......

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ, ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

Θεοδώρα Τζάκρη: Το νομοσχέδιο είναι ανεπαρκές, πρόχειρο και ανίκανο να ρυθμίσει το πολυσύνθετο θέμα του παρεμπορίου
Εισήγηση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το παρεμπόριο

 Η βουλευτής Πέλλας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη και εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για το παρεμπόριο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, «ανεπαρκές, πρόχειρο και ανίκανο να ρυθμίσει ένα θέμα με τη συνθετότητα  και τις δυσκολίες του παρεμπορίου».
Αναφερόμενη στην ίδρυση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς, που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, εξέφρασε την άποψη πως, ουσιαστικά, πρόκειται για μια οργανική μονάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, εξαρτημένη από τη βούληση του Υπουργού, η οποία δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να υποκαθιστά ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες της ΓΓ Καταναλωτή και του νυν φορέα ελέγχου του Παραεμπορίου ΣΥΚΕΑΑΠ, χωρίς να απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει τη δημιουργία μιας διυπουργικής επιτροπής με συνέχεια και θεσμική μνήμη η οποία θα αναλάμβανε τη σχεδίαση και την εκτέλεση ελέγχων, τον συντονισμό των επιμέρους ελεγκτικών μηχανισμών και τον απολογισμό του έργου τους, με απώτερο σκοπό αυτή Επιτροπή κάποια στιγμή να εξελιχθεί, κατά τα πρότυπα προηγμένων κρατών, σε Ανεξάρτητη Αρχή που θα μειώσει αποφασιστικά αυτό το κρίσιμο 30% του ΑΕΠ, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπου ακόμη και το τελευταίο ευρώ έχει σημασία για την στήριξη του δημόσιου ταμείου, άρα της κοινωνίας.
Συνεχίζοντας την εισήγησή της, η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην ανάγκη βαθμονόμησης του παρεμπορίου και διαμόρφωσης κλιμάκων παρεμπορίου και παραοικονομίας, έτσι ώστε να αποδίδεται η αρμόζουσα βαρύτητα ανά παράβαση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι άλλο πράγμα ένας υπερπολύτεκνος, ο οποίος πωλεί αγροτικά προϊόντα χωρίς άδεια έξω από τους χώρους λαϊκών αγορών ή παραπλεύρως του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, είναι άλλο πράγμα ένας πωλητής πλαστών βιομηχανικών προϊόντων έξω από μια λαϊκή ή μέσα σε μια λαϊκή αγορά, ο οποίος αποτελεί μέρος κυκλώματος παρεμπορίας και παραποίησης εμπορικών σημάτων και φυσικά είναι τελείως άλλο πράγμα ο εντοπισμός παράνομων φορτίων καυσίμων, τσιγάρων, οινοπνευματωδών και άλλων προϊόντων υψηλού φορολογικού δείκτη».
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η βουλευτής, όταν έφτασε να αναφερθεί στον νέο ρόλο που αποδίδει το νομοσχέδιο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως στο ΤΕΕ, προσδίδεται πλέον η αρμοδιότητα «πιστοποίησης προσώπων». Από τη διάταξη αποκλείονται οι υπόλοιποι επαγγελματικοί φορείς και το ΤΕΕ αναλαμβάνει τον ρόλο του αποκλειστικού Φορέα Πιστοποίησης. Όπως σχολίασε η βουλευτής «Το ΤΕΕ, που θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην συγκεκριμένη αγορά, αφού αυτό το ίδιο θα είναι σε θέση να δημιουργεί την ζήτηση  και να ελέγχει την προσφορά πιστοποιήσεων θα στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και συνεπακόλουθα, θα προκαλέσει την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου.
Επιπλέον είναι εμφανής ο πελατειακός χαρακτήρας των νέων αρμοδιοτήτων που του προσδίδετε με το παρόν νομοσχέδιο. Όλοι θα υποχρεωθούν να επαναπιστοποιηθούν, άσχετα αν είναι ήδη πιστοποιημένοι ή όχι,  επί χρήμασι εννοείται. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι δημιουργείται ένα πρόσθετο κόστος που στο τέλος θα μετακυλιστεί στην αγορά».
Έπειτα, η κ. Τζάκρη σχολίασε και την απόφαση του Υπουργού κ. Γεωργιάδη να αυτοαναιρεθεί αντικαθιστώντας άρθρα του «Επενδύω στην Ελλάδα», που ο ίδιος έφερε στη Βουλή πριν μερικούς μήνες.

«Ο Υπουργός μιλά για ένα σύστημα Τεχνικής Υποστήριξης της λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Αδειοδοτήσεων και Ελέγχων, το οποίο υπήρχε ήδη, και προβλέπεται πως «αρμόδιος για το σύνολο των αναγκαίων ζητημάτων για την εφαρμογή του παρόντος ορίζεται ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Επίσης προβλέπει πως η συντήρηση και αναβάθμιση του συστήματος αυτού «δύναται να ανατίθεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με σχετική εμπειρία», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά πάλι το ΤΕΕ. Θεωρώ πως οι προβλέψεις αυτές δεν τιμούν ούτε το ΤΕΕ, ούτε την Πολιτεία και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα».

Η Θεοδώρα Τζάκρη, έκλεισε την ομιλία της παρουσιάζοντας δύο προτάσεις για την πάταξη του παρεμπορίου, αφενός του διαδικτυακού, που, όπως είπε, εκφράζεται μέσω των εταιρειών ταχυμεταφορών, αφετέρου του παρεμπορίου προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Το διαδίκτυο στηρίζεται στις εταιρείες ταχυμεταφορών. Και ως εκ τούτου οι εταιρείες αυτές αποτελούν πλέον κάτι πολύ περισσότερο από έναν εναλλακτικό ΕΛΤΑ, όπως ήταν στο παρελθόν. Τολμώ να πω ότι άθελά τους αποτελούν την μεγαλύτερη πύλη παρεμπορίου και παραοικονομίας καθώς οι μέθοδοι πληρωμής, όπως για παράδειγμα το pay pall ή η αντικαταβολή ή οι διεθνείς κάρτες πληρωμών που δεν εκδίδονται από ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δημιουργούν ένα τεράστιο κενό ασφαλείας, όχι μόνο για την ποιότητα των διακινούμενων προϊόντων, αλλά και για το σύστημα προστασίας των δημόσιων οικονομικών.
Προτείνω λοιπόν την ένταξη στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Ειδικού Τμήματος της Διυπηρεσιακής Επιτροπής, το οποίο θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εποπτεία και τον έλεγχο με πιστοποιημένες μεθόδους και μέσα επί του συνόλου των προϊόντων που διακινούνται μέσω των υπηρεσιών ταχυμεταφοράς κατ’ εντολήν εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου.
Για τον χειμαζόμενο από την κρίση κλάδο του παρεμπορίου «προϊόντων» πνευματικής ιδιοκτησίας έχω να προτείνω κάτι. Πρέπει να προβλέψουμε την συγκρότηση ειδικής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν αφενός η Εταιρεία Πνευματικών Δικαιωμάτων των Ελλήνων Δημιουργών, αφετέρου δε εκπρόσωποι των νόμιμων διεθνών παρόχων προϊόντων καλλιτεχνικής δημιουργίας για να πατάξουμε αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και την αποφυγή απόδοσης αμοιβών στους καλλιτέχνες.
Η βουλευτής σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σαφείς επιφυλάξεις ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου και προέτρεψε την κυβέρνηση να επιφέρει τις αναγκαίες βελτιώσεις, αν πραγματικά επιθυμεί να υπάρξει σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων επάνω σε αυτό το εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων που προσεγγίζει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αυτές τις ημέρες.


*********

Ο Σύνδεσμος της ομιλίας στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=nNduujWgqDk

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments