....

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ



Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει θεατής την ώρα που κάθε όριο ασφάλειας του Ελληνισμού της Ουκρανίας έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να χειριστεί μόνος του αυτή την ανθρωπιστική και εθνική κρίση, έστω και την ύστατη ώρα, ας εφαρμόσει τη δέσμη τριών μέτρων που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουν την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων ομογενών.

Πρώτον, με την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τις Ουκρανικές αρχές αλλά και την ρωσική πλευρά προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα σύστημα άμεσης και ασφαλούς εκκένωσης των περιοχών όπου διαβιεί πυκνός ελληνικός πληθυσμός. H επικοινωνία με την ρωσική πλευρά είναι αναγκαία για την αποτελεσματική απομάκρυνση των ομογενών μας, χωρίς να συνιστά αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής, την οποία από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε ως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.
Η ασφαλής μεταφορά των Ελλήνων Ομογενών δεν είναι έργο ιδιωτών οδηγών. Είναι ευθύνη του κράτους.
Το δεύτερο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι με δεδομένο το ναυτικό αποκλεισμό από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό να εξετάσουμε, σε συνεργασία με την Ουκρανική κυβέρνηση, ένα εναλλακτικό σχέδιο τμηματικής μετατόπισης χιλιάδων Ελλήνων στις πιο ασφαλείς δυτικές περιοχές και από εκεί μέσω, χωρών μελών της ΕΕ, να μπορέσουμε να εκτελέσουμε ένα σχέδιο εκκένωσης μεγαλύτερων  πληθυσμών και τελικής μεταφοράς τους στην χώρα μας, τήρουμενων πάντα των παραμέτρων ασφαλείας.
Και το τρίτο είναι ότι πρέπει άμεσα να αποφασίσουμε την συγκρότηση και εγκατάσταση Ελληνικών κλιμακίων υποδοχής των προσφύγων στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας, ώστε οι Έλληνες Ομογενείς να τελούν υπό ελληνική μέριμνα από την πρώτη στιγμή που εγκαταλείπουν το Ουκρανικό έδαφος και όχι αν και εφόσον και όποτε κατορθώσουν να φτάσουν στην Βόρεια Ελλάδα, μέσω τρίτων χωρών σε συνεννόηση πάντα με τις την ΕΕ και τις κυβερνήσεις Ουκρανίας και Ρουμανίας.

Θεοδώρα Τζάκρη – Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αν. Τομεάρχης Εξωτερικών, αρμόδια για τον απόδημο ελληνισμό και το εξωτερικό εμπόριο

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments