....

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

 

Νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα διέρχεται από το Ν. Πέλλας θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ

 

Σύσκεψη της βουλευτή με τους υπεύθυνους του ΔΕΣΦΑ

 

 

            Σήμερα 8-7-2020 με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους υπευθύνους του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), προκειμένου να αξιολογηθεί η νέα προοπτική που διαμορφώνεται από την πρόταση του ΔΕΣΦΑ να κατασκευάσει νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα Τρίκαλα Ημαθίας έως τον σταθμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

            Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς ΔΕΣΦΑ οι κκ. Δημήτρης Καρδοματέας, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης, Σωτήρης Φώλιας, Μάνατζερ Θεσμικών Υποθέσεων και Fernando Calligas, Διευθυντής του γραφείου του Δ/ντος Συμβούλου κ. Battilana.

            Οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν τη βουλευτή ότι ο προτεινόμενος νέος αγωγός φυσικού αερίου, μήκους 102 χλμ περίπου, θα οδεύει νοτίως και παράλληλα προς τον ΤΑΠ, ενώ ένα τμήμα του θα διέρχεται από τον νομό Πέλλας.

            Ο αγωγός αυτός θα διαθέτει και τρεις κάθετους συνδετήριους αγωγούς για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο πόλεων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ένας εκ των οποίων, μήκους 3,5 χλμ περίπου, θα καταλήγει στο Άσπρο Σκύδρας στο σημείο εξόδου του αερίου από τον ΤΑΡ.

            Η κατασκευή του νέου αγωγού περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ που θα κατατεθεί για έγκριση από τη ΡΑΕ.

            Υπενθυμίζεται ότι για το Άσπρο Σκύδρας έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης του ΤΑΡ η μετατροπή του βαλβιδοστασίου σε σημείο εξόδου του αερίου, προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι πόλεις Έδεσσα, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Αριδαία, η υλοποίηση του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί από τον ΔΕΣΦΑ τον Οκτώβριο του 2021.

            Το νέο αυτό έργο θα έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης τα τέλη του 2022, δηλαδή ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου μετατροπής του βαλβιδοστασίου στο Άσπρο Σκύδρας σε σημείο εξόδου του αερίου.

            Με την ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο έργων, ο νομός Πέλλας μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι, αφού πλέον θα διαθέτει δύο πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, από τον ΤΑΠ και από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, τόσο από άποψη απασχόλησης, με τη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων εργασίας, όσο και από άποψη τελικής τιμής του αερίου, αφού οι καταναλωτές της Πέλλας θα μπορούν να προμηθευτούν το αέριο από περισσότερους προμηθευτές.

            Επιπλέον γίνεται ευκολότερη η τροφοδοσία με φυσικό αέριο και νέων περισσότερων περιοχών που μέχρι σήμερα δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό για αεριοδότηση.

            Μετά την ενημέρωση, η βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή πράγματι αυξάνει τις πηγές τροφοδοσίας του Ν. Πέλλας με φυσικό αέριο, ενισχύει την κατασκευή του σταθμού εξόδου φυσικού αερίου στο Άσπρο Σκύδρας, για την οποία η ίδια έχει εργαστεί αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα καθιστά ευκολότερη και ρεαλιστικότερη την πρόσβαση περισσότερων περιοχών του νομού στο φυσικό αέριο.

            Ο Νομός μας δεν μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι μόνο λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Απαιτείται η κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων και η συνεχής προσπάθεια και η ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους όσους ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων της περιοχής και κυρίως η ολοκλήρωση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις του Νομού. Με βάση αυτή την αρχή η βουλευτής εργάστηκε και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι την ολοκλήρωση της έλευσης και χρήσης του φυσικού αερίου στο νομό.

 

----------

Συνημμένα αποστέλλεται και μια (1) φωτό από τη σύσκεψη.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments