....

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Θεοδώρα Τζάκρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο
Ομιλία της βουλευτή στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής
Ομιλία απηύθυνε χθες, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας για το νομοσχέδιο «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Όπως είπε η κ. Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόκειται να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου καθώς «δεν θα μπορούσε να μην υπερψηφίσει κάτι το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε, έκανε όλη την τεχνική δουλειά, ετοίμασε τα προεδρικά διατάγματα και οι συντεταγμένες είναι αυτές που κατέθεσε».
Η βουλευτής σημείωσε πως ακόμα κι αν το νομοσχέδιο αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι θα το ψήφιζε, επειδή είναι υπεύθυνη και πατριωτική πολιτική δύναμη και δεν θα μπορούσε να μη ψηφίσει αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία που ασκεί ένα δικαίωμα που μεγαλώνει την Ελλάδα, σε αντίθεση με τη ΝΔ που όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική όταν ανακοινώθηκε από τον κύριο Κοτζιά στην παράδοση του Υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι έτοιμα τα πδ και πως η χώρα θα προβεί στην επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης αρχικά στο Ιόνιο και μετά Νοτίως και Ανατολικώς της Κρήτης, ενώ με την Συμφωνία των Πρεσπών άδραξε και την ευκαιρία να επωφεληθεί κομματικά, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, ενώ στη συνέχεια, αφού υφάρπαξε την εξουσία με αυτόν τον τρόπο, «έβγαλε την χάρτινη και ψεύτικη περικεφαλαία που φορούσε».
Επίσης, σχολίασε πως η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο είναι «το εύκολο μέρος» και πως η κυβέρνηση έπρεπε να ασκήσει το μονομερές δικαίωμα της επέκτασης στον χώρο νοτίως και Ανατολικώς της Κρήτης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει αυτό να γίνει.
Τέλος, η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσον αφορά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε πως τίποτα σημαντικό δεν επιτεύχθηκε, αντιθέτως «δημιουργήθηκε ένα κακό προηγούμενο ανοχής της ΕΕ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση «άφησε το παιχνίδι με τις κουμπάρες» στην πανδημία (ανοίγουμε, δεν ανοίγουμε) και ξεκίνησε «το παιχνίδι με τις κουμπάρες» με τις διερευνητικές, λέγοντας πως ελπίζει η ελληνική πλευρά να μιλήσει με τους Τούρκους μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αυτό στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Η κ. Τζάκρη, κλείνοντας την ομιλία της κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών να διορθώσει τις παθογένειες που παρατηρούνται στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το Ν/Σ, κρατώντας πατριωτική στάση και ευελπιστεί και η ΝΔ, όταν πολύ σύντομα βρεθεί στην αντιπολίτευση, να πράττει το ίδιο μεγαλόψυχα υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

Η ομιλία της βουλευτή, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 με όλο το σεβασμό που έχω στο πρόσωπό σας, είστε ένας παλιός κοινοβουλευτικός, αλλά κυρίως προς την θεσμική σας ιδιότητα, αυτή του Υπουργού Εξωτερικών, θέλω καταρχάς να χαιρετίσω το νομοσχέδιο αυτό και να δηλώσω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα το υπερψηφίσει.
Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να μην υπερψηφίσουμε κάτι το οποίο εμείς  ξεκινήσαμε, κάναμε όλη την τεχνική δουλειά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοίμασε τα προεδρικά διατάγματα και οι συντεταγμένες είναι αυτές που εμείς καταθέσαμε, κι από μια άποψη- επειδή τα βρήκατε όλα έτοιμα- αργήσατε κιόλας να το φέρετε προς ψήφιση. Αλλά και εμείς να μην το είχαμε ξεκινήσει επειδή είμαστε υπεύθυνη και πατριωτική πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσαμε να μη ψηφίσουμε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία που ασκεί ένα δικαίωμα που μεγαλώνει την Ελλάδα μας, που μεγαλώνει την πατρίδα μας. Αντίθετα μ’ εσάς όταν ανακοινώθηκε από τον κύριο Κοτζιά στην παράδοση του Υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι έτοιμα τα πδ και η χώρα θα προβεί στην επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης αρχικά στο Ιόνιο και μετά Νοτίως και Ανατολικώς της Κρήτης, δεχτήκαμε σφοδρή κριτική από το κόμμα σας την ΝΔ.
Για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά. Κι αυτός πρέπει να είναι ένας μπούσουλας, τον οποίο σθεναρά και αποφασιστικά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν αυτό τον τόπο, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών τους διαφορών, πρέπει να έχουν ως βασικό πρώτο στόχο, δηλαδή αφενός την διατήρηση και αφετέρου την επαύξηση της κυριαρχίας μας, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου.
Και αυτό το τονίζω διότι παρά τις μεγαλοστομίες που υπήρξαν εδώ και πολλές δεκαετίες από πολλούς, η χώρα μας απώθησε τους επιβουλείς της αρκετές φορές, κάποιες από αυτές  ίσως με έναν μεσοβέζικο τρόπο που άφησε σκιές, ωστόσο ποτέ δεν καταφέραμε να συντονιστούμε με έναν επαρκή τρόπο και να ασκήσουμε πλήρως τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε χωρίς μεγαλοστομίες την προσπάθεια αυτή, χάρη στην τεχνική, επιστημονική και πολιτική επάρκεια του Υπουργού της των Εξωτερικών του Νίκου του Κοτζιά αρχικά αλλά και του Γιώργου Κατρούγκαλου στην συνέχεια να λύνει τα εθνικά προβλήματα ένα προς ένα, να ανοίγει χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος τα ντουλάπια με τους "σκελετούς" που είχαν αφήσει ο λαϊκισμός και η ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και να δίνει πατριωτικές λύσεις σε σημαντικά και χρονίζοντα εθνικά προβλήματα.
Εσείς βέβαια κύριε Υπουργέ από την άλλη, όχι εσείς προσωπικά αλλά το κόμμα σας, αδράξατε την ευκαιρία για να επωφεληθείτε με την Συμφωνία των Πρεσπών κομματικά, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Ευτυχώς όμως, αφού υφαρπάξατε την εξουσία με αυτόν τον τρόπο, βγάλατε στην συνέχεια την χάρτινη και ψεύτικη περικεφαλαία που φορούσατε, παριστάνοντας ως αντιπολίτευση τους "θιγμένους πατριώτες", παρά το γεγονός ότι όταν ανακοινώθηκε από τον κ. Κοτζιά η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο αρχικά και στο Αιγαίο στην συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος μας κατηγόρησε για προσχώρηση στις τουρκικές θέσεις και μας επιτέθηκε με σφοδρότητα.
Ευτυχώς λοιπόν πήρατε την έτοιμη τεχνική δουλειά, την δουλειά χρόνων που είχαμε αφήσει εμείς (όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, σχεδόν σε όλα τα θέματα, εκτός από την διαφθορά - αυτό είναι μόνο δικό σας έργο και ξέρετε να το χειρίζεστε εξαιρετικά- η διαφθορά και η συγκάλυψη πάνε πακέτο αυτά στην ΝΔ), πήρατε λοιπόν και φέρατε σήμερα στην Βουλή προς ψήφιση άλλη μια  δική μας πολιτική. Και αυτό σας τιμά.
Ωστόσο νομίζω πως πρέπει να σημειώσουμε -για να το ξέρει και ο ελληνικός λαός -ότι πήγατε ανάποδα σαν το κάβουρα. Προφανώς εξαιτίας του φοβικού συνδρόμου που διέπει την κυβέρνησή σας συνολικά. Το έχουμε δει άλλωστε αυτό και το έχουμε αντιληφθεί από τις βόλτες που κόβει το ΟΡΟΥΚ ΡΕΙΣ ένα και περισσότερο χρόνο στο Αιγαίο και εσείς σφυρίζετε αδιάφορα. Και πρώτα κάνατε μια "λεόντια συμφωνία" υπέρ της Ιταλίας και εις βάρος της χώρας μας σε ότι αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα (σας είχαμε κάνει κριτική για το θέμα αυτό και κατά την κύρωση της ΑΟΖ με την Ιταλία στην Βουλή) και κατόπιν εκ των υστέρων- και εκ του ασφαλούς και θα σας πω τι σημαίνει εκ τους ασφαλούς. αυξάνετε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ν.μ., όπως προβλέπει και όπως επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ωστόσο όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει από τους εταίρους μας στην ΕΕ Ιταλούς, οι οποίοι είναι μακριά μας, σε σύγκριση με τους Τούρκους, από τους Ιταλούς λοιπόν δεν διατρέχουμε κανέναν απολύτως εθνικό κίνδυνο. Το μόνο σημείο τριβής με την Ιταλία είναι τα αλιευτικά δικαιώματα και θα πρέπει να διευκρινιστεί αυτό στο σχετικό άρθρο γιατί διακυβεύονται τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων.
Οπότε επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω αυτή την προσπάθεια για τους λόγους που προανέφερα ως εύκολη πολιτικά, καθώς εκεί που έπρεπε να ασκήσετε το μονομερές δικαίωμα μας ήταν και παραμένει ο χώρος νοτίως και Ανατολικώς της Κρήτης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει αυτό να γίνει.
Την κυριαρχία και την ΑΟΖ της Κρήτης έπρεπε πρώτα από όλα να διαφυλάξετε. Εκεί έπρεπε να ρίξετε το πολιτικό σας  βάρος. Και εκεί θα δείχνατε αν είστε ένας ώριμος και δυναμικός καπετάνιος, εσείς και η κυβέρνησή σας, και όχι γονδολιέρης του γλυκού νερού, γιατί όπως γνωρίζετε «στα γλυκά νερά» δεν απειλούμαστε.
Βέβαια θέλω να σημειώσω ότι στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής αλλά και στις προηγούμενες από τότε που η ΝΔ έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, τίποτα σημαντικό δεν επετεύχθη. Αντιθέτως θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργήθηκε ένα κακό προηγούμενο ανοχής της ΕΕ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα.
Παρά τους διακηρυγμένους στόχους θα έλεγα πως ο κύριος Μητσοτάκης, η κυβέρνησή σας, "τα έκανε όλα γαργάρα" στο όνομα του τουρκικού εξευμενισμού.
Και η κυρία Μέρκελ βέβαια, όταν βλέπει την ελληνική υποχωρητικότητα σε όλα τα επίπεδα,  άλλο που δεν θέλει να πιέσει την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική προς την μεριά των δικών της εθνικών συμφερόντων, που είναι βεβαίως η φτηνή παραγωγή γερμανικών προϊόντων στην Τουρκία και η εξαγωγή τους στον αναπτυγμένο κόσμο.
Έτσι για άλλη μια φορά παρότι εμείς είμαστε στην ΕΕ,  βγήκαμε εμείς οι χαμένοι της ΕΕ και όχι η Τουρκία.
Έτσι καταφέρατε να κάνετε τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες αν όχι αρνητικά διακείμενες απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα, τουλάχιστον ουδέτερες.
Αυτό είναι ένα λάθος κύριε Υπουργέ που περιμένω να το διορθώσετε άμεσα. Διότι είναι από τα σημαντικότερα ελλείμματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας σήμερα.
Ξαφνικά χθες μάλιστα αφήσατε «το παιχνίδι με τις κουμπάρες» στην πανδημία (ανοίγουμε, δεν ανοίγουμε) και ξεκινήσατε «το παιχνίδι με τις κουμπάρες» με τις διερευνητικές. Ελπίζω όμως να μιλήσετε με τους Τούρκους μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αυτό στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί στα εθνικά θέματα δεν πρόκειται να σας σώσει κανένα σύστημα μιντιακής παραπληροφόρησης. Θα πάτε άπατοι πολιτικά.
Κλείνοντας να σημειώσω πάλι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και το χαιρετίζει. Και ευελπιστούμε και εσείς, όταν πολύ σύντομα βρεθείτε στην αντιπολίτευση, να πράττετε το ίδιο μεγαλόψυχα με εμάς υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Και να πετάξετε άπαξ και διαπαντός  στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις χάρτινες περικεφαλαίες που έχει πάντα έτοιμες η ΝΔ για μικροκομματικούς σκοπούς».-

 



 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments