....

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Θετικές επιδράσεις της σοκολάτας στον οργανισμό


Είναι επίσημο. Η σοκολάτα δεν έχει μόνο αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας. Rejoice, λοιπόν, φίλοι που είστε λάτρεις της. Δεν χρειάζεται να εκδιώξετε εντελώς τα γλυκά με σοκολάτα από τη ζωή σας.


Βέβαια, το γεγονός ότι ορισμένες έρευνες έχουν αναδείξει τις θετικές επιπτώσεις της σοκολάτας, δεν σας δίνει αυτόματα το πράσινο φως για να αρχίσετε να τρώτε δέκα μπάρες την ημέρα. Εξάλλου, και λυπούμαστε πολύ περισσότερο από εσάς που πρέπει να το παραδεχτούμε, τα θετικά αφορούν τη μαύρη σοκολάτα. Η λαχταριστή σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα, δυστυχώς εξαιρούνται. Όσο περισσότερο κακάο διαθέτει η σοκολάτα (70% και πάνω) τόσο πιο θρεπτική είναι, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Τα θετικά της σοκολάτας
⦁    Μας κάνει να νιώθουμε όμορφα


Δεν είναι τυχαίο που μετά από έναν χωρισμό θέλουμε να μπουκώσουμε με τα γλυκά με σοκολάτα που έχουμε καβάντζα για τέτοιου είδους επείγουσες καταστάσεις. Η σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξέο που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης. Και τι κάνει η σεροτονίνη; Πολλά, αλλά με λίγα λόγια, μας βοηθά να παραμένουμε ήρεμοι και να μην καταθλιβόμαστε. Γι’ αυτό και η σοκολάτα μας φτιάχνει τη διάθεση.


⦁    Βοηθά τον εγκέφαλό μας
Φαίνεται πως ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει το κακάο με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας θετικά τη μνήμη, αλλά και την ομιλία (μακάρι να γνώριζα αυτήν την πληροφορία πριν γράψω εκείνο το άθλιο τεστ μαθηματικών!). Ακόμη, μια έρευνα ανέδειξε πως το κακάο επιδρά θετικά σε ηλικιωμένους με ελαφριά νοητικά προβλήματα (προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια), καθώς βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη θετική επίδρασή τους στον οργανισμό.


⦁    Βοηθά την καρδιά μας

Τα φλαβονοειδή στο κακάο βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα να δημιουργηθούν θρόμβοι. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα βλαβερής χοληστερίνης (LDL), αλλά και την πιθανότητα να εμφανίσουμε διαβήτη (καθώς μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη).


⦁    Προστασία από τον ήλιο

Τα φλαβονοειδή έρχονται ξανά να μας υπερασπιστούν. Μέρος της προετοιμασίας των φετινών μας διακοπών μπορεί να είναι και η κατανάλωση μιας υγιούς δόσης μαύρης σοκολάτας, καθώς, από ό,τι φαίνεται, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα μας. Αυξάνει την ενυδάτωση, αλλά και την ροή του αίματος στο δέρμα και έτσι βοηθά στο να αποφύγουμε πιο εύκολα τις αρνητικές επιδράσεις του ήλιου.


⦁    Αντιοξειδωτική δράση
Γενικότερα, η μαύρη σοκολάτα έχει αντι-φλεγμονώδη δράση και μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή διαφόρων ασθενειών. Συνολικά φαίνεται πως βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, αν και περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα θετικά της μαύρης σοκολάτας. Αλλά μην τρώτε παραπάνω από όσο πρέπει και σίγουρα πρέπει να ρωτήσετε τη γνώμη του διατροφολόγου σας σχετικά με όλα αυτά!

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments