....

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ‘ΕΜΠΟΛΑ ΝΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΕΡΟΓΕΝΩΣ;

Καθηγητής βιολογικής επιστήμης στο Purdue University, προειδοποίησε ότι η πιθανότητα ο ιός

του 'Εμπολα να μεταλλαχτεί και να μεταδίδεται αερογενώς δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ‘Εμπολα στη δυτική Αφρική πλησιάζει τα 9.000 πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν ο ιός αρχίσει να μεταδίδεται αερογενώς.

Ο Dr. David Sanders, καθηγητής βιολογικής επιστήμης στο Purdue University, δήλωσε ότι επι του παρόντος δεν υπάρχουν αποδείξεις αερογενούς μετάδοσης.

Ωστόσο, ο Sanders προειδοποίησε ότι η πιθανότητα ο ιός να μεταλλαχτεί και να μεταδίδεται αερογενώς δεν μπορεί να αποκλειστεί προσθέτοντας ότι η πιθανότητα να συμβεί δεν είναι μηδενική.

Η έρευνα που πραγματοποίησε με τους συνεργάτες του δείχνει ότι ο ‘Εμπολα έχει εγγενή ιδιότητα να εισχωρεί στον πνευμονικό ιστό όπως η γρίπη.

Επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί, συνέχισε ο ερευνητής, ότι μπορεί να αποκτήσει την ικανότητα να εισχωρήσει στους πνεύμονες από τον αέρα. Πρόσθεσε ότι επι του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός έχει ήδη μεταλλαχτεί ώστε να μπορεί να το κάνει.

Ο Sanders δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει ποσοστό για την πιθανότητα αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι όσο περισσότερο διαρκεί η επιδημία και όσο περισσότερα περιστατικά υπάρχουν τόσο πιθανότερο γίνεται.

Το Σεπτέμβριο, Καναδοί ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνά τους έδειξε ότι το στέλεχος του ‘Εμπολα που επηρεάζει τη δυτική Αφρική μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων μέσω της αναπνοής.

Ο βοηθός ερευνητής οικονομετρίας Francis Smart, δήλωσε ότι η πιθανότητα ο ιός να μεταδίδεται αερογενώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια εξάπλωση της νόσου οδηγώντας σε πρωτοφανή αριθμό νεκρών παγκοσμίως. Είναι σοφό να επενδύσουμε στον έλεγχο του αριθμού των ασθενών που νοσούν από τον συγκεκριμένο ιό, πρόσθεσε.

Ωστόσο πολλές ερευνητικές ομάδες και γιατροί δεν συμφωνούν με τα ευρήματα.

Ο ‘Εμπολα μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά ενός ανθρώπου που νοσεί και εμφανίζει συμπτώματα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ.

 

Πηγές: Ξένος τύπος.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments