....

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 7 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

 Στα θέματα που αφορούν τον ΕΛΓΑ αναφέρθηκε σε ομιλία του στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ειδικότερα, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη και Βουλευτών του κόμματός του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 7 εκ. ευρώ αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Πρόσθεσε ακόμα ότι εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού αναλογιστικής μελέτης για επιπλέον παροχές στον ΕΛΓΑ.

«Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τις αγροτικές καλλιέργειες από τις κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση του ΕΛΓΑ με τα νέα δεδομένα. Σε ό,τι αφορά το 2013, να σας ενημερώσω ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 47,9 εκατομμυρίων ευρώ και εντός της επόμενης εβδομάδας θα καταβληθούν άλλα 7 εκατομμύρια για ζημιές στη φυτική παραγωγή. Για τη ζωική παραγωγή έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα 2,7 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος όσον αφορά τις επερχόμενες αποζημιώσεις.

Επιπλέον, σχετικά με τις αναλογιστικές μελέτες πρόσθεσε: «Για να είναι βιώσιμος ο ΕΛΓΑ οι όποιες επιπλέον παροχές στους ασφαλισμένους θα πρέπει να συνοδεύονται από αναλογιστική μελέτη, που θα ορίζει και το ανάλογο ασφάλιστρο. Ήδη ελήφθη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αναλογιστική μελέτη, που θα διερευνά τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης για ζημιογόνα αίτια που σήμερα δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ».

Και κατέληξε λέγοντας: «Το πρόβλημα των συνεπειών από τις κλιματικές αλλαγές απασχολεί και την ΕΕ και γι’ αυτό άλλωστε στη νέα ΚΑΠ υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης του ασφαλίστρου. Μόλις, λοιπόν, ολοκληρωθεί η μεγάλη αναλογιστική μελέτη και ο διάλογος με τους φορείς, εντός του έτους, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης, έτσι ώστε οι όποιες αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης να ισχύσουν από την επόμενη δήλωση καλλιέργειας».

http://www.agrotypos.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments