......

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ; ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ; ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Eνώ όλοι ανέμεναν ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα και Ζάεφ ώστε να κλείσει η συμφωνία και να επιβεβαιωθεί το ραντεβού στις Πρέσπες, ξαφνικά προέκυψε εμπλοκή που κανείς δε γνωρίζει αν είναι πραγματική ή πρόκειται για τακτική κίνηση με συγκεκριμένη στόχευση.

Ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον Θανάσης Τσίτσας μετέδωσε αποκλειστικές πληροφορίες αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Mιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

«Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να είμαστε στην αρχή αυτού του σεναρίου που προβλέπαμε εδώ και καιρό, ενός blame-game και από τις δύο πλευρές, μια απόδοση δηλαδή ευθυνών σ'ένα πιθανό αδιέξοδο. Η Σκοπιανή πλευρά θεωρεί ότι η Αθήνα διστάζει για μια τελική συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σύμφωνα με τις σκοπιανές πλευρές σ'ένα οριακό σημείο που μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευσή τους, το τέλος τους. Υποστηρίζουν ότι στο τελευταίο ραντεβού στις Βρυξέλλες δεν επήλθε συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Κοτζιά-Δημητρόφ εκτός του γεγονότος ότι συμφωνήθηκαν κάποιοι γενικοί όροι και αρχές.

«Η κυβέρνηση Ζάεφ εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πακέτο που της προτείνει η ελληνική πλευρά το οποίο περιλαμβάνει το "Severna Makedonija", το erga omnes, τη χρήση δηλαδή έναντι όλων και την αλλαγή στο σύνταγμα. Υποστηρίζουν ότι χρειάζονται εναγωνίως κάτι παραπάνω για να πείσουν τη δική τους κοινή γνώμη που σε ποσοστό 70% δεν επιθυμεί την αλλαγή της ονομασίας του κρατιδίου.»

«Εκείνο που διαρρέει η Σκοπιανή πλευρά είναι ότι αναμένουν τις επόμενες ώρες, μέρες, παρέμβαση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, από Ουάσινγκτον, δηλαδή και από Βερολίνο. Συγκεκριμένα πρωτεύουσες που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και ίσως δούμε και νέα ταξίδια των υπουργών Εξωτερικών σ'αυτές τις πρωτεύουσες.»

Δείτε το Βίντεο από τον ΑΝΤ1 στο τέλος του κειμένου

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, στην Αθήνα, «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Πολιτικοί αναλυτές έλεγαν μετά από την εξέλιξη αυτή ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «ναυάγιο» έπειτα από τόση προσπάθεια που έχει γίνει. Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα μέσο άσκησης πίεσης της Ελλάδας προς την κυβέρνηση Ζάεφ να κλείσει τα μέτωπά του και να πείσει όσους διαφωνούν στη χώρα του ώστε να τελειώσει η υπόθεση του ονόματος. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ έθεσε βέτο για την ονομασία αλλά και για το erga omnes.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των σοβαρών αναταράξεων που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η ανακοίνωση Ζάεφ για κατ’ αρχήν συμφωνία και οι διαρροές για το όνομα (Βόρεια ή Ανω Μακεδονία) και μάλιστα με πλήρη αποδοχή του erga omnes έπειτα από δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας που έχουν ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Ιβανόφ αλλά και το VMRO, φαίνεται ότι «τρόμαξαν» τον Ζ. Ζάεφ ο οποίος δυσκολεύεται να διαχειριστεί μια τέτοια συμφωνία. Το in.gr είχε παρουσιάσει εκτενώς τις θέσεις των σκοπιανών κομμάτων  αποτυπώνοντας την εσωτερική κατάσταση στη γειτονική χώρα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο Δ. Τζανακόπουλος είχε απαντήσει για το θέμα των Σκοπίων: «Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία αν δεν γίνει αποδεκτό το Erga Omnes».

Πάντως, άλλες πηγές έλεγαν ότι η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ ασφαλώς και δεν ματαιώνεται αλλά θα αναζητηθεί ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να πρόκειται για συμφωνία που δεν θα αμφισβητείται από κανένα.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments