....

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ «Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ»»; ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ;

Τι τρέχει με την «Β. Μακεδονία – Σκόπια»»; Τους τελείωσαν τα διαβατήρια;


 

Πάνω από χίλιοι πολίτες της πΓΔΜ εδώ και ένα χρόνο έχουν κολλήσει κυριολεκτικά στη διασπορά λόγω διαβατηρίων που έχουν λήξει και δεν έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν νέα. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Αυστραλία και την Κίνα, αλλά υπάρχουν πολίτες με διαβατήρια που έχουν λήξει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει ήδη μια ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα "Διαδικασία νέου διαβατηρίου" η οποία περιλαμβάνει μια αναφορά για την επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Η αναφορά υπεγράφη από πάνω από 3.000 άτομα.


Σύμφωνα με την αρθρογράφο Βαλεντίνα Αγγελόβσκα ( της ηλεκτρονικής εφημερίδας 24 Info) και της Ένωσης «Μακέδων» της Διασποράς της 16.04.21 ο Υπουργός Εξωτερικών, Bujar Osmani δήλωσε για το «24 Info» ότι σήμερα (16.04.2020) στο Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της «Βόρειας Μακεδονίας» θα ξεκινήσουν οι νομικές αλλαγές για την επίλυση του προβλήματος. – «Είμαστε εξοικειωμένοι με το πρόβλημα. Σήμερα στο Κοινοβούλιο θα ξεκινήσουν οι νομικές αλλαγές για παράταση των διαβατηρίων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, όπως δήλωσε ο Οσμάνι». Ωστόσο, αρκετοί πολίτες της γείτονος χώρας αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν κενές σελίδες στο διαβατήριό τους όπου πρέπει να σφραγίζονται. Το κείμενο της αναφοράς αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.000 πολίτες - πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, λόγω της κατάστασης με το covid - πανδημία, δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν νέα διαβατήρια. – «Είμαστε στο έλεος της κυβέρνησης, η οποία μέχρι σήμερα δεν δείχνει ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης σε αυτό το πρόβλημα και χωρίς απάντηση από τα όργανα της κυβέρνησης, αποφασίσαμε να υποβάλουμε αυτήν την αναφορά με την ελπίδα ότι θα φτάσει στις αρχές της κυβέρνησης». Η αναφορά στοχεύει να βρει και να παράσχει μια γρήγορη λύση, η οποία θα λύσει αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.


Όπως αναφέρεται στο κείμενο, λόγω της αδυναμίας απόκτησης νέου διαβατηρίου, πολλοί πολίτες (εργαζόμενοι, φοιτητές) της γείτονος χώρας βρίσκονται σε αβέβαιη κατάσταση και δεν έχουν την ευκαιρία να παρατείνουν τις θεωρήσεις των, και επομένως υπάρχει πραγματική αδυναμία να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως είχε προγραμματιστεί -. Μερικοί από τους πολίτες, όπως αναφέρουν, δεν είχαν διαβατήριο για περισσότερο από ένα χρόνο. – «Η οικογένειά μου και εγώ ζούμε στην Ολλανδία και δεν μπορέσαμε να ανανεώσουμε τα διαβατήριά μας για 9 μήνες. Το διαβατήριό μου έληξε τον Οκτώβριο του 2020 και άρχισα να επικοινωνώ με την Πρεσβεία στη Χάγη στις αρχές του καλοκαιριού. Έλαβα συνεχώς την απάντηση ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες, για το πότε θα έρθει μια ομάδα για φωτογράφιση !! Στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, τελικά προσκληθήκαμε σε ένα ραντεβού φωτογράφισης, το οποίο θα γινόταν στις 7 Απριλίου (πριν από δύο ημέρες). Δέκα λεπτά πριν εισέλθουμε στη Χάγη, όπου βρίσκεται η Πρεσβεία μας, λάβαμε μια κλήση ότι η συνάντηση ακυρώθηκε επειδή το σύστημα είχε διακοπεί. Μας είπαν να επιστρέψουμε και να περιμένουμε το επόμενο ραντεβού, το οποίο πιθανότατα θα ήταν σε 3-4 μήνες. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω για ποιο σκοπό είναι αυτή η Πρεσβεία όταν τελικά είμαι αναγκασμένος να βρω έναν τρόπο και να επιστρέψω στην χώρα μου και να ολοκληρώσω ολόκληρη τη διαδικασία εκεί.» Σύμφωνα με άλλους διαμαρτυρόμενους μερικές από τις πρεσβείες, από την άλλη πλευρά, δεν είναι προσβάσιμες στους πολίτες. –« Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε επαφή με την πρεσβεία της χώρας μας στο Βερολίνο για περισσότερο από ένα μήνα. Δεν απαντούν στην κλήση ούτε επιστρέφουν το email, γι 'αυτό θέλουμε να πάμε απευθείας στην πρεσβεία. Ξέρει κανείς εάν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα έγγραφα κ.λπ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κλείσουμε ένα ραντεβού για την έκδοση νέου διαβατηρίου» - είπε μια γυναίκα από τη Γερμανία. Επίσης υπάρχουν τα ίδια προβλήματα με συμπολίτες τους που ζουν και εργάζονται στην Κίνα. Εξηγούν ότι ακόμη και αν παρατείνουν το διαβατήριό τους έως το τέλος του έτους, δεν έχουν δωρεάν σελίδες, όπου μπορούν να τους σφραγίσουν όταν ταξιδεύουν.
Τέλος να θέσουμε τα ερωτήματα, όταν έρθουν τα καινούργια διαβατήρια της γείτονος, γιατί καποια ώρα θα έρθουν, ποιας χώρας διαβατήρια θα είναι; Και εμείς οι Έλληνες της Μακεδονίας, οι Μακεδόνες, τι ταυτότητας θα είμαστε; Και εκείνοι οι άμοιροι έλληνες Μακεδόνες της Μακρονήσου για ποιούς ήταν έγκλειστοι;
Το ερώτημα απευθύνεται στους καλώς γνωρίζοντες, κους Κ. Μητσοτάκη, Αλ. Τσίπρα, Π. Καμμένο, Κοτζιά κ.λπ. κλπ....

Αναστάσιος Μπουλγούρης


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments