....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  • Ένα πρώτο βήμα για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας

    των Ελλήνων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η βουλευτής

Στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη τόνισε καταρχήν ότι πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά νομοσχεδίων με τα οποία πλέον επιχειρείται να ανασχεθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις που προκάλεσαν οι πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ώστε η χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση μας έβαλαν πιο βαθιά σε αυτήν, ήταν πολιτικές υφεσιακές, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο παρατεταμένης ύφεσης, με περικοπές μισθών, μείωση της ζήτησης, αύξηση της ανεργίας και της ένδειας, κατακερματισμό των θέσεων εργασίας, μείωση της παραγωγικότητας, αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης και στροφή των νέων ανθρώπων προς τη μετανάστευση με ότι αυτή συνεπάγεται για τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και γενικά την προοπτική τους. Και τόνισε ότι στις πρόσφατες εκλογές ο Ελληνικός λαός έδωσε ένα ηχηρό ράπισμα σε αυτές τις πολιτικές και ταυτόχρονα κι ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας να φέρει πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και ελπίδα.

Η βουλευτής ανέφερε ότι έξι χρόνια τώρα δοκιμάζουμε τη συνταγή της λιτότητας του Βερολίνου και δεν οδηγηθήκαμε πουθενά. Είναι  καιρός  πλέον να στραφούμε προς την ανάπτυξη. Και συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε την Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Σύγχρονη, χωρίς ανεργία, χωρίς φτώχεια, αξιοπρεπή και συνεπή με τις δημοκρατικές της αρχές και την ιστορία της. Στην οποία οι πολίτες της θα πληρώνουν αναλογικά με το εισόδημά τους. Και το κράτος σύγχρονο, αδιάφθορο, παραγωγικό, ευέλικτο, φιλικό προς τον πολίτη που θα σέβεται το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε έτοιμοι για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, εγγύτητας, κοινωνικής συνοχής, αναδιανομής του πλούτου και ενίσχυσης των επενδύσεων. Με αλληλεγγύη όμως και κοινωνική δικαιοσύνη. Όχι με λιτότητα και εξοντωτικά για τις κοινωνίες προγράμματα και θέσεις». Και συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει να κάνει πράξη το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το οποίο παρουσίασε στους πολίτες και εκείνοι υπερψήφισαν στις 25 Ιανουαρίου. Ξεκινάμε με τον πρώτο πυλώνα, την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, ώστε να ανακουφίσουμε τις χαμηλότερες τάξεις, αυτές που πραγματικά βιώνουν πρόβλημα επιβίωσης και εξαθλίωσης. Γι’ αυτό το λόγο σε οικογένειες οι οποίες βιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για όλο το 2015, έως 300 KWh ανά μήνα, για τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους. Επειδή όμως υπάρχουν και συμπολίτες μας για τους οποίους το ηλεκτρικό ρεύμα μοιάζει ουτοπικό, αφού δεν διαθέτουν ούτε καν τη δυνατότητα να στεγαστούν σε ένα σπίτι, επιδοτούμε έως και 30.000 νοικοκυριά μέσα από ένα αρχικό, πιλοτικό πρόγραμμα, με ποσό ενοικίου το οποίο δεν θα ξεπερνάει τα 70 ευρώ ανά άτομο και τα 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια. Επίσης επιδοτούμε τη σίτιση μέσω κοινωνικών δομών και των ΟΤΑ, σε φυσικά πρόσωπα τα οποία διαβιώνουν κάτω από το επίπεδο της ακραίας φτώχειας, συμπολίτες μας που τους οδήγησαν εκεί οι πολιτικές της λιτότητας. Επεκτείνουμε επίσης την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  στους  ανασφάλιστους Υπερήλικες μέχρι και το 2016».

Η βουλευτής έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι όλα αυτά είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων που θα συνδράμουν καθοριστικά στην ανάκτηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων που μαστίζονται από τα παρελκόμενα των πολιτικών λιτότητας. Η οριστική αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα επέλθει με την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εργασιακή ειρήνη την επανασύσταση του κοινωνικού κράτους και την επαναθεμελίωση των απεμπολημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Η συνέχεια είναι μπροστά μας. Αρκεί να υπάρχει στην διακυβέρνηση σταθερή πολιτική βούληση, πολιτικό σθένος και φιλοσοφία στραμμένη στην ελπίδα για το καλύτερο αύριο της χώρας μας και των ανθρώπων της.-

 

----------

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Συζητούμε σήμερα το πρώτο από μια σειρά νομοσχεδίων με τα οποία πλέον επιχειρείται να ανασχεθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις που προκάλεσαν οι πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ώστε η χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση μας έβαλαν πιο βαθιά σε αυτήν, ήταν πολιτικές υφεσιακές, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο παρατεταμένης ύφεσης, με περικοπές μισθών, μείωση της ζήτησης, αύξηση της ανεργίας και της ένδειας, κατακερματισμό των θέσεων εργασίας, μείωση της παραγωγικότητας, αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης και στροφή των νέων ανθρώπων προς τη μετανάστευση με ότι αυτή συνεπάγεται για τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και γενικά την προοπτική τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός, όντας λαός εργατικός βιώνει σήμερα μια βαριά κατάθλιψη. Δεν διαβιεί μόνο σε βαθιά ύφεση. Και οι πολιτικές της λιτότητας επιτείνουν ακόμη περισσότερο τη βαριά κατάθλιψη και τα συναισθήματα απογοήτευσης.  

Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι. Από το 2009 μέχρι και σήμερα, αυξήθηκαν και εδραιώθηκαν η πενία, η ανεργία και κάθε είδους ανισότητα μέσα στην χώρα μας. Αυξήθηκαν οι αποστάσεις ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως προσδόκιμο θετικό αποτέλεσμα για τους τελευταίους. Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των συνανθρώπων μας που δεν μπορούν καν να επιβιώσουν στη σημερινή πραγματικότητα.

Όμως στις 25 του Γενάρη δόθηκε από τον Ελληνικό λαό ένα ηχηρό ράπισμα σε αυτές τις πολιτικές.  Από όλους αυτούς, που ακούγοντας το πρόγραμμά μας και την ριζοσπαστική, ανατρεπτική πολιτική μας πρόταση, τόλμησαν και φώναξαν ότι πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με αυτή τη δογματική, μονόπλευρη και απάνθρωπη λιτότητα, που φέρνει ύφεση, ανεργία, φτώχεια, αλλά και αποεπένδυση. Αποεπένδυση όχι μόνο έργων και παραγωγής, αλλά και αποεπένδυση αξιών. Και δόθηκε κι ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας να φέρει πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και ελπίδα. Μήνυμα που ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη, καθώς και σε όλους εκείνους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μας επέβαλαν αυτό το αρρωστημένο μοντέλο. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έξι χρόνια τώρα δοκιμάζουμε τη συνταγή του Βερολίνου και δεν οδηγηθήκαμε πουθενά. Είναι  καιρός  πλέον να στραφούμε προς την ανάπτυξη. Εμμονικά, εμφαντικά. Να στραφούμε προς ένα άλλο μοντέλο, που θα επαναφέρει θέσεις εργασίας και το χαμένο κοινωνικό κράτος και μαζί με αυτά τη χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια.

Το ότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει χάσει το δρόμο της και ότι επιβάλλει απάνθρωπες πολιτικές στους ίδιους τους λαούς της δεν μπορεί να θεωρηθεί αντι-ευρωπαϊκό. Το αντίθετο μάλιστα.

Εμείς θέλουμε την Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, σύγχρονη,  χωρίς ανεργία, χωρίς φτώχεια, αξιοπρεπή και συνεπή με τις δημοκρατικές της αρχές και την ιστορία της. Στην οποία οι πολίτες της θα πληρώνουν αναλογικά με το εισόδημά τους,  περισσότερο οι κατέχοντες από τους μη κατέχοντες. Δηλαδή μια Ελλάδα με ένα δικαιότερο οικονομικά και εισοδηματικά φορολογικό σύστημα, με αύξηση της φορολογικής βάσης, αναπτύσσοντας παράλληλα με αίσθημα δικαιοσύνης τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε ‘Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας. Μια χώρα στην οποία η φοροδιαφυγή και  η φοροαποφυγή θα παταχθούν και οι φοροαπαλλαγές θα γίνουν δικαιότερες. Ένα κράτος σύγχρονο, αδιάφθορο, παραγωγικό, ευέλικτο, φιλικό προς τον πολίτη που θα σέβεται το κάθε ευρώ του  Έλληνα φορολογούμενου.

Χρειαζόμαστε μια ορθολογική επανεκτίμηση της στρατηγικής μας για την καταπολέμηση της κρίσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε έτοιμοι για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, εγγύτητας, κοινωνικής συνοχής, αναδιανομής του πλούτου και ενίσχυσης των επενδύσεων.

Με αλληλεγγύη όμως και κοινωνική δικαιοσύνη.

Όχι με λιτότητα και εξοντωτικά για τις κοινωνίες προγράμματα και θέσεις.

Η ψήφος των Ελλήνων πολιτών στις 25 του Γενάρη μπορεί να γίνει αφετηρία για μια θετική στροφή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει να κάνει πράξη το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το οποίο παρουσίασε στους πολίτες και εκείνοι υπερψήφισαν στις 25 Ιανουαρίου. Ξεκινάμε με τον πρώτο πυλώνα, την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, ώστε να ανακουφίσουμε τις χαμηλότερες τάξεις, αυτές που πραγματικά βιώνουν πρόβλημα επιβίωσης και εξαθλίωσης.

Και πραγματικά συνάδελφοι πως μπορεί κάποιος να επιβιώσει σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Γι’ αυτό το λόγο σε οικογένειες οι οποίες βιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για όλο το 2015, έως 300 KWh ανά μήνα, για τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και συμπολίτες μας για τους οποίους το ηλεκτρικό ρεύμα μοιάζει ουτοπικό, αφού δεν διαθέτουν ούτε καν τη δυνατότητα να στεγαστούν σε ένα σπίτι. Καθημερινά περπατώντας τους δρόμους των πόλεών μας διαπιστώνουμε δεκάδες αστέγων, ανθρώπων που μέχρι να μας χτυπήσει η οικονομική κρίση την πόρτα αποτελούσαν παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας λοιπόν να επανενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο με αξιοπρέπεια, επιδοτούμε έως και 30.000 νοικοκυριά μέσα από ένα αρχικό, πιλοτικό πρόγραμμα, με ποσό ενοικίου το οποίο δεν θα ξεπερνάει τα 70 ευρώ ανά άτομο και τα 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια.

Επίσης επιδοτούμε τη σίτιση μέσω κοινωνικών δομών και των ΟΤΑ, σε φυσικά πρόσωπα τα οποία διαβιώνουν κάτω από το επίπεδο της ακραίας φτώχειας, συμπολίτες μας που τους οδήγησαν εκεί οι πολιτικές των μνημονίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το μέτρο έχουμε ως στόχο να αναχαιτίσουμε τη θλιβερή πραγματικότητα των χιλιάδων συμπολιτών μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδες ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για το αύριο. 

Επεκτείνουμε  την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  στους   ανασφάλιστους Υπερήλικες μέχρι και το 2016, σχεδιάζοντας παράλληλα την επαναφορά της σύνταξης τους, έτσι ώστε να ανακτήσουν την περηφάνια και τη χαμένη τους αξιοπρέπεια.

Και όλα αυτά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων που θα συνδράμουν καθοριστικά στην ανάκτηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων που μαστίζονται από τα παρελκόμενα των πολιτικών λιτότητας. Η οριστική αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα επέλθει με την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εργασιακή ειρήνη την επανασύσταση του κοινωνικού κράτους και την επαναθεμελίωση των απεμπολημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η συνέχεια είναι μπροστά μας. Αρκεί να υπάρχει στην διακυβέρνηση σταθερή πολιτική βούληση,  πολιτικό σθένος και φιλοσοφία στραμμένη στην ελπίδα για το καλύτερο αύριο της χώρας μας και των ανθρώπων της.-

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments