....

"ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ " ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ;

«Καζάνι που βράζει» είναι τα τελευταία 24ωρα ο κάµπος της Ηµαθίας και της Πέλλας, µε τους παραγωγούς να έχουν «ανέβει στα κάγκελα» από τα τερτίπια των µεταποιητικών βιοµηχανιών, οι οποίες µόλις είδαν ότι υπάρχει παραγωγή όχι µόνο υπαναχώρησαν από τα 33 - 35 λεπτά το κιλό, που είχαν ανακοινώσει οι ίδιες το περασµένο χειµώνα, για το συµπύρηνο ροδάκινο, αλλά ξεκίνησαν και τα γνωστά τους παιχνίδια, για να µειώσουν την τιµή ακόµη περισσότερο.
Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει τιµές στα 31 λεπτά το κιλό µεικτά, δηλαδή παραδοτέο στο εργοστάσιο, που σηµαίνει πως στον παραγωγό µπορεί να σηµαίνει 28 ή 29 λεπτά το κιλό, ανάλογα την προµήθεια που θα πάρει ο συνεταιρισµός ή το «στέκι», για ποσότητες παραλαβής µέχρι και τις 7 Αυγούστου, ενώ από τις 8 Αυγούστου και µετά η τιµή θα πάει στα 34 λεπτά, για τις ποικιλίες που θα συγκοµιστούν εκείνο το διάστηµα.

Υπέρµαχοι των 31 λεπτών το κιλό είναι µια σκληρή οµάδα βιοµηχανιών, όπως πληροφορείται η Agrenda η οποία φέρεται να µη συζητά τίποτε καλύτερο, ενώ υπάρχει κι ένας δεύτερος πόλος, µε τις συνεταιριστικές και κάποιους µικρούς µεταποιητές, που έχουν αποφασίσει να δώσουν τα 33 λεπτά το κιλό για την πρώτη κατηγορία.

Αυτά τα επίπεδα τιµών, όµως, ουδόλως ικανοποιούν τους παραγωγούς, που εµφανίζονται εξοργισµένοι και σε ετοιµότητα για κινητοποιήσεις, ενώ στον «πόλεµο» που έχει ξεσπάσει µπήκε και η ΕΘΕΑΣ, η οποία µε µια σκληρή της ανακοίνωση επιτίθεται στην ΕΚΕ για «απαράδεκτες πρακτικές από βιοµηχανίες, οι οποίες δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους και αντιµετωπίζουν τους παραγωγούς µε περιφρόνηση, αδιαφορώντας για την επιβίωσή τους», ζητά να σταµατήσει τώρα αυτή η πρακτική και παράλληλα αφήνει κι αιχµές για την εµπορική πολιτική που ακολούθησαν στην πώληση της περσινής κοµπόστας.

Με δικαιολογίες για υπερπαραγωγή και αδυναµία επεξεργασίας όλων των ποσοτήτων

Οι µεταποιητές πάλι στα συνήθη επιχειρήµατά τους για υπερπαραγωγή, αδυναµία επεξεργασίας όλων των ποσοτήτων λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και µικροκαρπία, φέτος πρόσθεσαν ένα ακόµη… φρούτο, για να «στριµώξουν» τους παραγωγούς.

Σκαρφίστηκαν τον «κλαρίσιο» χυµό, για να παραλαµβάνουν ποσότητες άριστης ποιότητας ροδάκινου από το δέντρο, προκειµένου να παράξουν χυµό, τιµολογώντας µε ελαφρώς καλύτερη τιµή από ό,τι την κλασσική α’ ύλη για χυµό, αλλά τουλάχιστον 6-8 λεπτά το κιλό, χαµηλότερα από ό,τι αν τις αγόραζαν για παραγωγή κοµπόστας.

Εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της ποικιλίας «Κατερίνα»

«Θύµα» αυτής της πρακτικής, όπως ενηµερώθηκε η Agrenda, έπεσαν ποσότητες της ποικιλίας «Κατερίνα» για τις οποίες κάποια εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της από παραγωγούς και συνεταιρισµούς, παρά µόνο αν συµφωνούν ότι θα πληρωθούν για «κλαρίσιο χυµό». Πράγµα βέβαια που φαινοµενικά δίνει το δικαίωµα της επιλογής στον παραγωγό ή την οργάνωση, αλλά στην πράξη, µε την πίεση να συγκοµιστεί έγκαιρα η παραγωγή και µε την έλλειψη άλλων εναλλακτικών λύσεων, περισσότερο µε ωµό εκβιασµό προσοµοιάζει.

«Είµαστε όλοι οι παραγωγοί στο πόδι. Οι βιοµηχανίες επειδή πέρυσι πήραν ροδάκινα µε 40 λεπτά το κιλό, καθώς δεν είχε ποσότητες, φέτος θέλουν να αναπληρώσουν τα σπασµένα τους και µας βγάζουν το ζουµί. Μόλις είδαν πως έχει ροδάκινα άρχισαν τα κόλπα τους», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Χάρης Κοσµίδης από την περιοχή της Πέλλας.

Όπως µας είπε, «αρκετές βιοµηχανίες ανακοίνωσαν ότι δεν παίρνουν ροδάκινα κατηγορίας κοµπόστας γιατί, λόγω της έλλειψης χεριών, δεν µπορούν να συµπληρώσουν 3η βάρδια ώστε να τα επεξεργαστούν και αντιπροτείνουν να τα απορροφήσουν για κλαρίσιο χυµό, πληρώνοντας 22 λεπτά το κιλό. Είναι δίκοπο µαχαίρι, διότι αν πεις όχι θα σου µείνουν στο χωράφι κι η ζηµιά θα είναι µεγαλύτερη, οπότε αναγκάζεσαι να τα δώσεις. ∆υστυχώς είµαστε εγκλωβισµένοι. Ανακοίνωσαν 31 λεπτά το κιλό για τα ποιοτικά ροδάκινα, αλλά σε αυτά τα επίπεδα µπαίνουµε µέσα. Με το πετρέλαιο να είναι στα 2 ευρώ το λίτρο, το λίπασµα στα 40 ευρώ το σακί και γενικότερα το κοστολόγιο να έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 100% και την ίδια στιγµή η τιµή του προϊόντος να είναι µειωµένη περίπου 40% σε σχέση µε πέρυσι, δεν βγαίνει η εκµετάλλευση».

agronews.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments