....

«ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου, δύο μέρες μετά τη φωτιά της Αλεξανδρούπολης, και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Το μοναδικής αξίας οικοσύστημα του δάσους στον Έβρο χάνεται και η κυβέρνηση πιστώνεται την παταγώδη αποτυχία να προστατεύσει ένα κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας.

Με τις φλόγες να καίνε πλέον και το μικρό πυρήνα του δάσους οι ελπίδες στρέφονται σε μία δυνατή βροχόπτωση όμως, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων δεν είναι ευνοϊκές καθώς δεν αναμένεται τις επόμενες ημέρες για την περιοχή.

Με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες προς το Γιαννούλη, το τοπίο μοιάζει με την καμένη γη της μυθικής Μόρντορ από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Ο Διευθυντής Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος, εκτιμά που πέφτουν οι «τίτλοι τέλους» στο μοναδικής αξίας οικοσύστημα σημειώνοντας (ethnos.gr) ότι οι συντονιστές της επιχείρησης κατάσβεσης αποφάσισαν από την αρχή να ρίξουν το μεγάλο βάρος στη νοτιότερη πλευρά του νομού, όπου υπάρχουν περισσότεροι οικισμοί, με αποτέλεσμα στο δάσος της Δαδιάς να επιχειρούν μικρότερες δυνάμεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όπως βλέπουμε να εξελίσσεται η κατάσταση, δυστυχώς, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να… βρέξει, για να σβήσει η φωτιά. Νομίζω ότι δε θα καταστεί δυνατό να σωθεί ούτε ο μικρός πυρήνας αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Φαίνεται ότι θα τον χάσουμε και αυτόν. Από τις 21 Αυγούστου, που πήρε εδώ η φωτιά διαστάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί το βάρος της κατάσβεσης στο νοτιότερο τμήμα του Έβρου, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί και άφησαν το δάσος. Το ίδιο έγινε και τις τελευταίες τρεις–τέσσερις ημέρες, όταν η φωτιά έφτασε στη Γιάννουλη και στα άλλα χωριά. Αν επενέβαιναν εδώ περισσότερες  δυνάμεις και πιο δυναμικά, πιθανότατα θα είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή. Εμείς ανοίγαμε δρόμους και αντιπυρικές, όμως, δεν υπήρχαν οι δυνάμεις, για να μας υποστηρίξουν. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αυτήν την τεράστια καταστροφή σε αυτό το μεγάλης αξίας οικοσύστημα. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει από τα κεντρικά καλύτερος συντονισμός, ώστε να καταστεί δυνατό να σωθεί το δάσος της Δαδιάς», τονίζει στην ενημερωτική ιστοσελίδα.

Χθες, ο Βαγγέλης Μπινέκης, πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Δαδιάς, σημειώνε («Καθημερινή») ότι χάθηκε η μάχη από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίστηκε η φωτιά στο χωριό Κοτρωνιά.

Η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής

e-evros.gr via AP

Αδιάλειπτα συνεχίζεται η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά στον Έβρο για ακόμη μία μέρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η πυρκαγιά παρουσιάζει μία σχετικά πιο βελτιωμένη εικόνα από τις προηγούμενες ημέρες, κάτι ωστόσο που δεν εφησυχάζει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας καθώς η ένταση των ανέμων αναμένεται να ενισχυθεί. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Καταστροφή σε όλη την ελληνική επικράτεια

Το εργαστήριο τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), αξιοποιώντας τους αυτοματοποιημένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει για την ανάλυση και την επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων της NASA, της ESA και της #Planet,  εντόπισε και κατέγραψε με υψηλή ακρίβεια τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια:

Όπως τονίζεται, ο θλιβερός απολογισμός του φετινού καλοκαιριού ανέρχεται σχεδόν σε 1.400.000 στρέμματα καμένης γης. Σημειώνεται ότι μέσα σε μόλις 1,5 μήνα, καταστράφηκε περίπου το 2,5% της βλάστησης της χώρας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments