......

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ.

 

 

Η Βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής  Ανάπτυξης  & Τροφίμων, Ανάπτυξης  & Επενδύσεων, Εργασίας  & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης  & Ασύλου, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να ληφθούν μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα  εργατών γης για τις ανάγκες διαχείρισης και συγκομιδής των αγροτικών καλλιεργειών.

 

Η κ. Τζάκρη αφού αναφέρθηκε πρωτίστως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας λόγω της πανδημίας COVID 19, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη δραματική μείωση των εξαγωγών, την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης στα λίαν απαραίτητα, τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού, επισήμανε την κατάρρευση των τιμών παραγωγού για μια σειρά αγροτικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα των πλεονασμάτων που θα προκύψουν.

Θέτοντας το πρόβλημα ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι συγκομιδές πολύ σημαντικών αγροτικών προϊόντων στο Νομό Πέλλας (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κλπ) σημείωσε ότι οι περιορισμοί στη μετακίνηση των εργατών γης που απασχολούνται στις εποχικές εργασίες παραγωγής θα οδηγήσουν σε επιπλέον απώλειες παραγωγής, παραγωγή η οποία ουσιαστικά θα παραμείνει στα δένδρα και δεν θα συγκομιστεί.http://www.steico.gr/

Επισημαίνοντας ότι:

-η έγκαιρη και ασφαλής εκτέλεση των αγροτικών εργασιών είναι ζήτημα επιβίωσης για τους αγρότες της χώρας,

-η συνέχιση της παραγωγής είναι κομβικής σημασίας για την κοινωνία και την εθνική οικονομία,

-η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές, για τη θέσπιση ειδικής διαδικασίας για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των μεθοριακών και εποχιακών εργαζομένων,

ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς αν πρόκειται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή και με ασφάλεια, μετακίνηση και απασχόληση των εργατών γης, για τις αγροτικές εργασίες αυτής της περιόδου με ιδιαίτερη στόχευση τις  περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατών και με ταυτόχρονη πρόβλεψη για την προστασία δημόσιας υγείας του υπόλοιπου πληθυσμού.

 

 

                                               

 


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments