....

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ ΑΡΝΙΣΣΑΣ

 

Την Παρασκευή 9 Απριλίου διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι υπεύθυνοι του Συλλόγου, δυστυχώς δεν μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις και διαδικασίες, οι οποίες εδώ και περίπου 20 χρόνια, ταλαιπωρούν την ευρύτερη περιοχή της Βεγορίτιδας.

Η ΠΕ Πέλλας σε προηγούμενο δελτίο τύπου, παρουσίασε την υπάρχουσα κατάσταση στις αποκαλυφθείσες εκτάσεις της λίμνης, με σαφήνεια και με δεδομένα που βρίσκονται στην διάθεση κάθε πολίτη, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη για το αδιέξοδο που έχει επέλθει, χωρίς να φέρει καμία ευθύνη, αλλά δυστυχώς χωρίς να έχει αρμοδιότητα να δώσει λύση. Να θυμίσουμε ότι η υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, μαζί με τους καλαμιώνες που βρίσκονται σε αυτή, αποτελεί ιδιοκτησία του Υπουργείου Οικονομικών και την διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

Πράγματι είναι άξιον απορίας γιατί πρέπει να απολογηθεί η ΠΕ Πέλλας, σύμφωνα με το Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας, για μια απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Δρυ το 1999, λίγο πριν τις Βουλευτικές Εκλογές του 2000, που για λόγους «ψηφοθηρίας», παραχώρησε τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις της λίμνης, για αποκατάσταση ακτημόνων, στο Υπουργείο Γεωργίας. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, παρά το έγγραφο του Τμήματος Πολιτικής Γης Πέλλας το 2002, που ενημέρωνε τους κατοίκους των Τ.Κ. Αρνισσας και Περαίας, να εγκαταλείψουν τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις της λίμνης, πάλι ο κ. Δρυς, που πλέον ήταν Υπουργός Γεωργίας, αποφάσισε να διαθέσει 3.387 στρέμματα για αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών, χωρίς ποτέ οι ακτήμονες αγρότες, να αποκτήσουν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εκτάσεις. Να σημειωθεί ότι οι ενέργειες του Υπουργού Γεωργίας γίνονται παραμονές των Βουλευτικών Εκλογών του 2004, χωρίς κανένα σχεδιασμό, δημιουργώντας τελικά περισσότερα προβλήματα, τα οποία βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας στα πλαίσια πάντα των αρμοδιοτήτων του, έθεσε το θέμα με τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις της λίμνης, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος στις 16 Μαρτίου 2021 επισκέφτηκε την ΠΕ Πέλλας και βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί του, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, για αυτό το δυσεπίλυτο και χρονίζον ζήτημα.

Ο κ. Τζαμτζής επαναλαμβάνει ξανά την έκκληση του προς την τοπική κοινωνία, να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές (εισαγγελία, αστυνομία κ.α.), για να τερματιστεί το οικολογικό έγκλημα που συντελείται στη λίμνη Βεγορίτιδα, ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι «καταπατητές» και αυτοί που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον της λίμνης.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, ευελπιστεί να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει, ανάμεσα στις υπηρεσίες της ΠΕ Πέλλας και σε φορείς και συλλόγους, που με τις δράσεις τους προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον της Πέλλας.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments