....

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

 

Τίποτε δεν πείθει τις επιχειρήσεις (εγχώριες και ξένες -με συμφέροντα στην Ελλάδα-) ότι η κυβέρνηση θέλει να καθίσει σε τραπέζι και να συζητήσει σοβαρά για επενδύσεις ικανές να χτίσουν εικόνα κινητικότητας στην οικονομία.

Η αίσθηση που επικρατεί (στους πλέον έγκυρους και με άποψη επιχειρηματικούς κύκλους) είναι ότι, το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει "να παίζει με τα λόγια...", υπολογίζοντας (πάνω και πέρα από όλα) να κερδίσει μόνο χρόνο παραμονής στην εξουσία. 

Στη βάση της ερμηνείας αυτής οι ίδιοι επιχειρηματικοί κύκλοι τοποθετούν και κάποιες (έντονες) συζητήσεις (σε πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο) για προσφυγή του Αλέξη Τσίπρα στο γνωστό πολιτικό τέχνασμα του ανασχηματισμού πάνω στο οποίο θα επιχειρηθεί να στηριχθεί ανανεωτικό κύμα αισιοδοξίας σε τομείς οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. 

Και περιμένοντας τον (πιθανότατο) ανασχηματισμό (σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της νέας οικονομικής χρονιάς) δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι και το 2018 (μέχρι τις πιθανότατες εκλογές στον χρόνο αυτό) ούτε τρέχοντα προγράμματα, ούτε ρυθμίσεις σε εκκρεμότητα (ενεργοποίηση κινήτρων, παρεμβάσεων με υπουργικές αποφάσεις και εφαρμογή νέων νόμων) είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν.

Γιατί (όπως προβλέπουν) μέχρι την Άνοιξη του επόμενου χρόνου (όπου η χώρα θα περάσει σε προεκλογικό κλίμα με βασικά θέματα να περνάνε σε κατάψυξη) δεν θα επαρκέσει ο χρόνος εφόσον θα χρειασθεί ενημέρωση από τα νέα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν σημερινούς υπουργούς, αναπληρωτές, υφυπουργούς αλλά και Γενικούς Γραμματείς. 

Με δεδομένα όλα αυτά και με ανάμικτα συναισθήματα, (θετικά από τη μια λόγω τερματισμού της αβεβαιότητας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αρνητικά από την άλλη λόγω της αμηχανίας για το προς τα πού βαδίζουμε) η αγορά βλέπει πως η εμφανιζόμενη κινητικότητα στην οικονομία θα περιορισθεί μόνο στην ολοκλήρωση κινήσεων με επιχειρηματικές ανακατατάξεις, "γάμους" ή μεταβολές σχημάτων που θα επιτρέψουν (κυρίως σε μεγάλες μονάδες) να παραμείνουν σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν εάν και όποτε υπάρξει επενδυτικό κλίμα ουσίας.

Οπότε αυτό που πολλοί επικαλούνται σήμερα ως (θετικό) ρεύμα κινητικότητας στην αγορά δεν είναι δείκτης επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα. 

Πρόκειται για συγκυριακές στρατηγικές συγκεκριμένων επιχειρήσεων, επιχειρηματιών και ξένων επενδυτών να "πάρουν θέση" σε περίπτωση που οι ανάγκες της πολιτικής επιβάλλουν ρεαλισμό, πράγμα που θα φανεί μόνο από τυχόν χαλάρωση του σημερινού εναγκαλισμού της πολιτικής με την οικονομία. 

Μέχρι τότε όμως δεν πρόκειται να επιδιωχθεί επιχειρηματικός διάλογος (ουσίας) με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους οικονομικούς υπουργούς της καθώς θα κυριαρχεί η εκτίμηση πως τα πάντα (πρόσωπα, προγράμματα και πράγματα συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού σχήματος του υπουργικού συμβουλίου) βρίσκονται πιθανότατα υπό αναθεώρηση. 

6

Του Γιώργου Κράλογλου

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments