....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Αναφορά κατέθεσε η Θ. Τζάκρη στη Βουλή την διαμαρτυρία-πρόταση αναφορικά με το σύστημα φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων που εξέδωσε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών - Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας

 

 

          Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη την διαμαρτυρία- πρόταση αναφορικά με το σύστημα φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων που εξέδωσε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών - Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται διότι ενώ εδώ και ένα χρόνο ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος για να αλλάξει το σύστημα φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων και υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει η σωστή προετοιμασία, το Υπουργείο Οικονομικών πήρε τις σχετικές αποφάσεις υλοποίησης αφού ξεκίνησε η νέα διαχειριστική χρονιά και μάλιστα οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν «στο γόνατο» και εξυπηρετήθηκαν άλλες σκοπιμότητες, της δημιουργίας ενός «τζίρου» πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για παροχή υπηρεσιών, ο οποίος θα φύγει από «τις τσέπες» των αγροτών και θα κατευθυνθεί όχι στα ταμεία του Κράτους αλλά στα ταμεία αυτών που θα αναλάβουν να λειτουργήσουν το νέο σύστημα, αναφέρει η παραπάνω Κοινοπραξία στην ανακοίνωσή της.

Οι Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών της Ημαθίας αναφέρουν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι η φορολόγησή τους δεν έγινε μ’ έναν τρόπο που να είναι απλά εφαρμόσιμος, αλλά μ’ έναν τρόπο που «δημιουργεί τεράστια γραφειοκρατία, μας αναγκάζει να υποβάλλουμε κάθε μήνα συγκεντρωτικές τιμολογίων πελατών, κάθε τρίμηνο συγκεντρωτικές δαπανών, κάθε τρίμηνο επίσης περιοδικές ΦΠΑ, να τιμολογούμε στις αγροτικές οικογένειες την χρήση των μηχανημάτων ο ένας στον άλλο, να εκδίδουμε εκκαθαρίσεις Συνεταιρισμών κάθε μήνα, να κάνει ξεχωριστές διαδικασίες ο κάθε αγρότης για επιστροφή ΦΠΑ και πολλές άλλες υποχρεώσεις που πέραν του κόστους και του ανεφάρμοστου του μέτρου, μας εκθέτει σε δυσβάσταχτα πρόστιμα».

Στην ανακοίνωσή τους οι αγρότες προτείνουν: «τον καθορισμό μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους επί των ακαθαρίστων εσόδων για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος του αγρότη επί του οποίου θα εφαρμοστεί ο συντελεστής φορολόγησης του 13%.

Οι διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ να παραμείνουν όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα, με διασταύρωση όμως των στοιχείων με αυτά του ΟΣΔΕ και των δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων.

Η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων, πωλήσεων, αγορών και δαπανών να γίνεται μια φορά τον χρόνο για να δίνεται η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων. Οι εν λόγω συγκεντρωτικές θα αποτελούν ταυτόχρονα και κατ’ ουσία βιβλίο εσόδων-εξόδων».

Και τέλος προτείνουν «την κατάργηση όλων των διατάξεων που προβλέπονται στις σχετικές αποφάσεις και εγκυκλίους».-

 

----------

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών - Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας που κατατέθηκε ως αναφορά από την κ. Τζάκρη στη Βουλή έχει ως εξής:

 

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ – ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Βέροια  22/01/2014

 

Δυστυχώς στην χώρα μας αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα  του πολίτη είναι το Κράτος και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, οι διαχειριστές του Κράτους.

Ενώ εδώ και ένα χρόνο ψηφίστηκε στη Βουλή Νόμος για  να αλλάξει το σύστημα φορολόγησης των Αγροτικών Εισοδημάτων και υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει η σωστή προετοιμασία,  το Υπουργείο Οικονομικών πήρε τις σχετικές αποφάσεις υλοποίησης αφού ξεκίνησε η νέα διαχειριστική χρονιά και μάλιστα αποφάσεις παρμένες «στο γόνατο».

Έτσι αντί να εξυπηρετηθεί η σκοπιμότητα περιορισμού της φοροδιαφυγής και η αύξηση της συμμετοχής  της αγροτικής τάξης στα οικονομικά βάρη  με αναλογικότητα και δικαιοσύνη αλλά και κατά τρόπο που να είναι απλά εφαρμόσιμος, εξυπηρετήθηκαν άλλες σκοπιμότητες.

Αυτές της δημιουργίας ενός «τζίρου» πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ για παροχή υπηρεσιών, ο οποίος θα φύγει από «τις τσέπες» των αγροτών και θα κατευθυνθεί όχι στα ταμεία του Κράτους αλλά στα ταμεία αυτών που θα αναλάβουν να λειτουργήσουν το νέο σύστημα.

Προκύπτουν λοιπόν εν μέσω μνημονίου, οικονομικής κατάρρευσης και διαρκώς αναδυομένων σκανδάλων,  πολλά ερωτήματα. 

Πριν από μερικά χρόνια ήταν η ανάγκη προστασίας της χώρας από τους «εχθρούς» και προχωρήσαμε με κλειστά μάτια και αδιαμαρτύρητα σαν Λαός να επιβαρυνθούμε με πληρωμές δισεκατομμυρίων στα εξοπλιστικά προγράμματα, για το κοινό καλό και γεμίσαμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων.

Σήμερα καλούμαστε εν ονόματι της οικονομικής σωτηρίας του Έθνους να πληρώσουμε  και πάλι δισεκατομμύρια (και να το κάνουμε), όχι όμως και να συντηρήσουμε το ίδιο φαινόμενο  της εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων.

Η αγροτική τάξη πλήρωνε πάντοτε με τον ιδρώτα και το αίμα  το μερίδιό της στην οικοδόμηση και στην στήριξη της Πατρίδας και του Κράτους και είναι διατεθειμένη να  πληρώσει και τώρα, όπως ήδη πληρώνει, το μερίδιο που της αναλογεί και κάτι παραπάνω.

Όχι όμως με τον αναποτελεσματικό και ανεφάρμοστο τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να το κάνει.

Ο τρόπος αυτός δημιουργεί τεράστια γραφειοκρατία, μας αναγκάζει να υποβάλλουμε κάθε μήνα συγκεντρωτικές τιμολογίων πελατών, κάθε τρίμηνο συγκεντρωτικές δαπανών, κάθε τρίμηνο επίσης περιοδικές ΦΠΑ, να τιμολογούμε στις αγροτικές οικογένειες την χρήση των μηχανημάτων ο ένας στον άλλο, να εκδίδουμε εκκαθαρίσεις Συνεταιρισμών κάθε μήνα, να κάνει ξεχωριστές διαδικασίες ο κάθε αγρότης για επιστροφή ΦΠΑ και πολλές άλλες υποχρεώσεις που πέραν του κόστους και του ανεφάρμοστου του μέτρου, μας εκθέτει σε δυσβάσταχτα πρόστιμα.

Τι προτείνουμε:

Προτείνουμε τον καθορισμό μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους επί των ακαθαρίστων εσόδων για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος του αγρότη επί του οποίου θα εφαρμοστεί ο συντελεστής φορολόγησης του 13%.

Οι διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ να παραμείνουν όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα, με διασταύρωση όμως των στοιχείων με αυτά του ΟΣΔΕ και των δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων.

Η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων, πωλήσεων, αγορών και δαπανών, να γίνεται μια φορά τον χρόνο για να δίνεται η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων. Οι εν  λόγω  συγκεντρωτικές θα αποτελούν ταυτόχρονα και κατ’ ουσία βιβλίο εσόδων-εξόδων.

Και τέλος προτείνουμε την  κατάργηση όλων των διατάξεων που προβλέπονται στις σχετικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

Με τα ανωτέρω προτεινόμενα μέτρα, απαλλάσσουμε τους Αγρότες από την ανεφάρμοστη γραφειοκρατία που επιδιώκεται, δίνουμε την εικόνα των εισοδημάτων και των εξόδων, συμμετέχουμε δίκαια και ουσιαστικά στα φορολογικά βάρη και φυσικά δεν εξυπηρετούμε  επιδιώξεις δημιουργίας «εσόδων» σε κύκλους που κατασκηνώνουν γύρω από το Υπουργείο Οικονομικών και μαγειρεύουν Υπουργικές Αποφάσεις.

Και δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θέσπισε ένα ξεχωριστό καθεστώς για τους Αγρότες με την 6η Κοινοτική Οδηγία (77/388/ΕΟΚ άρθρο 25 Κοινό κατ’ αποκοπή καθεστώς αγροτών) αναγνωρίζοντας την αδυναμία γενίκευσης τήρησης βιβλίων  λόγω των ειδικών συνθηκών του αγροτικού επαγγέλματος. 

Ζητούμε την άμεση αναστολή όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αναδιαμόρφωσή τους, έτσι ώστε να εξυπηρετούν την Πατρίδα μας και όχι τα αλλότρια συμφέροντα.

 

Α.Σ. ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ                                  Α.Σ. ΜΕΣΗΣ     

Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑΣ VENUS GROWERS                    Α.Σ. ΜΕΛΙΚΗΣ

Α.Σ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ                                           ΑΣΕΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΑΣΟΠ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ                                       Α.Σ. ΝΑΟΥΣΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments