....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑ

tzakrh2Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση της Θ. Τζάκρη σχετικά με την κοινοποίηση των πινάκων ζημίας και την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατόπιν ενημέρωσης από τον ΕΛΓΑ, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η Θ. Τζάκρη στις 20-12-2013 για τις καθυστερήσεις στην κοινοποίηση των πινάκων ζημίας και την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς για τις ζημίες κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες από τον παγετό και τις χαλαζοπτώσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2013 αναφέρει τα εξής:

«Για τις ζημίες που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια (πλημμύρες Φεβρουαρίου-Μαρτίου, παγετό στις 17 Μαρτίου, βροχοπτώσεις Μαΐου 2013), σε διάφορες καλλιέργειες (σιτηρών, τεύτλων, δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικών κλπ), στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ολοκληρώσει την εκτιμητική διαδικασία και την αποστολή πινάκων ζημίας. Για αυτές τις ζημιές έχει αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Όσον αφορά στις ζημίες κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες από τις χαλαζοπτώσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2013 στην ευρύτερη περιοχή της ανωτέρω Π.Ε., σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ έχει ολοκληρώσει το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, ενώ εντός του Ιανουαρίου του 2014 θα αρχίσει την κοινοποίηση των πινάκων ζημίας και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Επισημαίνεται δε ότι, η όποια καθυστέρηση παρατηρείται στις κοινοποιήσεις των πορισμάτων στις χαλαζοπτώσεις, οφείλεται στον μεγάλο όγκο πορισμάτων που προέκυψαν, λόγω της μεγάλης έντασης και έκτασης του φαινομένου.

Διενεργήθηκαν πλήθος εξατομικευμένων εκτιμήσεων στις δενδρώδεις καλλιέργειες, για την διαπίστωση ακριβώς του μεγέθους της ζημίας, ενώ τα πορίσματα που θα κοινοποιηθούν, σύντομα όπως προαναφέρθηκε αποτυπώνουν με σαφήνεια το ύψος της ζημίας».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments