....

ΤΜΗΜΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ/ΦΥΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ TA (ΑΝ-)ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

TA (ΑΝ-)ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «με ανησυχία παρακολουθεί τις διαρκείς αναδιπλώσεις και τις συντηρητικές υπαναχωρήσεις του Υπουργείου Παιδείας ως προς τα ζητήματα Ισότητας των Φύλων, σε μια περίοδο που ακροδεξιοί και παραθρησκευτικοί κύκλοι αλλά και μέλη της Κυβέρνησής,  προσπαθούν να θέσουν εκ νέου, με όρους μισογυνισμού και ομοφοβίας, την ατζέντα περί των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των γυναικείων σωμάτων».
Πρόκειται, προσθέτει η ανακοίνωση, για μια στρατηγική επίθεση σε κεκτημένα δικαιώματα  και αγώνες των γυναικείων οργανώσεων, του φεμινιστικού κινήματος και του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ.
Την ώρα που η δίκη της Ελένης Τοπαλούδη βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που πα-τέρας κάθεται στο εδώλιο γιατί επί τρία χρόνια βίαζε την ανήλικη κόρη του,  την στιγμή που αφίσες ενάντια στο θεσμοθετημένο δικαίωμα της άμβλωσης πλημμυρίζουν το μετρό και πόλεις της περιφέρειας αλλά και τα φαινόμενα έμφυλης βίας, ομοφοβίας, σεξισμού, ρατσισμού αποτελούν καθημερινή σχεδόν πρακτική στο χώρο του Σχολείου, η Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσω των πολιτικών πρακτικών και δηλώσεων τους, όχι μόνο δεν αποσοβούν αυτά τα φαινόμενα αλλά τα ενισχύουν περαιτέρω.
Γιατί, συνεχίζει η ανακοίνωση, πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί:
·         η ματαίωση του διαγωνισμού χωρίς καμία εξήγηση που είχε οργανώσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ και έχοντας την αντίστοιχη έγκριση του ΙΕΠ, με θέμα την διερεύνηση από πλευράς μαθητριών και μαθητών ζητημάτων φύλου, σεξισμού, σεξουαλικού προσανατολισμού, έμφυλης βίας.
·         η κατάργηση της θεματικής εβδομάδας με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες στα σχολεία, η οποία εφαρμοζόμενη για τρίτη (3η) συνεχή χρονιά, εισήγαγε την εκπαιδευτική κοινότητα  σε μια κουλτούρα σεβασμού, έμφυλης ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
·         η εγκύκλιος που εστάλη στις σχολικές μονάδες περί παρακολούθησης ημερίδας, διοργανωτής της οποίας ήταν οι ίδιοι (παρα)θρησκευτικοί κύκλοι που ανάρτησαν την αντίστοιχη αφίσα του μετρό,  με επίδικο άμεσο το γυναικείο σώμα, ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών στη σωματική τους αυτονομία και αυτοδιάθεση
·         τα ομοφοβικά κηρύγματα εκπαιδευτικών και οι διανομές ανάλογων εκκλησιαστικών  εντύπων σε μαθητές/τριες, κατά την διάρκεια εκκλησιασμού τους στο πλαίσιο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, με στόχο τον στιγματισμό, την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό ανθρώπων και ομάδων που δεν εγγράφονται στο πλαίσιο μιας κατασκευασμένης ετεροκανονικότητας.
Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής /Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις πρακτικές που συνιστούν ευθεία επίθεση και παραβίαση των γυναικείων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Καλεί την Υπουργό Θρησκευμάτων να γίνει Υπουργός Παιδείας, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων που η ιδιότητά της φέρει ως Υπουργού Παιδείας πρωτίστως, και να αναλογιστεί τις ευθύνες της στη νέα γενιά.
Καλεί επίσης την Γενική Γραμματέα της ΓΓΟΠΙΦ να τοποθετηθεί επ΄αυτών και να μη τηρεί σιγήν ιχθύος.
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτείνει:
Την επαναφορά της Θεματικής Εβδομάδας στα σχολεία.
Την εισαγωγή της  συμπεριληπτικής διεπιστημονικής, ολιστικής, σεξουαλικής εκπαίδευσης.
Την άμεση εφαρμογή του άρθου 14 του Ν. 4604/18 (κύρωση Σύμβασης Κωνσταντινούπολης) που αφορά την εισαγωγή της οπτικής του φύλου και σεξουαλικότητας  στην εκπαιδευτική  διαδικασία και την αντίστοιχη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ως πρώτο βήμα για μια εκπαίδευση που προωθεί την έμφυλη ισότητα, το σεβασμό, την άρση των τοξικών στερεοτύπων του μισογυνισμού, σεξισμού, ομοφοβίας  και ρατσισμού.


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments