....

ΤΟ «ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ» ΤΣΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως 2 με 4 φλιτζάνια από αυτό το τσάι την ημέρα αρκούν για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες. 

Ρόφημα «κλειδί» στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών αποτελεί το τσάι μάτσα, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται από πολλούς ειδικούς και ως «θαυματουργό» χάρη στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Το τσάι μάτσα, όπως υποστηρίζουν ο δρ Τζάστιν Ρόμπερτς, Αναπληρωτής Καθηγητής, στη Διατροφική Φυσιολογία για την Υγεία και την Άσκηση του Πανεπιστημίου Άνγκλια Ράσκιν και ο δρ. Χένρι Τσουνγκ, Λέκτορας Αθλητισμού και Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, μοιάζει με το πράσινο τσάι, το οποίο είναι εξίσου πολύ ευεργετικό, ωστόσο προσφέρει τρεις φορές περισσότερα οφέλη, στην υγεία, και απο αυτό.

Συγκεκριμένα, παρόλο που το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό: Καμέλια ή αλλιώς σινική και παράγεται από μη ζυμωμένα φύλλα αυτού του φυτού, το τσάι μάτσα (γνωστό και ως tencha) περιλαμβάνει τη σκίαση του φυτού από λιγότερο έντονο ηλιακό φως, στη συνέχεια τη συγκομιδή, τον ατμό και το στέγνωμα των φύλλων πριν αλεσθούν σε σκόνη.

Σχόλιο 2023 04 06 120146 1

Έτσι, ενώ το πράσινο τσάι καταναλώνεται ως παρασκευασμένα αποξηραμένα φύλλα, το τσάι μάτσα περιλαμβάνει την κατανάλωση ολόκληρης της σκόνης των φύλλων – πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα θρεπτικά οφέλη από ένα κανονικό φλιτζάνι πράσινο τσάι.

Τα οφέλη του τσάι μάτσα - Τι το κάνει ξεχωριστό από τα άλλα τσάι

Ένα τυπικό φλιτζάνι πράσινο τσάι μπορεί να περιέχει περίπου 70 mg κατεχίνες, που είναι περίπου διπλάσιο από αυτό του μαύρου τσαγιού (αν και πολλοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του νερού και η διάρκεια παρασκευής του τσαγιού, μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του). 

Το τσάι μάτσα, από την άλλη, θα μπορούσε να περιέχει τρεις φορές περισσότερες σε ποσότητα κατεχινών ανά μερίδα, με μια μελέτη να αναφέρει ότι προσφέρει 137 φορές περισσότερες κατεχίνες από το κανονικό πράσινο τσάι.

Αυτό σημαίνει ότι το τσάι μάτσα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα άλλα τσάι, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τα οφέλη του για την καρδιαγγειακή και την υγεία του ανοσοποιητικού.

Και επειδή καταναλώνετε ολόκληρο το φύλλο τσαγιού, το τσάι μάτσα μπορεί να περιέχει πιο ισχυρές ποσότητες άλλων φυσικών συστατικών – συμπεριλαμβανομένων αμινοξέων όπως η L-θεανίνη. Σε μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, η L-θεανίνη στο matcha έχει συσχετιστεί τόσο με μειωμένο άγχος όσο και με στρες.

pexels anna pou 8329917 1 1

Το τσάι μάτσα περιέχει επίσης υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης - περίπου 20-40 mg ανά γραμμάριο, που είναι 2-4 φορές υψηλότερο από αυτό που βρίσκεται σε ισοδύναμη ποσότητα κόκκων καφέ

Ως εκ τούτου, πρόσφατες μελέτες που διερευνούν το τσάι μάτσα εξέτασαν τις συνδυασμένες επιδράσεις της περιεκτικότητάς του σε κατεχίνη και καφεΐνη. 

Δύο πρόσφατες μελέτες που εξέτασαν γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας των είκοσι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τσαγιού μάτσα βελτίωσε μέτρια την ποσότητα του λίπους που καίγεται κατά το περπάτημα έως και κατά 35%.

Άλλα πιθανά οφέλη

Το τσάι μάτσα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εγρήγορση, τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και την εστίαση. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έλαβαν 4 γραμμάρια σκόνης μάτσα ως ρόφημα σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία σε γνωστικά τεστ που αφορούσαν την προσοχή, την επεξεργασία πληροφοριών, τα αντανακλαστικά και τη μνήμη σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι πολλά φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μπορεί να αποτρέψουν τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

 Αυτό μπορεί, εν μέρει, να συνδέεται με τα αποτελέσματα μείωσης του στρες της L-θεανίνης, καθώς και μιας ισχυρής κατεχίνης που ονομάζεται «γαλλική επιγαλλοκατεχίνη» ή EGCG, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή στο τσάι μάτσα. 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως 2-4 φλιτζάνια τσάι μάστα την ημέρα είναι αρκετά για να λάβετε μερικά από αυτά τα αναφερόμενα οφέλη με την πάροδο του χρόνου. 

Πηγή: the conversation

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments