....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ

Θεοδώρα Τζάκρη: Τα περιθώρια στενεύουν και η συγκομιδή των προϊόντων δεν μπορεί να περιμένει.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη για ρύθμιση του καθεστώτος εργασίας μετακλητών εργατών γης
Ενόψει της έναρξης της συγκομιδής των αγροτικών προϊόντων για τη φετινή περίοδο τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού έχουν φέρει μεταξύ άλλων ελλείψεις εργατικού δυναμικού, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συγκομιδή του σπαραγγιού που είναι το πρώτο μιας σειράς προϊόντων (όπως κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, υπαίθριες κηπευτικές καλλιέργειες κλπ) που θα ακολουθήσουν.  Προς τούτο, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη, μαζί με 15 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία τον ενημερώνουν για το πρόβλημα και τον ρωτούν για τις προθέσεις του: (1) να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε με βασική προϋπόθεση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας (π.χ. με αρνητικό μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες) να εισέλθει στη Χώρα το απαραίτητο εργατικό δυναμικό μέσω της διαδικασίας της μετάκλησης που ίσχυσε και πέρυσι ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και (2) να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων για όλο το χρονικό διάστημα που θα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρες παρεμβάσεις στήριξης των παραγωγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«
Αθήνα, 8 Μαρτίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων
Θέμα:  "Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξεύρεσης εργατών γης για τη συγκομιδή του σπαραγγιού"

Κύριε Υπουργέ,
Το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων για τη φετινή περίοδο. Το σπαράγγι είναι το πρώτο αγροτικό προϊόν που θα ξεκινήσει να συγκομίζεται αντιμετωπίζοντας για δεύτερη χρονιά τις παρενέργειες από την πανδημία του κορωνοϊού. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, υπαίθριες κηπευτικές καλλιέργειες κλπ.
Η σπαραγγοκαλλιέργεια είναι μια απαιτητική καλλιέργεια καθώς απαιτεί ιδιαίτερη υλικοτεχνική υποδομή και γνώση. Ο παραγωγός πρέπει να επενδύσει σε ειδικά εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό ενώ επίσης και το κόστος φύτευσης είναι ιδιαίτερα υψηλό (περίπου 1000 €/στρέμμα). Καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Αιτωλοακαρνανίας.  Επιπλέον το σύνολο σχεδόν της παραγόμενης ποσότητας εξάγεται, κυρίως στη Γερμανία, ενώ γίνονται προσπάθειες να εξαχθεί και σε άλλες δυναμικές αγορές του εξωτερικού όπως η Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία.
Ωστόσο για δεύτερη συνεχή χρονιά οι επιπτώσεις της πανδημίας αρχίζουν πάλι να φαίνονται. Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού έχουν φέρει ελλείψεις εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή του σπαραγγιού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί που καλλιεργούν μεγάλο αριθμό στρεμμάτων  να αφήσουν ασυγκόμιστες εκτάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ποιότητα της παραγωγής θα υποβαθμίζεται εξαιτίας των καθυστερήσεων στην συγκομιδή. Αποτέλεσμα είναι η δυναμική αυτή καλλιέργεια που έχει αποκλειστικά εξαγωγικό χαρακτήρα να οδηγείται σε οικονομική καταστροφή.
Στην περιοχή της Πέλλας, οι σπαραγγοκαλλιεργητές είναι ανάστατοι και κάνουν έκκληση για έλευση εργατών γης στην περιοχή οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο μέσα από τις διαδικασίες της μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης, η οποία φέτος έχει καθυστερήσει τραγικά γιατί βλέπουν για δεύτερη χρονιά τους κόπους τους να κινδυνεύουν να χαθούν «και είναι ένα βήμα πριν μπουν στα χωράφια και γκρεμίσουν τα τούνελ που με τόσο κόπο έφτιαξαν προκειμένου να αναπτυχθεί το σπαράγγι που φύτευσαν».
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
⦁    Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε με βασική προϋπόθεση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας (πχ με αρνητικό μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες) να εισέλθει στη Χώρα το απαραίτητο εργατικό δυναμικό μέσω της διαδικασίας της μετάκλησης που ίσχυσε και πέρυσι ώστε να ξεκινήσει η συγκομιδή αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος;
⦁    Προτίθεστε δια των Υπηρεσιών του Υπουργείου σας να παρακολουθείτε στενά την εξέλιξη της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων για όλο το χρονικό διάστημα που θα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρες παρεμβάσεις στήριξης των παραγωγών;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος»


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments