....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ»

«Το επικείμενο ξεπούλημα της σημαντικότερης δημόσιας βιομηχανίας σηματοδοτεί την οριστική αδυναμία της Ελλάδας να ανασυγκροτηθεί κοινωνικά και οικονομικά στο εγγύς μέλλον»

Μιλώντας σήμερα στο Α’ Τμήμα Διακοπών της Βουλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη ανέφερε καταρχήν ότι «όσο και αν θέλει κάποιος από εμάς σήμερα να κρατήσει ήπιους τόνους στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ, ή της “μικρής ΔΕΗ” όπως θέλει να το ονομάζει η Κυβέρνηση για να εξαπατά τον ελληνικό λαό μαζί με το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής, δεν μπορεί να το κάνει. Η σκληρή πολιτική επίθεση, ή το εμφυλιοπολεμικό κλίμα όπως θέλει να το ονομάζει ο κ. Μανιάτης ζητώντας εμμέσως να πέσουν οι τόνοι όσο η κυβέρνηση ξεπουλάει την πατρίδα μας, είναι μονόδρομος για όλους μας, ακόμα και για όσα ζωντανά πολιτικά, προοδευτικά κύτταρα παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ που έχει υποστεί ασφυξία υπό το κυριολεκτικό βάρος της πολιτικής ηγεσίας του κ. Βενιζέλου. Είναι όλοι αυτοί οι βουλευτές που κρύβονται επιμελώς, που έχουν εξαφανιστεί από τα πάνελς και τις τηλεοράσεις ελπίζοντας ότι θα ξεφύγουν με αυτόν τον τρόπο από τις ευθύνες τους».

Η κ. Τζάκρη συνέχισε την ομιλία της λέγοντας ότι «με τον γνωστό πάλι τρόπο, του “τριγώνου της διαφθοράς”, που συνίσταται από το την τρόικα, την Κυβέρνηση και ορισμένα εγχώρια και εξωχώρια επιχειρηματικά  συμφέροντα, έρχεται ένα ακόμα νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή από την κυβέρνηση της νύχτας και των θερινών τμημάτων, το οποίο ονομάζεται για ακόμα μια φορά ως ‘’προαπαιτούμενο’’. Και όπως είναι φυσικό γι’ αυτήν την Κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την απομύζηση του τελευταίου μεγάλου φιλέτου της ελληνικής οικονομίας».

Η κ. Τζάκρη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι πλέον γνωστό, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να αποκρυβεί από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο αποκρατικοποιημένες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου και ειδικά της Ευρώπης. Ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία έχουν απομείνει στο δημόσιο, όσον αφορά τις υποδομές, αλλά και τις παραγωγικές βιομηχανίες. Το ίδιο γνωστό είναι πως όσοι έχουν αποκληθεί επενδυτές στη χώρα μας δεν είναι παρά πρόσκαιροι πειρατές του κέρδους που λεηλατούν τις δημόσιες επιχειρήσεις που με τόσο κόπο και κόστος δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες με δαπάνη των ελλήνων φορολογουμένων. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα όλων όσον αφορά την συρρίκνωση αυτών των επιχειρήσεων είναι ο ΟΤΕ, η Ολυμπιακή, τα Ναυπηγεία, οι Τράπεζες, αλλά και τόσες άλλες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, μη έχοντας τι άλλο να αποκρατικοποιήσει και να δώσει στους «φίλους» της επενδυτές για να τους ευχαριστήσει για τη στήριξη που της παρέχουν, επέλεξε να ξεπουλήσει την τελευταία μεγάλη δημόσια επιχείρηση, η οποία είναι και η πλέον σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας, ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο που η ελληνική οικονομία πλήττεται από την ύφεση και τα ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η συνταγή όμως παραμένει η ίδια. Συστημικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, κατασυκοφάντηση των εργαζόμενων, ένας καλοκάγαθος “επενδυτής” που θα “αναπτύξει” την εταιρεία και το σκηνικό έχει στηθεί για τον κατακερματισμό και τη συρρίκνωση της επιχείρησης, για την αύξηση των τιμολογίων και βέβαια τη σταδιακή καταλήστευση και διάλυσή της».

Η κ. Τζάκρη στην συνέχεια ανέφερε τι έδειξε η διεθνής εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Στο Βερολίνο και το Αμβούργο η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας επέφερε σε μια διετία αυξήσεις 21% στην τιμή του ρεύματος. Οι κάτοικοι στις πόλεις αυτές συλλέγουν υπογραφές για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Στην Βουλγαρία η ιδιωτικοποίηση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 140%. Αυτός ήταν ο λόγος που πέρυσι ανατράπηκε η Κυβέρνηση Μπορίσοφ από τις λαϊκές κινητοποιήσεις με αίτημα την εθνικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιδιωτικοποίηση στην Βρετανία οδήγησε 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε “ενεργειακή φτώχεια”. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα οι εταιρείες κέρδισαν 9-11 δις ευρώ, αλλά οι καταναλωτές έχασαν περί τα 5 δις ευρώ. Η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε από το 1997 έως το 2008 κατά 68% και συνεχίζει να αυξάνεται 8% ετησίως κατά μέσο όρο. Έπειτα από 20 χρόνια ιδιωτικοποίηση ακόμη και η Ofgem (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βρετανίας), που ήταν ανέκαθεν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης, έφτασε να ομολογήσει πως το μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας δεν δουλεύει. Και όπως φαίνεται και από την εμπειρία της χώρας των τελευταίων ετών με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, το πιθανότερο είναι η όλη προσπάθεια να καταλήξει σε σταδιακή απαξίωση αυτών των παραγωγικών μονάδων και την ανάγκη το ελληνικό δημόσιο να επενδύσει εκ νέου για να διατηρηθούν οι βασικές ενεργειακές υποδομές της χώρας».

Η κ. Τζάκρη συνέχισε την παρέμβασή της λέγοντας ότι «oι επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φυσικά δεν έχουν ως στόχο ούτε την μείωση του κόστους της ενέργειας, αλλά ούτε και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Βασικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων που επιδιώκουν την καταλήστευση της περιουσίας του ελληνικού λαού, για την οποία ο έλληνας πολίτης φορολογείται επί δεκαετίες για να έχει τη βασική υποδομή για την πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας. Γι αυτό και κανείς δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας και με συγκριτικά στοιχεία σε βασικές ερωτήσεις όπως:

  1. Ποιο θα είναι το όφελος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία εν γένει από την πώληση του 30% της ΔΕΗ;
  2. Τι ποσοστό δημοσίου ελέγχου επί των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας έχουν η Γερμανία και η Γαλλία;
  3. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα κατά τόπους περιοχών από την αύξηση του κόστους άρδευσης λόγω της πώλησης υδροηλεκτρικών εργοστασίων;
  4. Ποιος φορέας θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων σε περιόδους πλημμυρίδας;
  5. Από ποιους οφειλέτες θα διεκδικήσει η νέα εταιρεία το 30% των συνολικών οφειλών προς της ΔΕΗ;».

Η βουλευτής ανέφερε επίσης ότι «το επικείμενο ξεπούλημα της σημαντικότερης δημόσιας βιομηχανίας δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη πράξη παράδοσης της χώρας στα εγχώρια και τα ευρωπαϊκά μεγάλα συμφέροντα. Σηματοδοτεί την οριστική αδυναμία της Ελλάδας να ανασυγκροτηθεί κοινωνικά και οικονομικά στο εγγύς μέλλον με την μεγάλη πολιτική αλλαγή που είναι επί θύραις. Οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι καταναλωτές και η οικονομία της χώρας συνολικά θα πληρώσουν πολύ ακριβά το επιχειρούμενο ξεπούλημα, σε όλα τα επίπεδα. Μέσω των αυξημένων τιμολογίων, με την σταδιακή απαξίωση των παραγωγικών μονάδων τις οποίες θα κληθούν να ξαναπληρώσουν οι πολίτες με την κατάρρευσή τους πολύ σύντομα. Η αγροτική μας παραγωγή θα κινδυνεύσει από την διαχείριση των ιδιωτών επί των υδάτων που θα γίνει με ιδιωτικοοικονομικούς όρους».

Και έκλεισε την ομιλία της ως εξής:  «Το νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση σήμερα δεν αφορά μόνο την μικρή ΔΕΗ όπως έχει ονομαστεί για λόγους marketing. Αφορά όλη την ΔΕΗ και μάλιστα κάτι καλύτερο για τους δήθεν επενδυτές. Το πιο αποδοτικό κομμάτι της ΔΕΗ. Η Ελλάδα επί της ουσίας παραχωρεί αντί πινακίου φακής στους ξένους εποίκους όλα αυτά για τα οποία φορολογούνταν οι Έλληνες επί δεκαετίες. Όλα όσα πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναπτυχθεί και να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα τα επιστρέφει στις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες κρατώντας μόνο το χρέος και τις υποχρεώσεις της κοινής αγοράς. Επιπροσθέτως, το κράτος θα χάσει κάθε ουσιαστική δυνατότητα να ασκεί κοινωνική πολιτική στον τομέα της ενέργειας και θα κινδυνεύσουμε να γίνουμε μια κοινωνία με μεγάλες αντιφάσεις και εσωτερικούς κινδύνους. Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να σταθούμε όλοι μας απέναντι σε αυτό το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου και να ανατρέψουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης. Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου συμπαρατάσσονται σύσσωμες σ’ αυτήν την προσπάθεια που είναι πλέον εθνικός και όχι πολιτικός στόχος. Αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατόν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μην αφήσουμε τον πολιτικό πάτο της Κυβέρνησης να γίνει ο οικονομικός τάφος της χώρας μας. Να μην αφήσουμε την Κυβέρνηση να εξαπατήσει για άλλη μια φορά προεκλογικά τον ελληνικό λαό. Η χώρα βρίσκεται σε τροχιά μεγάλων αλλαγών. Ας αποδείξουμε στα συμφέροντα που θέλουν να μας κυβερνούν ότι δεν είμαστε υπό τον έλεγχό τους. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η χώρα πρέπει να κρατήσει όλα τα όπλα για την μελλοντική έξοδό της από την κρίση. Ας μην τα παραδώσουμε σήμερα εδώ».-

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments