ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΟΕ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ INTERSEX
ΔΟΕ για άτομα Intersex: Όλοι έχουν δικαίωμα στα σπορ χωρίς διακρίσεις - Θλίψη για την κακοποίηση
Το άδοξο τέλος του αγώνα πυγμαχίας στην κατηγορία των 66 κιλών για τις γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου η Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι αποσύρθηκε μετά τα πρώτα 46″ δευτερόλεπτα, φέρνει στο προσκήνιο εκ νέου το ζήτημα του ελέγχου των φύλων, με βάση τον οποίο κατοχυρώνουν ή χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες αθλητές, αθλήτριες και άτομα Intersex.
Η Ιμάν Χαλίφ, που ανακηρύχθηκε νικήτρια επί της Καρίνι, δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο γι αυτό το θέμα, ενώ πληροφορίες ανέφεραν τις προηγούμενες ώρες, ότι είχε αποκλειστεί από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 αφού απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου καθώς εντοπίστηκαν στον οργανισμό της υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης.
Στο μεταξύ, ωστόσο, η Ιταλίδα Καρίνι έσπευσε να τονίσει πως με την απόφασή της να εγκαταλείψει το ματς, δεν έκανε κάποια πολιτική δήλωση για το θέμα της καταλληλότητας αθλητριών να αγωνίζονται απέναντι σε άνδρες ή γυναίκες, εξηγώντας ότι η ίδια δεν είχε αρνηθεί να αγωνιστεί με την αλγερινή αντίπαλό της.
Η Λιν Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν είναι επίσης πυγμάχος, στην κατηγορία ελαφρών βαρών και έχει δεχθεί ανάλογα σχόλια ή κριτική σε σχέση με τη συμμετοχή της στα αγωνίσματα των γυναικών.
ΔΟΕ: Θλίψη για την κακοποίηση που δέχονται οι δύο αθλήτριες
«Έχουμε δει σε αναφορές παραπλανητικές πληροφορίες για δύο αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας εδώ και πολλά χρόνια στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, σε διοργανώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA), σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και σε τουρνουά εγκεκριμένα από την IBA.
Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία.
Η ΔΟΕ «αδειάζει» τον ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας
Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπό της, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων - και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί και να αντικατοπτρίζεται στους κανονισμούς IBA μια διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει να «καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τα τεστ φύλου».
Η τρέχουσα επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτήν την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμία κατάλληλη διαδικασία – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι αθλήτριες αγωνίζονταν σε αγώνες ανώτατου επιπέδου για πολλά χρόνια.
Μια τέτοια προσέγγιση είναι αντίθετη προς τη χρηστή διακυβέρνηση.
Οι κανόνες επιλεξιμότητας δεν θα πρέπει να αλλάζουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και οποιαδήποτε αλλαγή κανόνων πρέπει να ακολουθεί κατάλληλες διαδικασίες και να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.
Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ΔΟΕ εκφράζει θλίψη για την κακοποίηση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι δύο αθλήτριες.
Σχόλια - Facebook Comments