....

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΕΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ προς ΕΚΕ: «Ανακοινώστε τουλάχιστον 40 λεπτά τοκιλό  για τα συμπύρηνα ροδάκινα»

Συνιστά απαράδεκτη πρακτική το γεγονός ότι οι ροδακινοπαραγωγοίδεν γνωρίζουν εν τω μέσω συγκομιδής με τι τιμή παραδίδουν το προϊόν τους στα εργοστάσια.

 

Ενώ βρισκόμαστε εν τω μέσω της συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου για άλλη μία χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί βιώνουν την απαράδεκτη πρακτική της βιομηχανίας να παραδίδουντα ροδάκινα τους στα εργοστάσια χωρίς να γνωρίζουν τις τιμές.

 

Έτσι ενώ έχει ήδηολοκληρωθεί η συγκομιδή της ποικιλίας Κατερίνα και όλων των πρώιμων ποικιλιών (Loadel, Α37, Α39 κλπ) και έχει ξεκινήσει και η συγκομιδή της ποικιλίας Άνδρος ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τιμές διάθεσης του προϊόντος.

Ενώ θα περίμενε κάποιος ότι η μειωμένη φετινή παραγωγή που ξεπερνά και το 40%, θα έφερνε και υψηλότερες τιμές για το προϊόν, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πράξημε τις βιομηχανίες να αποφεύγουναφενός μεν να δείξουν τις καθαρές προθέσεις τους, αφετέρου δε, προς το παρόν να υπάρχουν μόνο «ανεπίσημες δηλώσεις» ότι οι τιμές θα κυμανθούν πάνω- κάτω στα περσινά επίπεδα. Με τους ροδακινοπαραγωγούς να διαμαρτύρονται ότι αυτές οι τιμές είναι χαμηλές για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και την οικονομική επιβίωση τους.

 

Οι ροδακινοπαραγωγοί εύλογα είναιανήσυχοι και προβληματισμένοι διότι ενώ οι ίδιοι αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο αφού πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του κόστους εισροών (καύσιμα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εργατικό κόστος κλπ) και  την έλλειψη εργατικών χεριών, η πλευρά της βιομηχανίας για ακόμη μια φορά δεν επιδεικνύει μια υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση.

 

Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν τιμές για το προϊόν που θα τους εξασφαλίσει τη συνέχιση της καλλιέργειας και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οι παραγωγοί ζητούν τουλάχιστον 40 λεπτά ανά κιλό διότι φέτος ήταν μια χρονιά με ακαρπία, με ζημιές από παγετούς, βροχοπτώσεις και χαλάζι με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι σημαντικά μειωμένη και το κόστος καλλιέργειας ιδιαίτερα υψηλό.

 

Ο τομέας του συμπύρηνου ροδάκινου αποτελεί έναν τομέα «κλειδί» για την τοπική οικονομία στις περιοχές καλλιέργειας και μεταποίησής του αλλά και για την εθνική οικονομία γενικότερακαι επομένως είναι περισσότερο από απαραίτητο να υπάρξει μια γενναία αύξηση στην τιμή του συμπύρηνου. Η αύξηση πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιέργειας και την αξιοπρεπή διαβίωση των παραγωγών.

                                                            *********


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments