ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
Σε ηλεκτρονική διαβούλευση τίθεται από το ΥπΑΑΤ, το νέο ΠΑΑ 2014 - 2020
μετά την εσωτερική διαβούλευση (μεταξύ των αρμοδίων στελεχών και φορέων του ΥπΑΑΤ) που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στην Ε.Ε. Βασικές αρχές της αγροτικής ανάπτυξης την περίοδο 2014 -2020 αποτελούν - σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει και σας παρουσιάζει πρώτος ο ΑγροΤύπος - η οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, η προώθηση της κοινωνίας της γνώσης ως δομικού στοιχείου της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η εξωστρέφεια, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή. Για να επιτευχθεί η αειφορία του αγρο-διατροφικού συστήματος αλλά και η αειφόρος ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, το ΠΑΑ 2014-2020 θα παρέμβει, στο σύνολο των αγροτικών περιοχών.
Στα παρακάτω κείμενα ως σημαντικό στοιχείο αναφέρεται και η ενσωμάτωση και χρήση της κατάρτισης της έρευνας και της καινοτομίας για την προστασία του περιβάλλοντος, το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ των συμπερασμάτων της ανάλυσης του νέου ΠΑΑ έως το 2020 είναι τονίζεται ότι αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία του ΠΑΑ να προβλεφθούν δράσεις για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της επαρκούς συμβουλευτικής ικανότητας στις κανονιστικές απαιτήσεις, καθώς και στις δράσεις που σχετίζονται με την καινοτομία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμβουλευτική ικανότητα δεν είναι μόνο ενσωματωμένη στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στις οργανωτικές ιδιότητες των συστημάτων υποστήριξης για τον εντοπισμό και την πρόβλεψη της ζήτησης, την αξιοποίηση των πηγών της γνώσης αιχμής, καθώς και τον προσανατολισμό της παρέμβασης εκεί όπου είναι πιο πιθανό να παραχθεί προστιθέμενη αξία.
Έχει διαπιστωθεί, επίσης, η ανάγκη ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών, μεθόδων, πρακτικών και συστημάτων στη διαχείριση εισροών, στην παραγωγή, διακίνηση, μεταποίηση, πιστοποίηση και έλεγχο ποιοτικών αγροτικών και δασικών προϊόντων, στις εφοδιαστικές αλυσίδες αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, στη διαχείριση φυσικών πόρων (νερό, έδαφος, ενέργεια, βιοποικιλότητα), στο μετριασμό
της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτή, αφενός για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα και αφετέρου για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Τα παραπάνω θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη με τη δημιουργία κατάλληλων συμβουλευτικών υπηρεσιών (π.χ. γεωργικοί σύμβουλοι με εστίαση στην καινοτομία) και υποστηρικτικών μηχανισμών μεταφοράς τεχνολογίας
(π.χ. ψηφιακές πλατφόρμες) στις διάφορες παραγωγικές κατευθύνσεις και δραστηριότητες καθώς και με την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στον αγροτικό χώρο (βασική κατάρτιση, επιδεικτικά αγροκτήματα, επισκέψεις κλπ). Οι δυνατότητες προώθησης συνεργασιών (δίκτυα, clusters, πιλοτικά έργα, έργα ανάπτυξης νέων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών, καινοτόμες βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού και τοπικές αγορές, καινοτόμες περιβαλλοντικές συνεργασίες, κοινωνική γεωργία κλπ) με βάση τις ανάγκες του αγροδιατροφικού συστήματος και επιχειρησιακών ομάδων, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3), με βάση το περιφερειακό και εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα, σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν.
Δείτε εδώ:
Ανάλυση SWOT
Περιγραφή Στρατηγικής
ΜΕΤΡΟ 1 Κατάρτιση
ΜΕΤΡΟ 2 Συμβουλές
ΜΕΤΡΟ 3 Συστήματα Ποιότητας
ΜΕΤΡΟ 5 Πρόληψη & Αποκατάσταση
ΜΕΤΡΟ 8 Δασικά
ΜΕΤΡΟ 9 Ομάδες & Οργανώσεις παραγωγών
ΜΕΤΡΟ 11 Βιολογική γεωργία
ΜΕΤΡΟ 12 2 Ενισχύσεις δασικά Natura
ΜΕΤΡΟ 14 Ευζωία
ΜΕΤΡΟ 16 Συνεργασία
Σχόλια - Facebook Comments