....

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Οι Μακεδόνες θα είμαστε παντού - ο καθένας στον τομέα του!
"Ένα είδος «πνευματικής γιορτής» αφιερωμένη στη μακεδονική γλώσσα και λογοτεχνία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη
Στο επιστημονικό συνέδριο, Μακεδόνες και Έλληνες καθηγητές συζήτησαν τις προοπτικές της πολιτιστικής συνεργασίας με έμφαση στη μακεδονική γλώσσα.
Χάρη στο πλούσιο πρόγραμμα, την εξαιρετική οργάνωση και τις εμπνευσμένες παρουσιάσεις όλων των συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη ένα είδος «πνευματικής γιορτής» αφιερωμένη τόσο στη μακεδονική γλώσσα και λογοτεχνία όσο και στις προοπτικές. για αμοιβαία ακαδημαϊκή συνεργασία, λέει ο κοσμήτορας στο MIA της Φιλολογικής Σχολής, ο καθηγητής Βλαντιμίρ Μαρτίνοφσκι για το χθεσινό επιστημονικό συνέδριο στο οποίο Μακεδόνες και Έλληνες καθηγητές συζήτησαν τις προοπτικές της πολιτιστικής συνεργασίας με έμφαση στη μακεδονική γλώσσα.
Πρόκειται για ένα επιστημονικό συνέδριο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, το οποίο φιλοξένησε η Ελλάδα, και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Πολιτισμού, Συνόρων και Φύλων του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Φιλολογική Σχολή «Μπλάζε Κονέσκι» του Πανεπιστημίου «Στ. Κύριλλος και Μεθόδιος» στα Σκόπια.
Μακεδόνες και Έλληνες καθηγητές συζήτησαν τις προοπτικές της πολιτιστικής συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο με επίκεντρο τη μακεδονική γλώσσα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
- Το πρόγραμμα περιελάμβανε εξαντλητικές επιστημονικές παρουσιάσεις αφιερωμένες στη μακεδονική λογοτεχνία, αλλά και παρουσίαση λογοτεχνικών κειμένων του συγγραφέα που αφορούσαν το αιγαιοπελαγίτικο θέμα και τα ιστορικά τραύματα, αλλά και την ανάγκη υπέρβασής τους. Παρουσιάστηκαν επίσης οι τελευταίες ερμηνείες στα ελληνικά μιας σειράς ανθολογικών τραγουδιών από τη σύγχρονη μακεδονική ποίηση και η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με μουσικές ερμηνείες αρκετών μακεδονικών παραδοσιακών τραγουδιών. Το συνέδριο σημαδεύτηκε από μια ευχάριστη φιλική ατμόσφαιρα διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού, επισημαίνει ο καθηγητής Martinovski.
Προσθέτει ότι οι συνάδελφοί τους από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών τους παρουσίασαν «τις τρέχουσες εμπειρίες στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας με πανεπιστήμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και επισημαίνει ότι τώρα, μπροστά τους είναι «η ανάγκη να τις εμβαθύνουν στο μέλλον».
«Η σημασία και η επιτυχία αυτής της ακαδημαϊκής συνάντησης μας ενθαρρύνει, αλλά και μας υποχρεώνει να προσκαλέσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας στην επόμενη επιστημονική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλολογική Σχολή «Μπλάζε Κονέσκι» του UΚΙΜ το 2025», τόνισε ο καθηγητής.
Στο επιστημονικό συνέδριο συμμετείχαν οι καθηγήτριες Rumena Buzharovska, Vesna Moysova-Chepishevska, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου και Ελένη Σιδέρη, ο καθηγητής Ιωάννης Μάνος, η Επίκουρη Έλενα Γκοργκιόβσκα, η Δρ. Κίτσα Κόλμπε, ο Δρ Ευάγγελος Κυριάκου, η Δρ Μαρία Ντούμπα και ο Φώτης Σιώνης.
Η καθηγήτρια Rumena Bužarovska εκφράζει επίσης την ικανοποίηση και την ελπίδα ότι το συγκεκριμένο επιστημονικό συμπόσιο θα εξελιχθεί σε παράδοση σε συνέντευξή της στο MIA, αναφερόμενη στις μικρές προσπάθειες αποτροπής της διεξαγωγής, αλλά και στην «άμυνα» και υποστήριξη των Ελλήνων φοιτητών.
- Η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ορισμένες φασιστικές ομάδες προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους Έλληνες διοργανωτές για να μην πραγματοποιηθεί. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, Έλληνες φοιτητές του διδακτικού τμήματος προσήλθαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους και φώναξαν συνθήματα ακριβώς υπέρ της εκδήλωσης και της αυτονομίας του Πανεπιστημίου. Από αυτή την άποψη, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη ακαδημαϊκή εκδήλωση για τη μακεδονική γλώσσα και για την εμβάθυνση των επιστημονικών και ακαδημαϊκών δεσμών μεταξύ Μακεδόνων και Ελλήνων φιλολόγων, αυτή η συγκέντρωση ήταν πραγματικά επαναστατική και ανθρωπιστική, που πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε παράδοση και για τα δύο πανεπιστήμια, επεσήμανε η καθηγήτρια Bužarovska.
Χθες, την παραμονή της εκδήλωσης, η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ιωαννίδου είπε στο MIA ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η πολυετής προγραμματισμένη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου των Σκοπίων και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι «μετά την επίσημη αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας με την Συμφωνία των Πρεσπών, θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί στο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να ξεκινήσει επιτέλους μια γόνιμη ανταλλαγή ιδεών, πολιτισμού, γνώσεων και συνεργασιών σε ακαδημαϊκό επίπεδο».
Οι καθηγήτριες Ιωαννίδου και Bužarovska έχουν ήδη μια συνεργασία, δεδομένου ότι δύο βιβλία της Μακεδόνα συγγραφέα έχουν ήδη μεταφραστεί από τα μακεδονικά στα ελληνικά, σε μετάφραση της καθηγήτριας Ιωαννίδου και τα έργα προωθήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο νησί της Κρήτης.
Ατομικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή Μακεδόνων συγγραφέων, καθηγητών κ.λπ. υπήρχαν και στο παρελθόν, δηλαδή την περίοδο πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με πρωτοβουλία της τότε Γενικής Προξένου στη Θεσσαλονίκη, Maja Apostolova, όπου πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις Μακεδόνων και Ελλήνων καθηγητών, ποιητικές αναγνώσεις Μακεδόνων συγγραφέων και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκατό φοιτητών από το UKIM μαζί με τους καθηγητές τους το 2016.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments