....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΧΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για προσωρινή μόνο αναστολή ισχύος της κάρτας ανεργίας για τους εργαζόμενους στις εποχιακού χαρακτήρα αγροτικές επιχειρήσεις

 

          Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη με την οποία τον ρωτά αν προτίθεται να εξετάσει την δυνατότητα προσωρινής μόνο αναστολής ισχύος της κάρτας ανεργίας κατά την διάρκεια απασχόλησης ανέργων σε εποχιακού χαρακτήρα  επιχειρήσεις επεξεργασίας, μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων μέχρι εβδομήντα ημέρες, χωρίς να θεωρείται η απασχόληση αυτή διακοπή της κάρτας ανεργίας και χωρίς να χάνει κανένα δικαίωμα ο άνεργος.

            Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται σήμερα στην Ελλάδα, παρατηρείται το φαινόμενο της μειωμένης προσφοράς εργασίας από ανέργους στις εποχιακού χαρακτήρα αγροτικές επιχειρήσεις διότι μεταξύ άλλων δεν επιθυμούν να διακόψουν την κάρτα ανεργίας για να απασχοληθούν σε μία προσωρινή εργασία και να χάσουν τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει, ή προσδοκούν να αποκτήσουν από αυτή (π.χ. μοριοδότηση κ.λπ.) παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και η προσωρινή εργασία θα τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν κάποια έστω από τα έξοδα διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους.

Η κ. Τζάκρη καλεί τον Υπουργό να εξετάσει την δυνατότητα αυτή χωρίς δυσκαμψία διότι αν συνεχίσουμε να εμφανίζουμε αυτά τα υψηλά ποσοστά  ανεργίας τότε θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας σαν χώρα.-

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

 

«Κύριε Υπουργέ,

 

Παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται σήμερα στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο της μειωμένης προσφοράς εργασίας από ανέργους στις εποχιακού χαρακτήρα αγροτικές επιχειρήσεις. Το εν λόγω φαινόμενο διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει μεταξύ άλλων διότι δεν επιθυμούν οι άνεργοι να διακόψουν την κάρτα ανεργίας για να απασχοληθούν σε μία προσωρινή εργασία και να χάσουν τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει ή προσδοκούν να αποκτήσουν από αυτή (π.χ. μοριοδότηση, επιδότηση κ.λπ.) παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και η προσωρινή εργασία θα τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν κάποια από τα έξοδα διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους.

Προτείνεται λοιπόν να υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής αναστολής ισχύος της κάρτας ανεργίας λόγω απασχόλησης σε εποχιακού χαρακτήρα επιχειρήσεις επεξεργασίας, μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων μέχρι εβδομήντα ημέρες, χωρίς να θεωρείται η απασχόληση αυτή διακοπή της κάρτας ανεργίας και χωρίς να χάνει κανένα δικαίωμα ο άνεργος.

Εκτιμούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να εξευρεθεί τρόπος επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος και να μην αντιμετωπισθεί με δυσκαμψία, διότι αν συνεχίσουμε να εμφανίζουμε αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας τότε θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας σαν χώρα.

 

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

Προτίθεσθε να εξετάσετε την δυνατότητα προσωρινής μόνο αναστολής ισχύος της κάρτας ανεργίας κατά την απασχόληση ανέργων σε εποχιακού χαρακτήρα επιχειρήσεις επεξεργασίας, μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων μέχρι εβδομήντα ημέρες, χωρίς να θεωρείται η απασχόληση αυτή διακοπή της κάρτας ανεργίας και χωρίς να χάνει κανένα δικαίωμα ο άνεργος;».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments