.ά., ενώ η οικονομική αξιολόγηση ότι τα ποσά αποζημιώσεων που καταβάλλονται για ζημιές από χαλάζι στις αγροτικές καλλιέργειες περιορίζονται κατά 58,2% και οι πληγείσες εκτάσεις κατά 30,3%.” 
----------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα άρθρου απο  https://www.aerikes-epoxes.com 


Επίπτωση
Ο ιωδιούχος άργυρος και τα στενά σχετιζόμενα χλωροϊωδιούχα αργύρου (AgI0.8Cl0.2) είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά πυρηνοποίησης που χρησιμοποιούνται στην σπορά νεφών. Η κρυσταλλική δομή του ιωδιούχου αργύρου μοιάζει πολύ με αυτή του πάγου, και ως τέτοια είναι ένα πολύ αποτελεσματικό υποκατάστατο για τον πάγο ως παράγοντας πυρηνοποίησης στο σύννεφο. Το πρώτο στρώμα των μορίων του νερού σε επαφή με ένα υπόστρωμα σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου ταιριάζει πολύ στενά, έτσι ώστε η επιφανειακή ενέργεια στη διεπαφή να είναι μικρή (Dennis, 1980). Ένας άλλος λόγος που ο ιωδιούχος άργυρος χρησιμοποιείται συνήθως για τη σπορά νεφών είναι ότι είναι πρακτικά αδιάλυτος στο νερό. Δηλαδή, παραμένει σε στερεή μορφή αντί να διαλύεται στο νερό. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι απαραίτητο για την επιτυχία της σποράς των νεφών, γιατί αν ο παράγοντας σχηματισμού πυρήνων διαλυόταν στο νερό δεν θα ήταν πλέον χρήσιμος ως σημείο πυρηνοποίησης για τον υετό. Επιπλέον, παραμένοντας σε στερεά μορφή, ο εισαχθείς ιωδιούχος άργυρος δεν καθίσταται βιολογικά διαθέσιμος στο περιβάλλον, και ως εκ τούτου δεν έχει αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Καθώς ο ιωδιούχος άργυρος και όχι ο στοιχειακός άργυρος είναι το υλικό σποράς νεφών, οι ισχυρισμοί των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων αμφισβητούνται από αξιολόγηση από ομότιμους ειδικούς, όπως συνοψίζεται από τη διεθνή Weather Modification Association. 
 Τα συμπεράσματα δικά σας


Πηγές - Διαβάστε περισσότερα στο: 
https://www.aerikes-epoxes.com
http://nea.allnewz.gr
http://epivionoume.allnewz.gr/weather-on-demand.html
http://agrometeo.3dsa.net/
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/06/weather-on-demand.html
http://www.daphne-meteo.gr/el/web/guest/weather-modification
https://katohika.gr/nea-taksi-pragmaton/michio-kaku-mistika-peiramata-haarp-tropopoiisi-kairou/
https://www.globalresearch.ca/haarp-secret-weapon-used-for-weather-modification-electromagnetic-warfare/20407
http://www.meteoclub.gr/themata/1-anafores/2280-elegxos-kairou
https://en.wikipedia.org/wiki/Project_HARP
http://psekasmata.blogspot.com/2013/02/blog-post_19.html
http://psekasmata.blogspot.com/2013/02/blog-post_6.html
-- BONUS VIDEO --
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments