....

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεοδώρα Τζάκρη για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ: « Το νομοσχέδιο ούτε καν αγγίζει το μείζον πρόβλημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, το κόστος παραγωγής- Ελεημοσύνη τα μέτρα Μητσοτάκη για τους αγρότες»

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», αναφέρθηκε αρχικά στην υπό το κράτος  του πανικού των αγροτικών μπλόκων συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών σημειώνοντας ότι ανακοινώθηκαν μέτρα που «θα» ισχύσουν και ίσως «θα» έχουν ένα αποτύπωμα σε βάθος δεκαετίας. Σημείωσε ότι ορισμένα από αυτά θα μπορούσε να τα έχει κάνει η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, πριν δηλαδή δημιουργηθούν τα μπλόκα, υπογράμμισε τα οκτώ μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μόνιμη λύση των προβλημάτων των αγροτών.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο σημείωσε ότι πρόκειται για ένα διεκπεραιωτικό νομοσχέδιο που σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου όπως είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, η κερδοσκοπία στην αγορά,το προβληματικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, οι ενισχύσεις της ΚΑΠ, οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του  ΕΛΓΑ κλπ.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις τέσσερις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣμε σκοπό την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής στη γεωργία και κτηνοτροφία και μια με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΕΛΓΑ:

  • Για πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα (agripower)με πρόταση για ειδική έκπτωση 50% της εκάστοτε τελικής βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας
  • Για την Κάρτα πετρελαίου του αγρότη (AGRIDIESEL CARD)με σκοπό την κάλυψη του κατά περίπτωση μέγιστου μέρους του αυξημένου κόστους για την αγορά πετρελαίου κίνησης
  • Για πλαφόν κέρδους στα αγροεφόδια με στόχο τη διασφάλιση ελέγχων στην διαρκή αύξηση τιμών που παρατηρείται την τελευταία τριετία
  • Για τον ΕΛΓΑ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ισόποση με τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στις εξαιρετικές περιπτώσεις θεομηνιών να προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με χορήγηση μελλοντικών προκαταβολών έναντι ζημιών καθώς και την αποζημίωση της ζημιάς στους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 100%.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα περισσότερο διεκπεραιώνει θέματα διοικητικής φύσης του Υπουργείου και μεταφέρει υποχρεώσεις στο μέλλον [όπως τα σχέδια βόσκησης]  ενώ δε δίνει απαντήσεις και λύσεις στα καίρια και ουσιώδη αιτήματα των αγροτών.

Ακόμη και η σημερινή, υπό το κράτος  του πανικού των αγροτικών μπλόκων παρέμβαση του πρωθυπουργού, αποτελεί ένα νεφέλωμα υποσχέσεων, καθώς ανακοινώθηκαν μέτρα που «θα» ισχύσουν και «θα» έχουν ένα αποτύπωμα σε βάθος δεκαετίας.

Είναι προφανές ότι ορισμένα μπορούσε να τα έχει κάνει η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, πριν δηλαδή δημιουργηθούν τα μπλόκα, όπως αυτό για το αγροτικό ρεύμα.

Αλλά είναι προφανές ότι μόνο όταν χάνει τον έλεγχο η κυβέρνηση, τότε αναγκάζεται να ανακοινώσει κάποια μέτρα- ασπιρίνες.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, στο πλευρό των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και για την μόνιμη λύση των προβλημάτων του ο πρόεδρος μας Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε οκτώ συγκεκριμένα μέτρα θορύβησαν επιτέλους την ανάλγητη κυβέρνηση.

Τα προβλήματα όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των αγροτών έχουν βαθιές ρίζες, πραγματικά αίτια και δεν αντιμετωπίζονται με αποσπασματικές υποσχέσεις όπως αυτές του κ. Μητσοτάκη.

Δηλαδή του πρωθυπουργού που έπρεπε να απολογείτε γιατί επί 5 χρόνια οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν έως και διπλάσιο παραγωγικό κόστος από άλλες ανταγωνιστικές χώρες, γιατί οι αγρότες ως καταναλωτές πλήττονται ανελέητα από την ολιστική ακρίβεια που έχει αφήσει ελεύθερη ο κ. Μητσοτάκης για να αποκομίζει υπερκέρδη το δημόσιο από τον ΦΠΑ και τελικά  γιατί επί 5 χρόνια έχει επιτρέψει οι αγρότες να βρίσκονται το μισό τους χρόνο στο χωράφι και τον μισό τους χρόνο στους δικηγόρους για να σώσουν την γη τους από τον πλειστηριασμό.

Γιατί αρνείτε, όπως και σε όλους τους Έλληνες, μία ολιστική και οριστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους με προστασία της πρώτης κατοικίας και της ολιστικής γης.

Σε 5 χρόνια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι οι αγρότες μας έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι αυτό το νομοσχέδιο, δεν αντιμετωπίζει ούτε την κερδοσκοπία που πολλαπλασιάζει τις τιμές από το χωράφι στο ράφι, δεν αντιμετωπίζει ούτε τα μείζονα προβλήματα της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και την δυνατότητα μεταποίησης και τυποποίησης για να αυξηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία, δεν αντιμετωπίζει ούτε καν την δυνατότητα ιδιοπαραγωγής ρεύματος για χιλιάδες αγρότες που αναγκάζονται να λειτουργούν γεωτρήσεις με ηλεκτροκινητήρες των 150 και 200 ίππων ανά γεώτρηση.

Αν το κόστος παραγωγής λοιπόν είναι το μείζον θέμα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, αυτό το νομοσχέδιο ούτε καν το αγγίζει. Όπως δεν αγγίζει και όλα τα δομικά προβλήματα που προανέφερα. Το αυξημένο κόστος παραγωγής το οποίο ήρθε για να μείνει, επηρεάζει άμεσα τους αγρότες, καθώς αυτοί είναι υποχρεωμένοι να επενδύσουν περισσότερα για να διατηρήσουν την ίδια παραγωγή.

Μεγάλες περιπέτειες επεφύλαξε για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής από το καλοκαίρι του 2021, εκτινάσσοντας την τιμή  του ρεύματος στους λογαριασμούς αγροτικού τιμολογίου σε δυσθεώρητα επίπεδα. Συνέπεια αυτού ήταν οι χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στους λογαριασμούς των αγροτών να είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Σήμερα οι αγρότες ζητούν 7 λεπτά την κιλοβατώρα. Θα το κάνετε;

Η αύξηση των τιμών στα αναγκαία όπως τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, το νερό και η αναγκαία αγροτική τεχνολογία δημιουργεί επίσης σημαντικές οικονομικές πιέσεις.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η κερδοσκοπία στην αγορά τροφίμων. Δεν γίνεται οι διάφοροι ενδιάμεσοι να αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές και να τα πωλούν σε τιμές τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερες,με αποτέλεσμα να επωφελούνται σε βάρος των αγροτών.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής και η κερδοσκοπία από τους ενδιάμεσους οδηγούν σε μείωση των εσόδων των αγροτών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επιβιώσουν.

Και από την άλλη τι έχουμε:

Τη νέα ΚΑΠ: Τον Ιανουάριο του 2023 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην αγροτική πολιτική, που δυστυχώς οδηγεί σε μια ματαιοπονία να παράγουν περισσότερα με λιγότερα μέσα. Ένα χρόνο µετά, όλοι αντιλαµβάνονται ότι η ΚΑΠ αυξάνει περαιτέρω το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, ενώ, την ίδια στιγµή, µια σειρά από εµπορικές συµφωνίες της ΕΕ διευκολύνουν τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν έχουν υποχρέωση να τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, διαθέτοντας εποµένως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα και «θέτοντας τους ευρωπαίους αγρότες στη γωνία». Προβληματικό αποδείχτηκε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, χωρίς εθνική στρατηγική, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους αγρότες και με μείωση των άμεσων ενισχύσεων που  πολλές φορές φτάνει και το 50%.

Αποδεικνύεται στην πράξη μια κακή διαπραγμάτευση και ένας κακός εθνικός σχεδιασμός. Σιγά- σιγά  αποκαλύπτονται και πολλά άλλα προβλήματα με πιο βασικό τα οικολογικά σχήματα τα οποία αντιστοιχούν σε ποσό 425 εκ€. Το είπε και ο κ. Πεβερέτος ότι η μείωση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία κυμαίνεται από 25%-50% και αναφορικά με τα οικολογικά σχήματα δε, οι κτηνοτρόφοι σε μεγάλο βαθμό χάνουν το πρασίνισμα. Και αναφέρομαι ειδικότερα στους αιγοπροβατοτρόφους, στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας ένα κλάδο που είναι πολύ σημαντικός, γιατί αξιοποιεί τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας όπου κατά κανόνα αποτελεί και τον κύριο παραγωγικό κλάδο. Και το αιγοπρόβειο γάλα αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή φημισμένων υψηλής αξίας ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Που μαζί με την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου κρέατος, είναι το αποτέλεσμα µιας σειράς παραµέτρων που χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα όπως το εκτατικό σύστημα εκτροφής και οι εγχώριες φυλές.

Μιλάτε για ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας. Η κτηνοτροφία όμως καταρρέει. Μία απλή ανάγνωση των στοιχείων δείχνει την πτωτική πορεία του κλάδου. Αποκαλυπτική είναι η τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ (το 2021) που δείχνει ότι τόσο οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όσο και ο αριθμός των κοπαδιών έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία 10ετία. Από το 2009 έως το 2020 οι αμιγώς κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 20% [από 16.210 έφτασαν να λειτουργούν οι 12.974].

Δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω ακούσει για ρυθμίσεις αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές μονάδες. Δεν έχουμε σχέδια βόσκησης. Ακόμη και τα Κτηνοτροφικά Πάρκα που είναι κάτι θετικό. Πως θα γίνουν; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Αποφεύγει ο κ. Υπουργός τη δημόσια διαβούλευση με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους με αυτούς που θα εφαρμόσουν την ΚΑΠ, αλλά το αποφεύγει και με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Από τις 17 Νοεμβρίου έχουμε ζητήσει Σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τη νέα ΚΑΠ και ακόμη περιμένουμε. Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε, ίσως να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.

Εσείς ο ίδιος κ. Υπουργέ, ομολογήσατε την αποτυχία, και με τη διαπραγμάτευση της ΚΑΠ όσο και με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.  5 Πρόεδροι τα τελευταία 5 χρόνια της ΝΔ.  Και συνεχίζετε…

Όλα αυτά, παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Που περιγράφει την σε μεγάλο βαθμό πλημμελή εφαρμογή των διαδικασιών.

Για τον ΕΛΓΑ κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης πάρτε επιτέλους μια ξεκάθαρη θέση. Θα αποζημιώνει επιτέλους το σύνολο των κινδύνων στο 100% όπως ζητούν οι αγρότες; Είμαστε στα μέσα του Φλεβάρη και οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας δεν έχουν πάρει τίποτα για τις ζημιές του 2023 παρά μόνο 9 συνολικά χωριά, 5 στην Πέλλα και 4 στην Ημαθία  που καταστράφηκαν ολοσχερώς από το χαλάζι και κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πήραν προχθές προκαταβολές ύψους 20%, ενώ σύμφωνα με τις υποσχέσεις σας έπρεπε να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς προ πολλού.

Τι να τις κάνουν τις προκαταβολές οι κάτοικοι της Αραβησσού, του Αχλαδοχωρίου, του Ανύδρου και του Παλιού και Νέου Μυλοτόπου Φλεβάρη μήνα;

Εξόφληση περιμένουν οι άνθρωποι. Δεν έχουν καθόλου εισόδημα από το 2023.

Η Θεσσαλία μετά τη βιβλική καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου ακόμη μετρά τις πληγές της. Πληγές που εσείς προκαλέσατε γιατί είμαστε η μόνη χώρα που δεν υπέβαλε μέχρι το 2021 στην ΕΕ τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας. Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τον αποστραγγισμό 180.000 στρεμμάτων που είναι ακόμη πλημμυρισμένα, την αποζημίωση των χωραφιών που δεν θα καλλιεργηθούν καθώς και την εξασφάλιση της βασικής ενίσχυσης, την αποζημίωση του έγγειου κεφαλαίου και το συνολικό ποσό εξόφλησης για κάθε καλλιέργεια, το συνολικό σχέδιο αποκατάστασης εδαφών, νερών και καλλιεργειών.

Αυτά βασανίζουν τον αγροτικό κόσμο, αυτά πρέπει να λύσετε και εκεί πρέπει να στρέψετε τις προσπάθειες σας.

Κύριε Υπουργέ,

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες με σκοπό την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής στη γεωργία και κτηνοτροφία και μια με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΕΛΓΑ.

  • Για πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα (agripower) με πρόταση για ειδική έκπτωση 50% της εκάστοτε τελικής βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας
  • Για την Κάρτα πετρελαίου του αγρότη (AGRIDIESEL CARD), με σκοπό την κάλυψη του κατά περίπτωση μέγιστου μέρους του αυξημένου κόστους για την αγορά πετρελαίου κίνησης, προϋπολογισμού 188 εκ ευρώ. Η προκαταβολή του 50%, προϋπολογισμού 40 εκ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έδωσε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είναι ελεημοσύνη και επ’ ουδενί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής των αγροτών.
  • Για πλαφόν κέρδους στα αγροεφόδια με στόχο τη διασφάλιση ελέγχων στην διαρκή αύξηση τιμών που παρατηρείται την τελευταία τριετία.
  • Για τον ΕΛΓΑ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ισόποση με τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στις εξαιρετικές περιπτώσεις θεομηνιών να προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με χορήγηση μελλοντικών προκαταβολών έναντι ζημιών καθώς και την αποζημίωση της ζημιάς στους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 100%.

 

Ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments